0-6個月

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

serinkwok 發表於 21-8-27 16:27
我泵得幾多 比幾多佢食ja

我有時都會忍唔住想放棄人奶直接比奶粉佢食
但聽人講人奶好咁多 唯有咬實牙關支持住
盡量比佢食到我返工先轉奶粉

別墅

你估我唔到 發表於 21-8-27 16:28
你抽血係驗黃疸指數定咩呀?我b抽左血驗肝功能果啲.
我半夜就冇特別叫醒bb食奶,因為佢一訓我真係叫唔醒 : ...

一次驗肝功能 一次驗指數 驗完全部都話好正常
我依家夜晚都無叫佢 但佢會食2次左右 問左姑娘都話夜晚唔洗專登叫醒佢

別墅

你估我唔到 發表於 21-8-27 16:34
唔好咁諗,新生命嘅到臨係會令人有壓力架。

你會唔會唔開心或者唔習慣呀?

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lcmovo 發表於 21-8-27 16:37
一次驗肝功能 一次驗指數 驗完全部都話好正常
我依家夜晚都無叫佢 但佢會食2次左右 問左姑娘都話夜晚唔洗 ...

但你bb仲細過我bb咁早要驗?我b其實琴日先去驗,醫生都話bb先十幾日大其實啲黃未穩定都正常 ,不過都照驗下啦咁

男爵府

lcmovo 發表於 21-8-27 16:38
你會唔會唔開心或者唔習慣呀?

我bb其實一開始已經要留院照燈幾日(我私家生),又有G6PD, 所以初初真係好擔心好驚,所以之後bb可以出院返屋企我已經好感恩。雖然湊佢係好攰同十萬個眼訓,但我都冇話唔開心,反而有時見佢啲表情好豐富咁覺得好得意。唔習慣一定有架啦,唯有都係慢慢適應啦

別墅

你估我唔到 發表於 21-8-27 16:38
但你bb仲細過我bb咁早要驗?我b其實琴日先去驗,醫生都話bb先十幾日大其實啲黃未穩定都正常 ,不過都照驗 ...

要呀 幾日大第一次番健康院就話佢超左要去醫院抽血了

別墅

你估我唔到 發表於 21-8-27 16:42
我bb其實一開始已經要留院照燈幾日(我私家生),又有G6PD, 所以初初真係好擔心好驚,所以之後bb可以出院 ...

我bb都有其他問題要周圍覆診睇醫生 琴日先唔知點樣整到頭皮流血 嚇死我 即刻帶佢睇急症

我都係捱日子 希望會更好咋 你之後會唔會返工?

男爵府

lcmovo 發表於 21-8-27 17:29
我bb都有其他問題要周圍覆診睇醫生 琴日先唔知點樣整到頭皮流血 嚇死我 即刻帶佢睇急症

我都係捱日子 希 ...

我12月頭返工呀,不過暫時係work from home所以都可以睇住bb.

別墅

你估我唔到 發表於 21-8-27 18:47
我12月頭返工呀,不過暫時係work from home所以都可以睇住bb.

都幾好 我11月就要返工 個b就會比奶奶湊
我又開始擔心佢搞唔掂。。。

男爵府

lcmovo 發表於 21-8-27 18:51
都幾好 我11月就要返工 個b就會比奶奶湊
我又開始擔心佢搞唔掂。。。

因為我請左3個星期annual leaves呀。你99本身有經驗?

別墅

你估我唔到 發表於 21-8-27 19:16
因為我請左3個星期annual leaves呀。你99本身有經驗?

99本身自己湊大3個
但依排相處感覺佢好多野都唔記得左 佢話係呀b太細個驚整到佢 所以佢乜都唔夠膽用力喎 見佢好似好多野都唔係好肯定咁 就有d擔心佢之後搞唔搞得掂

男爵府

lcmovo 發表於 21-8-27 19:52
99本身自己湊大3個
但依排相處感覺佢好多野都唔記得左 佢話係呀b太細個驚整到佢 所以佢乜都唔夠膽用力喎 ...

慢慢比佢參與下適應返啦唯有,不過11月時bb都3個月大?都穩定好多

別墅

你估我唔到 發表於 21-8-27 20:12
慢慢比佢參與下適應返啦唯有,不過11月時bb都3個月大?都穩定好多

係呀 都就三個月 希望到時會穩定d
如果佢湊唔掂我都唔知點算

大宅

lcmovo 發表於 21-8-26 20:29
今次係第一胎,女女先12日大,每日都要係咁起身餵奶掃風換片,就算有得訓 精神都好緊張。覺得好攰 好似無左 ...

到佢大d識扭計你又會好掛住頭12朝食飽就訓既時候,享受每個階段

男爵府

我仔都剛滿月...好辛苦呢個月
我仲媽媽手膊頭痛手指關節痛...因為全埋身人奶,夜晚時間都係我負責個女,真係咬住巾頂痛咁換片餵奶抱仔(emoji)(emoji)
日頭就陪大女..有時細仔訓左陪月得閒少少佢智應酬下我女我就去訓既但都好短時間...

勁辛苦

別墅

catcat_yu 發表於 21-8-27 21:40
到佢大d識扭計你又會好掛住頭12朝食飽就訓既時候,享受每個階段

依家都係捱時間咋 真係好辛苦 無時無刻都想放棄。。。

別墅

chu_peipei 發表於 21-8-27 22:49
我仔都剛滿月...好辛苦呢個月
我仲媽媽手膊頭痛手指關節痛...因為全埋身人奶,夜晚時間都係我負責個女,真 ...

滿左月係咪真係好湊d架?
我條腰都痛到轉唔到身 但都係日日堅持埋身餵
琴晚又成晚無訓了
生之前完全無諗過係咁痛苦

大宅

lcmovo 發表於 21-8-28 16:34
依家都係捱時間咋 真係好辛苦 無時無刻都想放棄。。。

我仔岩岩2個月,都有辛苦既時候,不過見到佢笑咁可愛又忍唔住湊佢呀,加油媽媽

大宅

lcmovo 發表於 21-8-27 09:57
因為我埋身餵呀,所以一食奶都係要去番我度
不過我都盡量爭取時間休息,希望時間過左我會習慣啦
...

埋身喂,d奶量,食既時間都係由bb控制,咁會好忙,自己幾乎冇休息,傷口又可能仲痛坐月又累,真係好影響情緒架,如果頂唔順就揼出黎喂,或者喂奶粉啦,個人會精神好多

別墅

catcat_yu 發表於 21-8-28 16:49
埋身喂,d奶量,食既時間都係由bb控制,咁會好忙,自己幾乎冇休息,傷口又可能仲痛坐月又累,真係好影響情 ...

去醫院健康院個個都話埋身餵人奶好處多多 唯有希望自己盡量堅持
不過佢兩個月之後都要慢慢轉奶粉 返工無時間泵比佢 同埋我試過用電泵泵唔到奶 但bb平時又食到 可能我唔識用

首頁
12345...9

尾頁

跳至