懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想餵人奶,但睇到好多失敗過案,無信心自己到時一定得,產檢時姑娘都有問但我話未決定到想問各jm妳地係一早決定好定係bb出世後先算?

水晶宮

回覆樓主:

一早諗住餵人奶.
但都有睇定contingency plan, 如果埋唔到身用乜嘢泵,如果唔夠奶補邊隻奶粉...
嗰陣我喺醫院埋唔到身泵出嚟,出院即刻去買奶泵+配件。

複式洋房

Nbs 發表於 20-10-28 12:43
一早諗住餵人奶.
但都有睇定contingency plan, 如果埋唔到身用乜嘢泵,如果唔夠奶補邊隻奶粉...
嗰陣我喺 ...

係唔係泵奶通常一定成功?

水晶宮

朱包包 發表於 20-10-28 12:55
係唔係泵奶通常一定成功?

我喺醫院到已泵到,所以我知返到屋企都會泵到。
不過我住咗一個星期院(私家)所以有足夠時間上奶。

大宅

回覆 朱包包 的帖子

如果你真係想餵人奶, 生完頭幾日上奶最關鍵得就得, 唔得就算
最緊要唔好俾壓力自己

男爵府

朱包包 發表於 20-10-28 12:17
我想餵人奶,但睇到好多失敗過案,無信心自己到時一定得,產檢時姑娘都有問但我話未決定到想問各jm妳地係一 ...

可以試俾人奶呀,最緊要係心態都要開通必要時咪補奶粉咯。唔使一早決定既,到時先試/算都得,以自己/BB 需求為主啦。如果追奶追到自己抑鬱/BB 又狂喊肚餓又輕左屋企人又唔體諒,咁不如考慮俾奶粉減輕壓力啦。但如果媽媽覺得追奶完全唔辛苦,阿B 又相對配合既話咁咪繼續咯。唔需要一早決定一邊既

男爵府

朱包包 發表於 20-10-28 12:17
我想餵人奶,但睇到好多失敗過案,無信心自己到時一定得,產檢時姑娘都有問但我話未決定到想問各jm妳地係一 ...

有啲媽媽好 determined ,覺得要餵一定餵到,直頭奶樽都唔買堅決全埋身
有啲就輕鬆少少,得就得唔得就算
如果你係後者,同姑娘講你想餵人奶先有機會把握產後黃金時間,否則BB已經食咗幾餐奶樽奶粉你先話試埋身會好難

如果乜都唔知走去餵人奶,可能會好挫敗
睇多啲資料,知道餵人奶會點,有咩困難、點解決,有咩心態+工具可以幫自己餵到 / 餵好啲
再決定係咪真係想試餵人奶,試之餘又唸定後路,萬一真係餵得唔好係咪好 open 俾奶粉,俾邊隻

係搜集資料的過程,可能你會覺得 "啊都係咁姐我handle到" 或者 "哇咁麻煩我無可能做到"
例如兩個鐘餵/泵一次係最上奶,有啲人會覺得痴線架咩無可能!但真係有啲媽媽做到架喎
所以... 了解多啲先,睇睇下你就會知自己想點

別墅

我果時主力想餵人奶既,但因為唔夠奶量啦,所以有補奶粉。咁樣會無咁大壓力, 咁自然都仲會有人奶囉。咁我當時係聽親戚講要揀定奶粉先既,姨生佢地食開皇家美素囉,咁醫院又咁岩水奶係美素,所以好自然就揀左呢隻嚟俾阿b 嚟補,咁都夾得幾好。

複式洋房

Nbs 發表於 20-10-28 13:06
我喺醫院到已泵到,所以我知返到屋企都會泵到。
不過我住咗一個星期院(私家)所以有足夠時間上奶。
...

我一直以為用泵泵奶方便在職媽媽,即係無論要唔要返工,想餵人奶都買定奶泵應該冇錯啦?

複式洋房

uckukuku 發表於 20-10-28 14:16
有啲媽媽好 determined ,覺得要餵一定餵到,直頭奶樽都唔買堅決全埋身
有啲就輕鬆少少,得就得唔得就算
...
我就係諗緊,如果餵人奶係咪唔使買定奶樽,又或者只係買兩三個?但如果餵唔到又點算?再叫老公去買奶粉奶樽同消毒機?好似好多野都預計唔到

複式洋房

DorisArB 發表於 20-10-28 14:33
我果時主力想餵人奶既,但因為唔夠奶量啦,所以有補奶粉。咁樣會無咁大壓力, 咁自然都仲會有人奶囉。咁我 ...
想問水奶係?同奶粉有乜唔同?補奶粉係餵完人奶再餵奶粉?

大宅

我果時主力想餵人奶既,但因為唔夠奶量啦,所以有補奶粉。咁樣會無咁大壓力, 咁自然都仲會有人奶囉。咁我 ...

因為我果時返工之後係諗住全奶粉,所以廢事俾自己咁大壓力,都係揀咗呢隻奶粉囉 佢係接近人奶配方,BB都好適應都夾到

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 DorisArB 的帖子

同意樓上媽媽講法,我個時都係想主力人奶,但奈何bb出世就係隔離病房只可以bump出黎,而自己奶水又唔夠,一樣跟醫院水奶牌子,揀咗呢條Line 食到而家啦

別墅

回覆 朱包包 的帖子

水奶係醫院提供架,因為好多時生完未即刻上奶,咁醫院會提供俾bb 食囉。補奶粉我係同一餐俾奶粉囉 因為唔夠奶量。有d人就話要分開,但我無理,照俾咁bb又照食,無問題囉。

水晶宮

朱包包 發表於 20-10-28 14:43
我一直以為用泵泵奶方便在職媽媽,即係無論要唔要返工,想餵人奶都買定奶泵應該冇錯啦?
...

我係要返工嘅,所以遲早都要泵。
如果你唔使,咁就埋咗身先啦。

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆 DorisArB 的帖子

未生之前我都諗住全人奶架,但一開始返工就唔夠人奶了
當時朋友推介補奶粉,又係呢隻,之後就一直食到而家

水晶宮

朱包包 發表於 20-10-28 14:47
我就係諗緊,如果餵人奶係咪唔使買定奶樽,又或者只係買兩三個?但如果餵唔到又點算?再叫老公去買奶粉奶樽 ...

我嗰陣係,睇定晒牌子,一有需要就叫老公去買,我屋企對面就有aeon. 由奶樽奶泵配件消毒機奶粉尿片bb衫bb沖涼皮膚各用品等,到壞奶泵拎去整,都係叫非常幫得手的隊友做。

男爵府

我都係咁樣,補左呢隻夾住人奶,bb都無抗拒,可能味道都差唔多 所以都飲得唔錯 有時自己唔夠奶都無奈要補下奶粉架 最緊要bb 肯飲呀

複式洋房

Nbs 發表於 20-10-28 15:16
我嗰陣係,睇定晒牌子,一有需要就叫老公去買,我屋企對面就有aeon. 由奶樽奶泵配件消毒機奶粉尿片bb衫bb ...

我個隊友最叻幫我買外賣,唔知買呢d野得唔得,睇怕要早d打好清單比佢

男爵府

朱包包 發表於 20-10-28 14:47
我就係諗緊,如果餵人奶係咪唔使買定奶樽,又或者只係買兩三個?但如果餵唔到又點算?再叫老公去買奶粉奶樽 ...

奶樽奶粉其實周街都有,你可以揀定牌子,影哂相,記低最近屋企邊度有得賣同埋一般幾多錢,到時叫隊友去買

但有啲嘢要買定,例如哺乳bra、溢乳墊、儲乳瓶... 你唔泵埋身餵都預備個儲乳瓶學下手擠好... 如果驚餵唔成乜都唔買,都會影響順唔順利... 陀仔咁辛苦,坐月又咁累,有時啲有限錢我唔太慳,唔想坐月撓起手乜都無

首頁

尾頁

跳至