0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地點幫bb戒夜奶同幾時戒?
我個b已經3個半月都未戒到,夜晚瞓4個鐘就一定喊醒要食奶先瞓得返。
半夜本身一直埋身餵,之後想佢戒夜奶就泵出黎餵,大約12點半餵,果個星期佢可以飲完瞓到6,7點先起身,以為終於可以戒到啦,點知突然又變返日日3點喊醒要食奶先瞓得返,5點又再喊過。
之後試比多少少佢飲但都係3,4個鐘就喊醒。
然後我唔再定時半夜叫醒餵,等佢喊先餵(睡前1餐係8點9)有時2點,有時3點,而家比奶粉希望佢飽肚d可以早d戒。

複式洋房

我個b宜家4個月,我無幫佢戒夜奶,1個半月個陣食完1點幾個餐就訓到第二朝7點,3個月個陣佢自己戒,忽然某一晚開始唔再起身食奶。聽醫院姑娘講,想幫bb戒夜奶,唔可以一次過,試下由00至01個餐開始,慢慢再向前試下11點,睇吓得唔得,同將夜晚個幾餐隔得近d餵。

別墅

mtmouse 發表於 22-2-7 15:56
我個b宜家4個月,我無幫佢戒夜奶,1個半月個陣食完1點幾個餐就訓到第二朝7點,3個月個陣佢自己戒,忽然某一 ...

你係比奶粉定人奶架?半夜等佢起身先餵定係定時餵架?
我而家係佢喊醒先餵,咁會唔會搞到佢變成半夜到時到候就起身食?而家差不多晚晚2點半就喊要起身食奶。
其實係咪要set定時間餵半夜奶,再每日提早15分鐘餵?咁樣我又驚佢會起2次身食奶。
我個b好似唔識飽咁,無論日頭定夜奶食完都不斷索食。

男爵府

可以參考呢個post

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3248409&extra=page%3D2&page=1

別墅

Fatbigball 發表於 22-2-7 17:24
可以參考呢個post

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3248409&extra=pa ...

多謝你分享,但我有少少唔明,如果夜晚11點餵完,但bb如果3點又喊咁應唔應該餵?如果可以照餵,要維持幾耐就cut左3點呢餐?

男爵府

SVeela 發表於 22-2-7 19:19
多謝你分享,但我有少少唔明,如果夜晚11點餵完,但bb如果3點又喊咁應唔應該餵?如果可以照餵,要維持幾耐 ...

喊醒有唔同原因,可能係嚇醒、熱醒,咁哄下就瞓得返未必要食奶,我仔哄唔到嘅但飲奶就好快瞓返,咁我就覺得佢真係餓,我有照餵

大大下自然識得少少餓可以繼續瞓,或者加固之後食下飯食下包,白天飽啲晩上就不會餓…

有啲媽媽覺得咁餵法好唔得閒就堅決唔餵迫佢戒夜奶,咁睇你點唸啦,如果佢係餓,但你又好想佢戒,試下日頭餵密啲食飽啲,食量係whole day咁計嘅,睇下佢會唔會白天食夠夜晚就唔駛餓醒

別墅

uckukuku 發表於 22-2-7 20:27
喊醒有唔同原因,可能係嚇醒、熱醒,咁哄下就瞓得返未必要食奶,我仔哄唔到嘅但飲奶就好快瞓返,咁我就覺 ...

之前有試過比奶嘴佢可以瞓返,但而家一喊醒連奶嘴都唔要,拍下摸下喊得仲勁,點氹都唔肯瞓,不斷係咁喊,越喊越大聲。
可能抱住就可以瞓返,但係放唔返落床,一落床就醒,結果要抱天光直至朝早餐奶為止,個人好辛苦。
所以佢喊醒我先會餵奶(會開奶粉),通常起身後1個鐘到瞓返,咁係咪代表佢係肚餓?
日頭我會埋身餵,有時會補60ml奶粉,想佢可以飽d,但我個仔食奶粉既話好似唔識飽咁,食完又想再食,從未有試過比奶佢(埋身或奶粉),佢係唔食既。

大宅

SVeela 發表於 22-2-7 21:38
之前有試過比奶嘴佢可以瞓返,但而家一喊醒連奶嘴都唔要,拍下摸下喊得仲勁,點氹都唔肯瞓,不斷係咁喊, ...

如果佢食得到試吓比佢食多啲 ?

複式洋房

SVeela 發表於 22-2-7 19:19
多謝你分享,但我有少少唔明,如果夜晚11點餵完,但bb如果3點又喊咁應唔應該餵?如果可以照餵,要維持幾耐 ...

可否試吓比奶嘴佢啜,氹佢訓返?我兩個小朋友都係咁,2個月大就戒咗夜奶

別墅

bonbon926 發表於 22-2-7 22:31
如果佢食得到試吓比佢食多啲 ?

試過埋身後,過左1個半鐘氹瞓覺,唔瞓,係咁喊,爸爸開左4安奶,佢飲哂一路掃風一路喊,再開4安又飲哂,又係一路掃風一路喊,過一陣咩都嘔返哂出黎。所以先話佢唔識飽,比幾多佢會照食。

別墅

nnaaggnn4321 發表於 22-2-7 23:16
可否試吓比奶嘴佢啜,氹佢訓返?我兩個小朋友都係咁,2個月大就戒咗夜奶
...

已經有用奶嘴架啦,不過佢啜唔實成日跌出黎,要不停幫佢執。半夜塞返奶奶嘴佢都係咁喊,喊半個鐘,所以先開奶比佢。

大宅

SVeela 發表於 22-2-7 23:39
試過埋身後,過左1個半鐘氹瞓覺,唔瞓,係咁喊,爸爸開左4安奶,佢飲哂一路掃風一路喊,再開4安又飲哂,又 ...

佢而家一次平均食幾多安? 照你講個次好似兩個鐘咪食咗8oz奶粉再加人奶咁就真係太多…三個半月我個仔嗰陣食通常食180ml. 嗰陣佢大概16磅

別墅

bonbon926 發表於 22-2-8 01:01

佢而家一次平均食幾多安? 照你講個次好似兩個鐘咪食咗8oz ...

果次係勁誇張,我99一味話唔夠再開奶粉。
我自己夜奶比180ml-210ml,主要埋身餵多,返工後淨係早晚先埋身,其餘3餐會比210ml,1日5餐。
你個仔會唔會食完都喊?
夜奶使唔使專登開多1安比佢等佢可以瞓耐d?

大宅

SVeela 發表於 22-2-8 01:09
果次係勁誇張,我99一味話唔夠再開奶粉。
我自己夜奶比180ml-210ml,主要埋身餵多,返工後淨係早晚先埋身 ...

通常如果佢食完個嘴仲郁郁吓, 你就知道佢究竟想唔想再食. 佢通常夜晚係會自己食多少少先至瞓覺. 其實你個仔三個半月食5 餐210ml已經好多. 佢飲咁多我會攤開嚟慢慢餵. 我個仔通常開頭飲咗四安先, 跟住俾佢休息一陣再慢慢飲埋其餘嗰啲

複式洋房

SVeela 發表於 22-2-7 16:20
你係比奶粉定人奶架?半夜等佢起身先餵定係定時餵架?
我而家係佢喊醒先餵,咁會唔會搞到佢變成半夜到時到 ...

奶粉,我無特登幫佢戒,不過00至01個餐,會開多1安奶俾佢,等佢飽d。如果佢半夜喊,我都會照餵,唔好驚佢會每日都係咁,因為真係間中先會咁。bb自己係識得慢慢將訓前最後一餐奶推前,推推下就自己戒左,所以我覺得順其自然啦,唔洗太刻意。

別墅

mtmouse 發表於 22-2-8 17:56
奶粉,我無特登幫佢戒,不過00至01個餐,會開多1安奶俾佢,等佢飽d。如果佢半夜喊,我都會照餵,唔好驚佢 ...

我驚次次半夜都餵奶令呢個行為變成恆常化,bb會慣左特定時間喊醒要食奶,結果戒唔到。

大宅

回覆樓主:

我冇特登幫bb戒
我仔細時有肚風
個段日子好難捱
更加唔忍心幫佢戒
4個零月倒,佢大大下就越拉越長
5,6個月加固成功後就10點餵完,到第2日7點先食

複式洋房

SVeela 發表於 22-2-8 20:51
我驚次次半夜都餵奶令呢個行為變成恆常化,bb會慣左特定時間喊醒要食奶,結果戒唔到。
...

我之前都有擔心過呢個問題,但身邊啲朋友叫我唔洗特登戒,bb會自己調節食奶時間,呢4個月我係見到呀b真係自己會慢慢調較食奶既時間,唔會因為我零晨3點餵左幾次,而變左日日都要食夜奶。你可以試下夜晚個幾餐餵密d同沖多1安,佢食得飽,慢慢就唔會起身食夜奶。

別墅

念念 發表於 22-2-8 22:20
我冇特登幫bb戒
我仔細時有肚風
個段日子好難捱

有肚風即係成日放屁?需要多d食奶先解決到?因為我個仔係成日瞓瞓下放屁,跟住嚇醒自己瞓唔返。
咁你半夜奶係定時比定佢起身先比?會比正常奶量定多d?

別墅

mtmouse 發表於 22-2-8 23:06
我之前都有擔心過呢個問題,但身邊啲朋友叫我唔洗特登戒,bb會自己調節食奶時間,呢4個月我係見到呀b真係 ...

夜晚餐係咪即係7點同11點果2餐餵密d同多d?因為呢2餐我都係埋身餵,所以無得話多d,又正正因為咁,我先擔心佢會唔會唔夠飽肚而半夜起身。
有時起身時間距離朝早瞓醒時間差不多(差個零鐘)既話又唔知餵唔餵好。

首頁

尾頁

跳至