母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb今日13日大,因為黃疸,出世第5日開始埋身後都補30-60ml奶粉,尋日再去健康院覆診,黃疸退左,姑娘話可以唔補奶粉,埋身多d,但我早兩日試過power pump,都係得40ml, 我唔知係咪我唔夠奶,bb通常兩邊食到15分鐘左右就訓左,尋日食到25分鐘,但過一個鐘就大喊一次要食,係咪代表我真係好唔夠佢食,所以一個鐘就喊?

我應該點做?一個鐘要食照俾佢?

Thanks

珍珠宮

唔洗睇泵奶量,機器同bb吸啜永遠無得比較13日大個胃仔得雞蛋咁大,少食多餐好正常
想知bb上一餐食得夠唔夠睇尿量,塊片拎上手係「聚手」就合格13日大,一日要有6條濕片

詳細資料
http://www.breastfeeding.org.hk/faq#t16n25

猛長期有時係一個鐘一餐
有時喊都唔一定係肚餓,但bb仲咁細唔知佢咩事喊,我都會照埋身

複式洋房

回覆 tinder22 的帖子

我都係啊!今日Day 16, BB肯埋身了,但食得好密。一個鐘喂一次,我估佢可能啜得唔夠有效,所以每次都好攰吧。想請教一下,後來妳埋身有無改善到呀?謝謝

男爵府

一喊就餵,唔係人人都咁富,同埋唔係水龍頭,一開頭無百幾二百ml其實都正常... 密密埋身奶量會跟返BB需要慢慢變多

複式洋房

Wong-mama 發表於 21-1-2 10:52
回覆 tinder22 的帖子

我都係啊!今日Day 16, BB肯埋身了,但食得好密。一個鐘喂一次,我估佢可能啜得唔夠 ...

後來我屋企人成日話佢唔飽,補左奶粉,所以我埋身少左,佢都無咁密要食,2個幾3個鐘一次

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊