家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ydoris 發表於 20-10-9 09:06
我都係東亞按揭左十幾年.當年又係貴,我轉左第二間.不過要問下東亞個間保險得吾得先.平一半架.我去教協貫,幫 ...

我打上去保險部問佢地,我係10月中第一期供樓,因為我完全無收過信,佢话今年已做左無得改,咁我問佢,如果要改係咪下年9月中前要通知,佢话其實係8月,好奇怪,咁你嗰陣轉保險公司,要唔要你自己计幾時将保險轉走嫁

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-9-16 13:46
銀行送完就出去幫襯保險公司啦, 保單會直送銀行一條龍, 我用AIG 0.0304%, 差唔多銀行價2折。
...

你係咪都係响東亞按揭呀,用AIG 得係咪呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

bearking 發表於 20-10-9 21:28
我打上去保險部問佢地,我係10月中第一期供樓,因為我完全無收過信,佢话今年已做左無得改,咁我問佢,如 ...
其實東亞出年會一早寄信俾妳架,妳收到信先問第二間幾錢。再打去東亞問個間保險得吾得。東亞有個list,佢本查左無問題妳未轉啦。同新個間講份單可吾可以幫妳sent去銀行。到時再check下銀行有無收到就可以啦!第一次係吾熟姐。做幾年就好易架啦!

男爵府

bearking 發表於 20-10-9 21:30
你係咪都係响東亞按揭呀,用AIG 得係咪呀?

係東亞按揭用AIG得。
東亞係你無火險到期無保單就會幫你向藍十字買。
總之到期時有保單就唔會代你買。
你9月到期, 8月外面買又得, 7月又得, 6月都得。

男爵府

ydoris 發表於 20-10-9 22:10
其實東亞出年會一早寄信俾妳架,妳收到信先問第二間幾錢。再打去東亞問個間保險得吾得。東亞有個list,佢本 ...

我就係到期都冇收過信呀,但係真係贵死,今年要硬食了,下年就到期真係要昅住

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-10-10 02:42
係東亞按揭用AIG得。
東亞係你無火險到期無保單就會幫你向藍十字買。
總之到期時有保單就唔會代你買。

原来咁,哎,咁我6月買定,係咪都係到期佢會幫我買,剩係6月買就會6月開始计新保單嫁?

男爵府

bearking 發表於 20-10-10 12:51
原来咁,哎,咁我6月買定,係咪都係到期佢會幫我買,剩係6月買就會6月開始计新保單嫁?
...

你可以6月買定9月先生效的火險, 保單直送銀行, 銀行在9月時有保單正本在手, 就唔會替你買火險

侯爵府

bearking 發表於 20-10-10 12:49
我就係到期都冇收過信呀,但係真係贵死,今年要硬食了,下年就到期真係要昅住
...
咁妳mark實個日期啦!下年無走雞,自己打上去問。

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-10-10 13:06
你可以6月買定9月先生效的火險, 保單直送銀行, 銀行在9月時有保單正本在手, 就唔會替你買火險
...

真係麻煩哂你講咁多我聽,今年真係幾鬼肉痛,我估唔到咁貴,下年6月一早攪定就平好多了

男爵府

ydoris 發表於 20-10-10 14:36
咁妳mark實個日期啦!下年無走雞,自己打上去問。

依家我mark 底左啦,如果年年咁贵咪死

男爵府

bearking 發表於 20-10-30 13:21
真係麻煩哂你講咁多我聽,今年真係幾鬼肉痛,我估唔到咁貴,下年6月一早攪定就平好多了
...

你轉頭一次就夠, 之後保險公司會問你續唔續保, 你畀錢就自動波。

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-10-30 13:25
你轉頭一次就夠, 之後保險公司會問你續唔續保, 你畀錢就自動波。

咁就方便,唔使年年去搞

男爵府

bearking 發表於 20-10-30 13:30
咁就方便,唔使年年去搞

不過用過咁多銀行, 東亞係比較麻煩, 每年要求都不一樣, 張保單要年年更新clause, 雖則錢係一樣, 但就煩人囉。

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-10-30 13:33
不過用過咁多銀行, 東亞係比較麻煩, 每年要求都不一樣, 張保單要年年更新clause, 雖則錢係一樣, 但就煩人 ...

侯爵府

bearking 發表於 20-10-30 13:22
依家我mark 底左啦,如果年年咁贵咪死
我都係俾左幾年貴價先轉.早年吾係咁多間保險得架..我下年供完啦.個東亞戶口都吾知要來做咩?頭先去櫃位問想買IBOND點做,佢話吾知WOR..我跟住走左去中銀開左個證券戶口.十幾分鍾開左啦...

男爵府

ydoris 發表於 20-10-30 13:59
我都係俾左幾年貴價先轉.早年吾係咁多間保險得架..我下年供完啦.個東亞戶口都吾知要來做咩?頭先去櫃位問想 ...

東亞個SupremeGold我貪佢開本票唔洗手續費, 除此之外, 又真係無優點, 過年問利市封都話無

ydoris    發表於 20-10-30 14:05

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-10-30 14:03
東亞個SupremeGold我貪佢開本票唔洗手續費, 除此之外, 又真係無優點, 過年問利市封都話無
...

我係工行做開按揭,11月尾到期每年保費600幾蚊,如果轉用AlG我又冇相熟經紀,第一步應該點樣做,我真係乜都唔識 求求教路

男爵府

2880 發表於 20-10-30 16:26
我係工行做開按揭,11月尾到期每年保費600幾蚊,如果轉用AlG我又冇相熟經紀,第一步應該點樣做,我真係乜都唔 ...

我都無相熟經紀, 都係就咁入表, 等出保單。
工行中資搵平保啦, search下啲優惠碼, 在官網直接投保。

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-10-30 17:48
工行中資搵平保啦, search下啲優惠碼, 在官網直接投保。
...

謝謝你的回覆,剛剛打去工商問咗佢話AlG都可以,咁我直接上AlG網申請啦

男爵府

電腦怪傑 發表於 20-10-30 17:48
...
你係響網上AIG交表就得?

首頁

尾頁

跳至