夫婦情感

跳至

首頁
34567...17

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 11:16
係呀!所以呢兩年佢嘅進步係令到所有人都好驚喜,佢由細到大都唔出聲木無表情嘅,依家佢學帶氣氛同話題, ...

似乎大仔俾到戀愛嘅感覺妳
日後妳新抱要多謝妳, 教咗個咁體貼嘅情人俾佢

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 11:22
從頭嚟過我唔會揀結婚生仔,責任太大太痛苦。我嘅責任感好強,係因為由細到大都被認為我不負責任,但係我 ...

明嘅, 我冇責任感對住佢都好疲累

同妳一樣, 唔走只係為咗個仔
同佢一齊已經用晒我感情QUOTA, 日後分開都只想一個人抖下, 唔會再憧憬愛情。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 12:10
係㗎,佢舊年Grad din, 我又超貪玩唔比佢出門口,要佢同我selfie 先。我會好好教佢做個好情人:ilo ...
妳話二仔最靚仔, 大仔對眼都好韓國小鮮肉feel, 又識彈琴

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 12:13
我仍然憧憬戀愛,但只係戀愛唔要一齊生活,我要自己好好過活,幻想下簡中有個男朋友陪吓,工作忙嗰陣又唔 ...
妳似乎年輕過我

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 12:42
大仔出世嗰陣我一見到佢個樣就話點解佢對眼咁細㗎,完全無理由嘅,勁失望,係呢幾年興韓仔feel啲人先覺得 ...
"識叫女同學打電話比屋企人話佢哋知依家嘅情況,幾耐之後會到屋苑,叫佢媽咪落嚟接佢上去"
大仔真係好勁, 識為別人著想, 仲要諗多一步。
佢係自閉症康復者, 斷晒尾, 唔洗治療及跟進。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 14:35
自閉症應該無得斷尾係會一直陪佢成長,啱啱我先丙完佢,今個SEM嘅學費今日deadline 都唔捨得比資 ...
呢D係普通人都犯嘅壞習慣啦。

即係大仔 band1小->band1中學
二仔band2小->band1男校?
細仔band2小

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-19 15:51
係呀!唔知細仔可唔可以順利入到B2中學,呢個仔要輕鬆無壓力先讀得好,小五精英班時跌到落B3成績,心理學 ...

"小五精英班時跌到落B3成績...有輕微抑鬱"
三個仔都有棘手野
"但坦白善良"好在妳做媽媽睇到佢地優點。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-20 14:48
慢到我頂唔順...佢工作上唔係咁,但喺屋企就係另一個人,佢話過對住親人可以做最真實嘅自己
...

係喎, 佢地工作上好有交帶, 說話流暢, 肯用心睇人眉頭眼額。
重視效率, 對下屬指引清晰, 知道要打好關係, 對同事大方, 互相幫助, 社交禮數做足。
回家變咗另一個人
可能佢地其實識社交, 不過對佢地黎講好辛苦好違背自己。
正如要我呢d智慧平傭嘅人做用腦嘅野好辛苦要逃避一樣

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-20 15:39
我識佢嗰陣佢都係好玩得,同所有人嘅關係都好好,係呢7-8年先發現佢咁固執,我一路懷疑佢係唔係更年期,跟 ...

係喎, 其實佢地鍾意熱鬧, 一大班人玩, 乜都識玩, 仲要興趣多多, 劍擊, 射擊, 保齡, 魔術佢都玩到一定程度做member, 個形象好似好funny嘅人

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-21 23:09
做功課嗰陣好似招魂㗎不斷吼枱面,叫佢哋返嚟,佢哋真係魂魄唔齊㗎,所以喺長枱度做功課我坐中間佢嘅一人 ...
妳呢個20mins功課時間方法好好,因為佢哋專注時間好短。

侯爵府

2024年龍年勳章

gilgil39 發表於 20-3-21 21:14
你真係好勁!不過你年輕生真係有優勢嘅,我就相反,好遲先生小朋友,所以真係力不從心,再加上坐月吾好, ...
我都遲生仔,剛生完仔好多初生問題要來回醫院,頭一個月都冇正式坐過月。

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-21 23:09
執玩具、着校服,基本上由兩歲開始做,仲可以訓練佢哋小肌肉,尤其扣褸同埋拉拉鍊,基本上我啲仔由K1開始 ...
妳管教得好好
“最少講三次先會做”已經好叻。
我仔叫十次“食飯或/洗手/沖涼”都唔理我。
其實連亞保Daddy都係咁,在家中好似傻婆咁每日自言自語重複指令。仲點教佢自理

侯爵府

2024年龍年勳章

Hoining 發表於 20-3-22 17:04
係好有用嘅,但係做之前你要同佢set定晒所有規則,同埋你一定要言出必行,唔係嘅話佢哋蠢咗一次就唔會再聽 ...

多謝妳分享,呢樣真亮點
由其係教ASD仔仔
佢哋做每樣野都好迷失,停留咗果個動作。
叫佢洗手變咗玩水玩出新境界,
忘記咗洗完手要去食飯或瞓覺

侯爵府

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-3-23 00:15
一向都覺得佢「與眾不同」㗎啦,無論教會團友仔或者佢妹都好嬲佢唔理人感受,我父母覺得佢硬蹦蹦不解温柔 ...
妳識得做c6翻譯,是一個好稱職嘅太太。
以往我就係冇做呢個橋樑,搞到c6同群體誤會加深,而加冇返教會。

侯爵府

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-3-23 16:06
大致接受到嘅⋯⋯反正我自己都唔係易相與嘅人
我潔癖發作起上嚟咪又係難頂話說教會探訪隊探開 ...
第一次聽有人接受到呢啲極品,真係高手在人間

侯爵府

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-3-23 16:06
大致接受到嘅⋯⋯反正我自己都唔係易相與嘅人
我潔癖發作起上嚟咪又係難頂話說教會探訪隊探開 ...
第一次聽有人接受呢啲極品,真係高手在人間

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-3-24 00:34
多謝你可以用咁幽默嘅方法形容你在與阿保相處上嘅種種挑戰。我不禁笑0左。
我家母會話我 畀十個妹 ...
似乎妳天生“小姐格”,注定要人服侍,全世界圍住妳轉,不過都有“小姐命”,退休都有先生侍候妳。中國人覺得生女孩的話,要貴養女兒,女兒長大才會自愛自信,妳成日話要提供足夠資源俾女兒,奉行讓佢哋追尋自己,道理如出一轍。

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-3-24 06:09
嘻嘻。我未遇上我先生之前,總睇到自己 有公主病,冇公主命,所以從來唔強求要人畀公主命我享。認識嘅朋友 ...

妳"公主病"朋友香港好多, 所以統稱"港女"

如果妳果D叫"公主病", 即我是C6係"公子病"
要有好日子過, 就要做到好似妳先生咁, 將C6寵到成個"小王子"?

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-3-24 12:38
哈哈,原來「港女」係咁嘅。
冇子女要照顧教養果時就還有資源寵到個“小王子”,有子女時,就要自 ...

以前要遷就前夫遲起身,而家又識主動沖咖啡俾先生, 妳嘅亞保癥狀好輕微。我c6情況係:
冇子女要照顧教養果時就還有資源寵到個“小王子”,有子女時, 都要侍候"小王子"先。
我真係唔想咁樣形容佢, 但係佢係屋企嘅低能行為, 唔排除佢當正自己係家中"小王子", 仲要係同個仔爭寵。

侯爵府

2024年龍年勳章

858D 發表於 20-3-25 00:31
哈哈,同個仔爭寵 先搞笑。
我同我前夫一齊,從來都冇同我D女爭寵。
我唸我跟著我前夫咁多年,加上自己有聖 ...
妳哥哥都係亞保? 遺傳基因太強吧!!
妳爸爸遺傳遺俾妳同哥哥, 妳傳俾個女, 哥遺傳俾仔仔
咁樣一代傳一代, 我覺得ASD會越來越普及。

首頁
34567...17

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊