嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:24
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

濕疹皮膚真係好困擾, 我小朋友都有濕疹皮膚,

成日好返之後又會好易返發,

後尾去左中環睇朋友介紹既張傑兒科醫生睇好左.

如果小朋友身體抵抗力差, 皮膚都好易起敏感同濕疹,

小心處理同注意飲食都可以減少濕疹.

侯爵府

Misspipipi 發表於 20-12-4 17:16
係唔係呢個? 佢個樣有D熟, 係唔係之前成日上電視?

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doc ...

係呀, 我都成日上網睇佢D醫護文章, 有興趣既JM可以睇睇. 或者自己Search.
嬰兒濕疹10個Q&A?
https://www.parentsdaily.com.hk/all/53

醫健:初生嬰易濕疹轉天氣更甚
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210301/00176_066.html

Lee119    發表於 21-7-30 16:57

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 20-12-27 18:57
係呀, 佢之前都有上過電視, 真人都好靚仔, 而且好Nice.

我小朋友都有濕疹皮膚, 之前都係睇張傑醫生睇好 ...

早前東張西望都有訪問張醫生, 佢個樣都無咩變,
呀囡係電視睇到先, 就話Dr. Chang上電視.

侯爵府

baby_candy 發表於 21-3-12 20:54
之前我小朋友D濕疹都好嚴重, 睇左幾個醫生都唔好又成日返發.

恭喜曬, 睇相就見到D濕疹已經大大改善, 前前後後查左幾耐藥膏?

侯爵府

納蘭小主 發表於 21-3-29 16:59
睇完都心痛, 而家真係好多小朋友都有濕疹/皮膚敏感.

我BB都無啦啦起風爛, 諗住聽日帶佢睇睇醫生.

岩岩搵到張醫生另一篇文, 可以睇睇.

神出鬼沒的風癱

風癱是蕁麻疹的俗語。它可以發生在任何年齡的人身上。

若百分之三十至四十的人,一生至少有一次患風癱的經歷。

它的特徵是在皮膚上長出一個個圓形而凸起的腫塊,而且非常痕癢。

24 小時內,這些原來的風癱會自然消退,但是在附近的地方又再出現新的風癱。

這種不間斷的新舊交替,足以令人十分困擾。

根據病情持續的時間長短,風癱分為急性和慢性兩種,分界線是「6星期」。

但是,在處理上基本是相同。

找出可能的誘因
食物、環境、溫度和衣服等都是可能相關的。不過,大多數的個案是沒有確實的原因。

同時由於一般的血液致敏源測試(IgE) 結果指導性不足,所以如果只是單次的發作,

一般不建議作任何化驗。

其實,有時候即使普通的傷風感冒菌也可以誘發風癱,但是化驗上卻很難。

處方抗過敏藥
一般簡單的抗敏藥會對風癱有控制的作用,但實際的問題卻是需要服多久的時間。

要解答這個問題,就如骨牌效應的比喻:當我們用手推第一隻骨牌後,

第二隻的骨牌便會繼續倒下,並持續下去。

到何時才完結,要視乎骨牌的數量和骨牌排列的連續性,這個情況就像風癱的開始和持續。

當誘發的原因刺激敏感的免疫機制後,即使這個誘發的原因已經消失了,

但風癱一樣會繼續,沒有人知道何時會停止。

正因如此,醫生會先處方抗過敏藥物控制病情。

過了一段時間後,便會試停藥。若再復發的話,便繼續服藥。

這種方法會不停嘗試,直到不再復發。幸運的話,首次停藥後便會康復。
考慮找出致敏源
有少部分個案,病情的確持續。這個時候應由醫生決定作進一步的致敏源測試,

一般可考慮用血液化驗,另一個目的是避免不必要的盲目戒口或過度的清潔。

Lee119    發表於 21-7-30 17:05

侯爵府

大家有無又平又好用既小朋友Body Lotion介紹? 岩濕疹同敏感皮膚用的.

侯爵府

Misspipipi 發表於 20-12-2 15:24
呢幾日天氣轉, 小朋友D濕疹越來越嚴重, 頭先同佢沖涼時見佢塊面又紅又敏感.

除左塊面之外, 手手腳腳都有濕 ...

你小朋友D皮膚好返未? 而家天氣一時乾燥一時潮濕, 敏感同濕疹皮膚要好好注意.

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 22-5-23 11:27
濕疹皮膚可以試下買支松焦油沐浴露或皂, 好岩濕疹/敏感皮膚用.

夏天用松焦油沐浴露或皂係幾好, 不過入秋之後最好都係用返比較滋潤既沐浴露, 或者乾燥時可以用豬油膏沖涼.

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 22-5-23 11:31
我而家小朋友都係用凡士林Body Lotion(黃色), 又潤又唔笠, 好用過白色.

我都會比小朋友用凡士林, 綠色夏天用, 黃色秋冬用.
不過個排皮膚唔太穩定或有輕微濕疹時, 我都係比佢用返舒特膚for濕疹個支, 或者用日本馬油.

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 22-5-23 11:33
係呀, 張傑兒科醫生睇症好細心, 診症開藥準唔會拖症,

我小朋友都有濕疹皮膚, 另外有幾個朋友佢地既BB濕疹仲勁, 都係睇中環既張傑兒科醫生醫好, 值得推薦.

侯爵府

yee123480 發表於 23-5-23 22:48
請問張醫生係咪睇幼兒好,如果我小朋友九歲係咪都適合呢,謝謝(emoji)(emoji)
...

• 是指專為嬰兒、兒童和青少年提供的醫療服務。

我覺得如果小朋友有病都係先選擇睇兒科, 一來開既藥都會比較岩小朋友.

Treema    發表於 24-5-11 14:27

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 22-5-23 11:25
夏天都係濕疹返發既高峰期.

仲有尿道炎都係發病高峰期.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊