嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:30
今日同佢換片時發現大脾位起曬蚊爛, 同佢拍左D爽身粉好了些.

唔知係咩原因起敏感, 要唔要同佢睇下醫生? ...

睇落好似蕁麻疹, 其實真係唔知咩原因引起, 好多因素都會引起, 特別係環境同內分泌.

可以參考一下:
五月天氣升溫,防止蕁麻疹反覆發,避免四件事,早預防
http://big5.china.com.cn/gate/big5/med.china.com.cn/content/pid/263560/tid/1026
[p=28, null, left]一提到皮膚瘙癢,渾身不舒服,那肯定和過敏性蕁麻疹分不開了,夏天到了,人們的衣著越來越少,但是總是會在炎熱天氣發生過敏性蕁麻疹反應,瘙癢不止,總是不舒服。

[p=28, null, left] 家長經常對孩子皮膚出現的問題頭疼不已。因為皮膚出現問題經常表現為瘙癢,導致孩子總忍不住抓,導致進一步感染,同時增加了治療的週期,其次皮膚的問題經常容易反覆發作,難以根治。許多孩子都患過蕁麻疹,特別是立夏之後,天氣升溫,孩子發生過敏反應的可能性都在增加。

[p=28, null, left] 蕁麻疹是一種常見的過敏性疾病,患了蕁麻疹以後,皮膚表面就會長出風團,並且出現劇烈瘙癢的症狀。特別是小孩子的好奇心很重,喜歡觸摸各種東西,這樣在接觸到了容易過敏的東西以後,就會導致蕁麻疹反覆發作。

Misspipipi    發表於 22-8-10 13:58
浪漫滿天星    發表於 21-7-29 16:16
紫淇    發表於 21-7-6 20:07
cocomama428    發表於 21-6-1 18:30
我愛我的家    發表於 21-5-30 16:51

侯爵府

今日同佢換片時發現大脾位起曬蚊爛, 同佢拍左D爽身粉好了些.

可以試下睇中環既張傑兒科醫生, 佢醫濕疹同敏感皮膚都好惦.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

納蘭小主    發表於 21-9-30 21:59
紫淇    發表於 21-7-6 20:10
cocomama428    發表於 21-6-1 18:30

侯爵府

Misspipipi 發表於 22-8-10 14:06
唔怪得我見有JM搵張傑醫生做激光脫疣.

其實好多醫生都會做, 價錢都係在乎數量同位置.

侯爵府

Treema 發表於 22-9-15 11:58
其實脫疣好多醫生都會做, 價錢都係在乎數量, 最緊要就係搵個手勢好同埋細心既醫生做.

我之前懷疑面同頸都 ...

張傑醫生的確幾好, 我小朋友都係搵佢睇開.

侯爵府

紫淇 發表於 22-11-14 11:55
呢排我都有兩次無啦啦起敏感, 真係痕到不到了..... 好在早前係藥房買定一些傷風感冒藥時順便買埋抗敏感藥 ...

睇相應該係蕁麻疹, 發作時真係好痕, 一定要食藥先可以舒緩下來.

侯爵府

紫淇 發表於 22-11-14 12:02
我都覺得出汗係最易引起皮膚過敏, 可能我身體太多毒素, 出汗都比較刺激皮膚,

可能我都比較肥, 胸下, 肚 ...

蕁麻疹好似濕疹咁, 好多因素引起, 如果你覺得係出汗引起, 盡量保持身體乾爽.

侯爵府

紫淇 發表於 22-11-14 12:11
呢排我小朋友D濕疹都開始發作, 特別雙手, 又紅又痕,

我已經唔比佢用潔手皂液洗手, 同埋都有幫佢查1%類固 ...

1%個隻類固醇作用不大, 如果濕疹情況嚴重唔好怕用藥, 睇醫生先, 醫生會根據返小朋友濕疹情況開藥.

侯爵府

之前我朋友個BB都無啦啦起風爛, 佢分享左可以用治敏加速Zyrtec (無糖香蕉味) 2歲以上可以服用的.

朋友講呢隻係兒科醫生開比佢小朋友用, 我上網搵唔到藥水圖片, 但搵到藥丸圖片, 可參考一下.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊