嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日同佢換片時發現大脾位起曬蚊爛, 同佢拍左D爽身粉好了些.

唔知係咩原因起敏感, 要唔要同佢睇下醫生?

Misspipipi    發表於 22-8-10 13:56
浪漫滿天星    發表於 21-7-29 16:12
紫淇    發表於 21-7-6 19:57
WingsBobo    發表於 21-3-31 13:50
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:30
今日同佢換片時發現大脾位起曬蚊爛, 同佢拍左D爽身粉好了些.

唔知係咩原因起敏感, 要唔要同佢睇下醫生? ...

好多時都唔知咩原因引起過敏, 如果唔係太嚴重應該會慢慢退.

如果過敏情況仍然持續或擴大範圍, 就需要立即帶佢睇醫生,

一般過敏情況需要服食抗敏感藥, 皮膚痕癢位置亦需要查藥膏消炎止痕等.

Misspipipi    發表於 22-8-10 13:57
紫淇    發表於 21-7-6 20:01
我愛我的家    發表於 21-5-30 16:50
WingsBobo    發表於 21-3-31 13:50

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

應該係過敏, 要食抗敏感藥水同查藥膏, 我小朋友都試過敏感起粒粒同風爛, 帶BB去睇左醫生先.

洋房

最好去睇下醫生,搽下止痕消炎藥膏,我bb敏感個時有搽凡士林,又比美素有機低敏奶粉佢食,慢慢就少咗粒粒,你可以留意下佢有無食咩敏感同做下skin test搵下致敏源

我愛我的家    發表於 21-5-30 16:50

禁止發言

侯爵府

睇落好似蕁麻疹, 其實真係唔知咩原因引起, 好多因素都會引起, 特別係環境同內分泌.

可以參考一下:
五月天氣升溫,防止蕁麻疹反覆發,避免四件事,早預防
http://big5.china.com.cn/gate/big5/med.china.com.cn/content/pid/263560/tid/1026
[p=28, null, left]一提到皮膚瘙癢,渾身不舒服,那肯定和過敏性蕁麻疹分不開了,夏天到了,人們的衣著越來越少,但是總是會在炎熱天氣發生過敏性蕁麻疹反應,瘙癢不止,總是不舒服。

[p=28, null, left] 家長經常對孩子皮膚出現的問題頭疼不已。因為皮膚出現問題經常表現為瘙癢,導致孩子總忍不住抓,導致進一步感染,同時增加了治療的週期,其次皮膚的問題經常容易反覆發作,難以根治。許多孩子都患過蕁麻疹,特別是立夏之後,天氣升溫,孩子發生過敏反應的可能性都在增加。

[p=28, null, left] 蕁麻疹是一種常見的過敏性疾病,患了蕁麻疹以後,皮膚表面就會長出風團,並且出現劇烈瘙癢的症狀。特別是小孩子的好奇心很重,喜歡觸摸各種東西,這樣在接觸到了容易過敏的東西以後,就會導致蕁麻疹反覆發作。

Misspipipi    發表於 22-8-10 13:58
浪漫滿天星    發表於 21-7-29 16:16
紫淇    發表於 21-7-6 20:07
cocomama428    發表於 21-6-1 18:30
我愛我的家    發表於 21-5-30 16:51

侯爵府

可以試下睇中環既張傑兒科醫生, 佢醫濕疹同敏感皮膚都好惦.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

納蘭小主    發表於 21-9-30 21:59
紫淇    發表於 21-7-6 20:10
cocomama428    發表於 21-6-1 18:30

大宅

應該係過敏, 查返D保濕/爽身粉應該可以舒緩, 如果敏感情況仍然持續就要去睇醫生.

大宅

ada0708 發表於 21-5-21 22:17
睇落好似蕁麻疹, 其實真係唔知咩原因引起, 好多因素都會引起, 特別係環境同內分泌.

可以參考一下:

蕁麻疹我都試過, 睇過醫生都唔知咩原因引起, 都係食抗敏感藥同查藥膏.

大宅

ada0708 發表於 21-5-21 22:21

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1. ...

雖然我小朋友未睇過張傑醫生, 不過之前都見有唔少JM推薦, 我都有介紹比朋友個B去睇.

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

可以參考一下:

我好似以前都試過有蕁麻疹, 雖然過一陣就會慢慢消退, 但期間真係痕癢難耐.

紫淇    發表於 21-7-6 20:21

男爵府

我愛我的家 發表於 21-5-30 16:55
雖然我小朋友未睇過張傑醫生, 不過之前都見有唔少JM推薦, 我都有介紹比朋友個B去睇.
...

Me too. 我都有幾個朋友既BB搵開張醫生睇, 話佢問症詳細用藥準.

男爵府

樓主, 如果BB黎緊再次起敏感, 要同佢睇醫生, 食藥同查藥.

因為曾經有過蕁麻疹, 一轉天氣/接觸到致敏就會引發, 其實都好似濕疹咁.

複式洋房

要小心,一定要戒口。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

BB太細最好睇醫生,睇就似出風爛,過敏反應

別墅

梗係帶佢睇睇醫生啦, 我囡囡之前都試過無啦啦敏感起風癩, 要食抗敏感藥同查藥膏.

別墅

yydollyyy 發表於 21-4-21 15:06
最好去睇下醫生,搽下止痕消炎藥膏,我bb敏感個時有搽凡士林,又比美素有機低敏奶粉佢食,慢慢就少咗粒粒 ...

請問一下係邊到做敏感測試收費比較平?

別墅

可以參考一下:

謝謝分享, 不過網址不正確, 睇唔到有關資訊.

別墅

ada0708 發表於 21-5-21 22:21

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1. ...

請問張傑兒科醫生咩收費? 睇皮膚敏感/濕疹會唔會貴D?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊