0-6個月

跳至

首頁
23456...9

尾頁

別墅

catcat_yu 發表於 21-8-28 16:45
我仔岩岩2個月,都有辛苦既時候,不過見到佢笑咁可愛又忍唔住湊佢呀,加油媽媽
...

由nb去到滿月 你有無覺得好左呀?

大宅

lcmovo 發表於 21-8-28 18:05
去醫院健康院個個都話埋身餵人奶好處多多 唯有希望自己盡量堅持
不過佢兩個月之後都要慢慢轉奶粉 返工無時 ...

好處係多,但唔方便處一樣有,但下你自己想要邊樣多d, 唔好比太大壓力自己

大宅

由nb去到滿月 你有無覺得好左呀?

冇,因為bb 愈大,佢訓少左會扭計,頭12朝反而佢係 0 反抗既,不過個個bb 唔同,可以有d 好好湊呢,唔好咁灰先,試下用一個平靜既心湊佢,bb會聽話好多

男爵府

去醫院健康院個個都話埋身餵人奶好處多多 唯有希望自己盡量堅持
不過佢兩個月之後都要慢慢轉奶粉 返工無時 ...

好係好,但如果餵到好辛苦,唔駛迫自己嘅,最緊要媽咪餵得開心 湊得開心

大宅

回覆樓主:

BB就快6個月,呢2個月先叫好湊啲,bb 第三個星期開始晚晚固定時間狂喊,好難氹,疑似肚痛,碌雞蛋、按摩、肚風水都無乜用,上網睇叫百日哭,喊到100日,佢又瞓得少,日頭基本上長期要抱要孭,真係好痛苦,捱時間,但大左識笑喊少左又戒夜奶就會好好多,我成日同自己講好快大好快大,總會過去嘅!至於人奶,2個星期已經放棄左,等自己多啲休息,加油媽媽!

別墅

catcat_yu 發表於 21-8-28 19:22
好處係多,但唔方便處一樣有,但下你自己想要邊樣多d, 唔好比太大壓力自己
...

我會架啦 頂唔順就會比奶粉佢飲

別墅

catcat_yu 發表於 21-8-28 19:24
冇,因為bb 愈大,佢訓少左會扭計,頭12朝反而佢係 0 反抗既,不過個個bb 唔同,可以有d 好好湊呢,唔好咁 ...

希望到時自己適應左 可以調整到個心情啦

別墅

uckukuku 發表於 21-8-28 19:32
好係好,但如果餵到好辛苦,唔駛迫自己嘅,最緊要媽咪餵得開心 湊得開心
...

希望滿左月 我同bb都會有成長啦 可能到時我會好過d

別墅

lailaipom 發表於 21-8-28 20:21
BB就快6個月,呢2個月先叫好湊啲,bb 第三個星期開始晚晚固定時間狂喊,好難氹,疑似肚痛,碌雞蛋、按摩、 ...

你個bb幾時開始戒夜奶呀?
我都係咁安慰自己 時間總係會過嘅 嘗試樂觀d
大家一齊加油!

大宅

lcmovo 發表於 21-8-28 20:25
你個bb幾時開始戒夜奶呀?
我都係咁安慰自己 時間總係會過嘅 嘗試樂觀d
大家一齊加油!

第一次瞓過夜係2個半月,但之後都好唔穩定,一時得一時唔得

禁止訪問

別墅

mrslee2011 發表於 21-8-29 08:43
隔兩年啦,點解你會覺得坐月冇嘢做呢,忙到甩轆瞓覺都冇時間啊

唔係覺得無野做 係無時間休息同埋做自己想做嘅野
覺得好似無左自己生活咁

別墅

lailaipom 發表於 21-8-28 20:28
第一次瞓過夜係2個半月,但之後都好唔穩定,一時得一時唔得

咁我真係有排捱了 你點樣幫佢戒架

大宅

lcmovo 發表於 21-8-29 11:26
咁我真係有排捱了 你點樣幫佢戒架

頭幾月真係捱時間,唔夠瞓,出唔到街,每日重重複複做差唔多嘅野,個bb又未有互動,堅辛苦,到佢識笑就好好多架了!捱下捱下就有龧光!
戒夜奶無方法架,人哋話最後個餐比多啲,但佢食夠就唔會再食,無得逼,到佢長大ready自然就唔會再食,不過都有好多原因令佢半夜醒,發惡夢、太凍太熱、臨瞓玩得太癲、出牙、學到新技能(翻身、坐、企、行等)

別墅

lailaipom 發表於 21-8-29 12:15
頭幾月真係捱時間,唔夠瞓,出唔到街,每日重重複複做差唔多嘅野,個bb又未有互動,堅辛苦,到佢識笑就好 ...

依家日日都等緊佢滿月 期待有改善
但個個都話滿月仲難湊左 我好似無左個希望咁
有時覺得自己望唔到個盡頭好辛苦

呀b依家夜晚訓教好多聲 我好擔心又做唔到d咩

大宅

lcmovo 發表於 21-8-30 08:09
依家日日都等緊佢滿月 期待有改善
但個個都話滿月仲難湊左 我好似無左個希望咁
有時覺得自己望唔到個盡頭 ...

頭3個月係難湊架,我個陣都就快抑鬱,辛苦到唔想見到bb,好想快啲返工,特別滿月之後瞓少咗又喊多咗,人人都話過百日就會好好多,係架!仲會越來越好,日日都同自己又過一日了,好快過好快大架了!試吓偷啲時間me time下,食啲中意食嘅野又好,睇吓youtube或者online shopping吓都好,係得少少時間架咋,都好過無!
瞓覺好多聲係正常架,大啲就無,台灣叫春輪!
之前我重複睇左好多次呢個post,發覺好多人都一樣,好快捱過架了,加油!

https://www.babydiscuss.com/t/topic/16520

別墅

lailaipom 發表於 21-8-30 08:16

頭3個月係難湊架,我個陣都就快抑鬱,辛苦到唔想見到bb, ...

3個月之後我就返工要交佢比奶奶湊了希望到時佢會乖d啦
可能因為坐緊月咩都無得做又無得食 個人比較抑鬱d
成日都喊
每日都同自己講 咁又一日啦 時間始終會過嘅

佢d聲又密又大 機乎全晚都有聲咁 搞到我個人一聽到聲就好緊張 我都訓得唔好

嗰個post我都有睇呀 依排都係睇住人地嘅故事捱過黎

大宅

lcmovo 發表於 21-8-30 13:20
3個月之後我就返工要交佢比奶奶湊了希望到時佢會乖d啦
可能因為坐緊月咩都無得做又無得食 個人 ...

喊下啦,唔緊要架,個個媽媽都係咁捱過黎,真心佩服啲人有勇氣生幾個,我唔想再重黎一次

別墅

lailaipom 發表於 21-8-30 13:23
喊下啦,唔緊要架,個個媽媽都係咁捱過黎,真心佩服啲人有勇氣生幾個,我唔想再重黎一次
...

真係 我完全唔想再生 仲有少少後悔自己依家生左

大宅

lcmovo 發表於 21-8-30 13:45
真係 我完全唔想再生 仲有少少後悔自己依家生左

好正常架,捱下捱下就過架了

首頁
23456...9

尾頁

跳至