夫婦情感

跳至

首頁
34567...19

尾頁

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-19 21:27
我係接受唔到食人食剩嘅嘢
能理解。 我雖然缺乏同理心,但亦練出尊重別人的「異理」心。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-19 22:32
呢幾年我都享受ladies night, 有得放鬆下,當然亦有同男性朋友出去食飯。我真係唔enjoy都C6出去,因為同佢 ...
啊,明白。
我唸到好似我唔鍾意同我父母出去咁,因為家父太鍾意講道理。
好高興妳都搵到與其他人有唔同活動嘅平衡點。例如 享受到 ladies night, 同女朋友去旅行。既然C6 夾唔到在各方面都滿足到妳,就要平心去從其他方面來補上。呢D係保養好妳自己情緒健康嘅方案,好給妳「充電」回到家後繼續打仗!
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-19 22:35
我係性急嘅咩都唔等得,所以同C6相處難磨合,因為佢好慢㗎
我唸阿保症多數偏向於 慢活,被動,以不變應萬變。

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-20 14:33
我無錫我嘅父母,自細就掉去婆婆湊,我婆係世界上最錫我嘅女人,到依家我都好錫佢,每次佢入醫院我都好驚. ...
嘩!妳做女兒都好到爆。值得我學習。我斷估 妳娘親 到而家都唔明 佢做媽媽究竟敗係邊。不過,亦唔需要花資源去教佢明。因為我見妳已經從佢嘅影響中解脫到出來。繼續把持住自己站在人生的正道上。
我都經歷過夾住係中間,我家父母成日挑我前夫嘅不是。好似要我離婚先會閉嘴咁。仲要係親友前督我前夫背脊。

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-20 14:47
呢樣野亦多謝佢對我嘅體諒,佢真係見到我同朋友出去玩完飲完嘢返嚟係會好放鬆同開心,唔過分嘅佢唔會阻止 ...
唔錯吖。呢個就係同阿保相處嘅好處。唔會杞人憂天。

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-20 14:48
慢到我頂唔順...佢工作上唔係咁,但喺屋企就係另一個人,佢話過對住親人可以做最真實嘅自己
...
了解。所以點解要我出去打工,我會好辛苦。因為我唔可以鬆懈做最真實嘅自己。即使我已經畀最快嘅表現係工作上,但係都係比其他人慢。依靠有慧眼嘅人欣賞到我嘅辦事準確性極高而不被其他人取代。所以,我係唔可以靠勞力搵食,一定要靠腦來賺錢先至有機會成功保住飯碗。

小菜豆    發表於 20-3-22 01:25

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-20 14:52
同理心呢樣野係阿保欠缺嘅,我教極大仔同細仔佢哋都冇呢回事,我係一個好感性嘅人,見到人哋受傷我會心痛 ...
當細仔識得睇住有限資源來使用嘅時候,佢就會幫妳手,0係妳耳水不平衡嘅時候唔使妳做嘢,畀妳休息。而家佢還未聯繫到個「因果」。
最近我都同家母講0左句冇同理心嘅話。家母有糖尿病,又咳嗽兩年不癒。我一早已經話佢傷風後嘅咳嗽係可以自己用思想意志來制止嘅,就唔會有久咳不癒而導致支氣管過敏嘅後遺症。最近佢話一日食兩粒川貝枇杷潤喉糖來舒緩喉嚨。但其糖分對於佢糖尿病係過高。我話:「事實係,我一早講妳知咳嗽係可以自治。我得,妳話妳唔得。而家,妳一係有糖尿病發嘅後遺症帶來嘅病苦,一係有支氣管肺部勞損帶來嘅病苦。妳要知道,糖尿病發嘅後遺症帶來嘅苦 除左妳自己苦,還會好大機會連累我同爸爸照顧妳坐輪椅。支氣管肺部勞損帶來嘅苦 就少連累我同爸爸照顧妳。妳睇下妳要邊一樣。妳嘅病苦好在我唔可以同妳受埋0者。」我見家母望住我,無言以對。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-3-20 15:07
沒表達能力, 甚至處處得罪人, 如果有專業資格的還好, 始終是人家需要你. 但如沒有專業的, 便需要找合適的 ...

講得好合乎我在職場上嘅觀察同經歷。
我先生從來都冇機會在工作上以我上司身份來管理我,我一直對此事實遺憾。呢個亦係到後來我先生轉公司後 遇上我曾經在此版講嘅靚女高才專業下屬,我點解對靚女下屬與我先生嘅工作環境際遇比我好,就係我想要嘅環境 而感不平。
我和我先生在同一公司工作嘅條件係 相反,係我先生被佢上司嘅上司調派來幫我所指揮嘅作業。作業完後,各回崗位。我兩在不同小組工作。就係因為我兩在工作上互不相關,無需我與別不同咁幫佢,我亦不用靠佢,佢都願意花時間來管理我,幫我在專業上增值,我就心知呢位先生想食我, 係時候我要對佢進行思想工作,end user expectation management. 如果佢堅持想食我,咁我就係時候先同佢進行 interview 過程,後試用期。
我就係睇到職場上 正如你分析嘅,所以我一直唔選擇轉公司,我0係呢家公司由start up size 開天闢地打拼去到而家嘅上市大公司,不斷吞併其他公司,要轉就要跟住我先生轉到同一間細公司,佢做我上司,好似我剛畢業後就來到呢家公司與一個戰友兄弟出雙入對,並肩作戰打江山做元首,我飯碗先保得住。但係我先生拒絕我嘅要求。我明白亦支持佢拒絕嘅原因。佢會因為愛我而偏私,叫佢難服眾。
最近我退休,亦係如你分析嘅情況,大公司裏尤其係印度人獨霸嘅職場,特別需要懂搞politic。之前我幫佢立過好多次大功嘅上司,就係果個調派我先生來幫我手嘅印度上司曾經同我講 我唔適宜 做管理人嘅經理,因為我唔搞 政治。所以我0係公司係從「武將」方面升職加人工嘅。級別同人工與管理「文官」階層平等。後來那個「文官」上司還是不夠別人搞政治而轉了公司。最後我遇上個不懂用才同用人嘅上司,好有可能我嘅人工仲多過佢。因為我個級別係佢上司個級別。任憑我處處討人喜悅,因為我係無疆界,無政治幫派,無歧視,無斤斤計較地樂於以我在公司嘅深資歷,專業知識,助整個部門有需要嘅同事與作業。呢個上司(又係印度人) 雖然從心底裏在組員們面前當面讚我係佢一生見過咁多個「武將」中有著最超人嘅 EQ,冷靜,容易相處,但係佢都係處處想逼我自動出佢管理嘅小組,又唔幫我搵另外一個適合我嘅小組調我去。我0係呢家公司經歷好多次「文革」,政治風暴,頂頭上司曾經轉過12個,個個都讚賞我,同事不在話下,人緣關係十分好。公司出嘅錢,同事為我搞嘅 退休歡送會不計在外地分公司嘅竟然有幾百人參加,而且紛紛給我至尚嘅道別評價,連chief亦致詞。
你哋可會問我點解唔自己係公司搵群組去埋對,跳組,要靠上司來幫我?咪又係我嘅 阿保 症累我事,唔擅長搞政治 law。同人接墒對於我來講好大壓力。我最盡都只能搞到將屬於我上司嘅小組資源用來去一個獨立嘅作業上,但係我依然受同一個上司管理。遲早一樣會再次係佢管理下出事。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-20 22:10
其實係咪一般男人會比較容易接受阿氏女人做伴侶;而相反女人就很難接受阿氏男人做伴侶?因為一般女人會很 ...
唔知呢。我唸都會。好多阿保都係唔介意做順服型,係女人就會畀大男人覺得佢聽話,做事又質素高,容易滿足,容易氹,留佢係屋企當家自主最適合。好似我先生揀我咁,我對佢來講好0岩使。
我前夫,錯配,要我出去做嘢,佢留家自主,我係出面挨得好辛苦時,佢係屋企又投訴我。
我昨日同我前夫分享你投訴你老公嘅嘢同佢投訴我嘅阿保嘢好多都係一樣。
我前夫回我:“You definitely share some characteristics (阿保症). You may not be complaining about me complaining about you, but just in case, I want to make sure you understand something about me. I complained about your condition only to point it out so you could see what you could do. That is the basis for all my 'complaining'. To help someone. That is called love. Once a person cannot help their situation then that is when we need to get help if we can. Have you thought about going to a doctor to get diagnosed or are you worried it may cost a lot? I think it may cost more if you put it off. I want you to get help if there is help. Don't worry about the money. We still love you, I hope you know. ”

我心係度唸,而家我先生接受曬我同我嘅阿保症,而且從來冇投訴過我,從來唔使我「改進」,佢亦分析過點解佢可以同我一齊冇投訴,而我前夫有,係因為佢同我前夫有D乜嘢唔同。咁我使乜花錢去睇醫生。我前夫依然抵賴我改唔到嘅事實。我所見聞:佢從來都冇覺得佢要改來就我。
而家我同我先生,大家都唔需要改,我哋都可以相處歡愉。

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-21 11:58
我覺得我盡力做咗就還哂比佢,既然我點做都唔會得到認同,我就唔會浪費時間做落去,畢竟聽話咗幾十年都係 ...
係吖,就係咁。我哋已經大個女啦。唔受人話係應該有嘅成熟度。

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-21 12:06
大仔咁大嗰陣都係咁嘅反應,見我喺佢面前暈低,醒返問佢點解唔報警或者打比爸爸,佢話以為我同佢玩,無諗 ...
係吖,要慢慢來,急都急唔來。
我家父都有耳水不平衡。第一次發作果時,發現佢係食0左啤梨後敏感反應。佢以後都唔食。
去年又發作,呢次就要帶著藥係身邊,同埋每次轉體位時0係中間停頓一下來畀自己適應新體位。例如晚上企身去洗手間,唔好一起身就行,要先係床邊坐陣,在慢慢起身,扶住企一陣後再行。

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-21 12:18
我老公由學徒捱到依家喺小主管,佢都轉變好大,由年輕勞力都呢十幾年用腦,佢有睇佢嘅老闆,佢只打過兩份 ...
我都不斷提醒自己對住任何人都唔好大條道理。人哋唔問意見,我就唔好提意。

珍珠宮

Surveyor 發表於 20-3-21 15:40
My wife often say that I am ASD or 亞保, any poor society skill. It seems that my society skill is n ...
1. Wellcome to this topic and sharing with us about your stories.
2. Thank you for the ideas. For my kids, it is so hard to get their farther to implement all of them. His farther has his own way to bring the children up and I have not found any effective way to change his way.

3. here is my story for today. My Sir husband and I are watching movie together. He would be touched by the story and cry and sometimes holding my hand while I am not at the emotional level as he is. Today, this happened again. I asked him, "Is it because I am too Asperger? or you are too Neurotypical ?" He quickly responded: "You are Asperger."

Surveyor    發表於 20-3-23 09:31

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-21 22:16
你形容你c6時我就覚得好似我仔,樣樣野大條道理,短話長說.....同佢講嘢少D耐性都唔掂!
...
Yes,我先生同我應對好有耐性。佢會好輕鬆咁畀我知道佢早已經get到我個point。我亦會緩解落來,知道佢係聰明人。唔使我多作解析。我同我先生就係好似 心有靈犀一點通 咁。所以同佢相處共事好有效率。
換著我前夫,就硬係傾來傾去都傾唔到順攤收場嘅。我唸佢太玻璃心。我同佢就係欠缺「心有靈犀一點通」。同佢只有將要做嘅事分開楚河漢界各撐半邊天。

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-21 15:25
每次發作我都有想死嘅感覺,係因為我本身動作靈活,通常一起身就彈起,今朝又發作我喺張床到搞咗好耐先至 ...
我觀察,人年紀越大,就越需要慢活。如果唔係,意外多多。畢竟我哋嘅身體係會退化嘅。我再老時,可能會仲慢。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-21 22:20
我試過一次晚上聽到一聲巨響,我以為我仔跌落床,我好急過去睇佢,點知起身太快啲血都未上到,所以失平衡 ...
Yes,我由懷第一胎時就開始經歷到呢D情況。唯有就住使。暈本身唔危險,危險在暈後,失去平衡知覺而跌親,唔知會跌傷邊樹。
對上一次家父嚴重到瞓係床上,個頭擺一擺動都暈。結果我要叫救護車送佢去急診室過夜。醫生診斷佢有 vertigo。我立即上網搜索資料,原來50歲以上嘅人有一半有此症狀。只是輕重不同而已。

珍珠宮

YolandaTam 發表於 20-3-22 13:33
我家相公又係:同佢睇新不了情,我喊到豬頭咁,佢一路分析劇情犯駁,演員演技如何如何,我真係想 佢一 ...
佢緊係嫌妳打得佢少喇。
當我感覺到坐在我身邊的先生被劇情感動到身體在抽泣時,我真係唔識掂做。我係度唸,我係咪應該練習下運用我學嘅心理學知識,與人同樂同哭,唸下佢喊係邊樹,我努力D睇下自己能否同佢喊埋一份。又或者好唔用手摸下佢,但係又唔知點摸,摸響邊樹會係果一刻對佢有幫助喔。

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-3-22 13:35
所謂一命二運三風水, 四積陰得五讀書....

這樣看, 從正面睇, 妳條命算不差了, 出生已有天賦, 易讀到書加 ...
哈哈,我畀你數行字sum up 曬。佩服!
我對我條命運唔敢有任何投訴。當親友們見我挨到不見天日,完全沒有自己時,代我發言呻,睇唔好我前夫,我都話要感恩,because it could be worst. 我雖然前度婚姻生活沒有機會當家庭主婦,相夫教子,但係上天畀我機會能力可以養到個家庭主夫。
以前殘片故事中嘅白燕係挨驢仔用勞力打廠工來供愛人去留學讀大學翻來遇上個更適合嘅女人就唔要佢;我個機會能力係申請到獎學金免費供自己讀書同生活費完成大學後,用腦力打份專業工來供愛人讀graduate degree 回家得個睇冇得使,我遇上個更適合嘅男人都會叫埋佢唸住點幫手養我前夫過世。我佛教嘅當我係閨蜜嘅女友都識同我講,佢都想有我前夫咁好命,有我咁照佢。
人打工,我打工,我打份工係可以隨時帶住部 電腦 就可以到醫院邊陪個女,陪阿媽住院照顧病人邊工作賺錢嘅。

珍珠宮

Hoining 發表於 20-3-22 16:48
我唔想老到呢步,可唔可以直接死
哈哈!睇天意啦。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-22 23:38
正所謂人夾人緣!你真係lucky搵到個同你咁夾嘅。起碼下半世可以開開心心!
如果我係好大女人,可能我都同c ...
了解。你試下先搵一樣無關痛癢嘅嘢完全畀佢話事,當你想做下小女人嘅時候,就叫佢同你做果養嘢,等你起碼有一個小空間係可以享受下畀佢話事嘅。
我先生畀一個房畀我完全話事。同埋如何管理廚房係我話事。

首頁
34567...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊