夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最近 搜索了一下 NPD = Narcissistic Personality Disorder
本來想看看 我大女兒 和 我家父 是否有這症狀
ionically, 越看越找到可把自己對上號入座的地方

昨晚睡前與枕邊的先生分享 我懷疑我加有 NPD
他談談然笑回:「a little bit
我問:「你什麼時候發現的?」
他:「認識妳之後大概一個星期」
我:「啊,你明知山有虎 偏向虎山行?! 不過,這我更放心 即使我真的有NPD也不會嚇跑你
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

只能坦白講, 做事可以, 做朋友,不可, 做情人, 貪佢叻或外表可以,做人世真係你預成世做下把位咪得。
但人非聖人, 你對住另一半長久你做下把, 佛都會有火。
同埋佢地冇同理心, 你預左有日有大鑊野, 例如欠債, 生病, 或父母離去。
你唔好旨意佢會安慰你, 幫你, 佢地只會好真心講啲極度傷害你既說話。

仲有一定唔會理你處境幾慘,佢照樣去happy,如果咁都仲想結婚,咁對亞保症既人,真係前世一定做過無數好事

侯爵府

有件小事同大家分享一下:
今日阿女返學,阿保同我買咗午飯返屋企食。
食食吓阿保走埋嚟鹹豬手,嚇到我成盒食剩兩啖嘅飯跌咗落地下
有啲人可能就會
我呢就尖叫,再好 dramatic 咁講:「好驚呀」
結果阿保自動執返啲飯
阿保真係受軟唔受硬。

858D    發表於 23-3-21 02:21

珍珠宮

回覆 YolandaTam 的帖子

「亞保受軟唔受硬」我先生就係對我來軟功
所以才可以管治我成功
例如:
昨天參加一個朋友在家開的 兩日一夜 party
當中有一對新認識的夫婦 得知我先生和我的關係: 其中一位是 做 (大的/話事)的
在一次經營夫妻關係 的談話主題中,她說 :她沒有被告知 我倆誰做大 之前,只從觀察中,還以為 我這亞保 是做大 的 「大女人」。總之看我兩的互動,並沒有看出那麼明顯 誰做大。

現正我回想,可能其中一個confuse 她的因素 是 我先生比較擅長用軟攻吧。

當時,我先生的分析是,我倆的關係建立在 他供給我一個 nurtury 的保護環境 讓我安靜地 發揮所長起作用。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

分享一則 與 暖男一起過日子 的好處:

我先生 會 主動找 韓劇 來與我一起 「褒」

我不用自己看,有他陪著我,或排排坐,或擁抱在沙發上,床上 一起看。

每當他有所感動時,就會緊握我手,手臂與身體開始向我壓過來 等等的親密接觸。我乘機索油 橫豎我對大多劇情都沒有同理心與他同善感

珍珠宮

頂一頂呢個主題
讓人看看我先生如何能做到包容我的那些分享樓層

珍珠宮

一則令我情緒低落的事:
哥嫂陪伴家父回鄉探親訪友當日
我考慮到 他們物資資源方面的需要
主動做司機 約哥哥與我一起 到爸爸家做苦力搬行李
先回哥哥家 食飯 再等候去機場

我再開車接嫂放工 到哥哥家 食飯

本來我不想留下和他們一起吃飯
打算到時 再做司機 送他們去機場

但 哥嫂爸都叫我留下吃飯
我考慮到 這種活動是他們需要的 emotional bonding activity
理性上 我知道 假如我不留下吃飯 他們會不高興
所以我勉強自己去吃飯

如是者,我再一次看見自己無能 把 emotional bonding activity 的事辦好 反而自己受難。
由家父到哥嫂一家 大吵大鬧
我也不知為何把自己捲到 要為我自己的事情(與他們無關緊要的)所做的選擇而自衛,做辯護
原來跟一些不帶 客觀 邏輯思維來講理 的人
要澄清他們對我個人情況的論斷 和給予我尊重我個人的選擇權
是很消耗 我 emotional bank 資源的。
我去到一步要 蓋著我的雙眼 不看,掩著我的耳朵 不聽。

我這 有 Asperger 思維的人
可能沒有 sympathy,但有的是 empathy。
很多事情 能代入 與自己有類似境況經歷 的事情 給予 對號入座 的 empathy。
當然,由於每個人的經歷 背景 不同,遇到雷同的境遇,都有不同的 觀點取向。我只是無法 不被告知 而自動能 理解他人的 觀點取向。
就是不懂看人臉色,眉頭眼額吧。

伯爵府

小菜豆 發表於 20-3-7 03:12
回覆 858D 的帖子

照妳咁講都似c6本身思維。唔怪之得佢睇自己份工咁重要,

花咗好多時間睇曬呢度D post, 有感而發回應吓某D都有發生喺我同我老公之間的事。我覺得我先生應該都有某程度的阿保症候。

你講開覺得份工重要到無人有,我老公正是。佢的確係經濟支柱,我十分明白佢份工的確係好重要。但佢誇張的程度係異於常人。佢會認為所有人都要明白佢返工係非常重要,當佢想控制某D事時,佢就會用佢要返工嚟令到佢控制呢件事合理化。

例如我其實極少響平日夜晚去街,但偶然一次佢都會用誇張,好認真的態度去warn我;早D返嚟呀,我第二日要返工。事實係就算我唔去街,佢都會睇電話、做呢做嘮搞到起碼一、兩點,甚至三點先瞓。而我去同朋友食飯,一般十一點前返到屋企,但佢點都要次次warn我。

而且,我每次夜晚返屋企,即使佢瞓著咗,我返來都一定會好靜咁做所有嘢,有時可能佢真係醒一醒,但每次都好快瞓返。

其實我唔覺得我夜返對佢有好大影響,但佢就緊張到令我覺得我偶然平日出一次夜街都好似好唔啱咁。

平日星期一至四,有人約佢或約我兩公婆食飯,佢好慣常會答:「唔洗做呀?第二日要返工唔去了。」個語氣係似認為所有要工作嘅人都唔可能平日去街。我試過忍唔住同佢講:「好多要工作嘅人其實平日夜晚都會出街,係你特別緊張唔得啫。」

我希望佢明白,佢呢個習慣係屬於佢好個人的習慣,唔係一個定律,約佢嘅人唔需要一定明白。其實某程度上因為佢覺得同朋友食飯一定要飲酒先開心,唔飲酒對佢嚟講無效益,唔enjoy, 而佢一飲就唔會少,第二日返工好辛苦,於是一刀切平日唔會去夜街,講到好似有工作的人平日仲去夜街係無可能咁。而且毫無flexibility, 基本上一定唔會去,控制自己唔飲酒但enjoy 個飯局係impossible咁滯。只有遇到佢認為值得為佢破例嘅人,例如一個只會來香港三日,行程唔會cover weekend, 而佢又覺得對方好好朋友,佢思前想後點樣調動都調動唔到,佢先會破例。我同佢一齊廿幾年,佢絕少破例,一有人約平日夜晚,佢就覺得「有冇搞錯呀?」咁嘅思維。

其實我知好多親友都覺得佢以上行為好偏執古怪兼誇張。但都要包容佢,因為人哋最多都係約唔到佢平日,但我就喺好多方面都其實比佢誇張工作重要性的行徑感到壓力。

好似今日咁,佢自己主動話要揸車接細仔放學,咁細仔放12pm, 我平時習慣11:30左右出門,因為我唔想小朋友出嚟見唔到我。我叫咗佢出門兩次,第二次佢就講:「洗乜咁早呀?我做緊嘢㗎,要返工㗎(wfh), 坐響架車等成粒鐘嘥時間呀?」事實佢成日堅持嘅只係11:40出門口,比我想出門口的時間遲十分鐘而已,但就又用佢要工作來壓我,令到件事好似我叫佢早十分鐘出門口好影響到佢工作咁。好誇張!

伯爵府

alohausagi 發表於 20-7-17 02:15
同我老公一模一樣!!有一次我約咗朋友食生日飯,咁個朋友想食西餐,然之後第二日佢做晒research,佢同我 ...

我非常明白你。

我老公諗食乜係可以用好多個鐘。佢嘅思維係又要抵食、又要屋企煮唔到、又要好食、又要服務好。但一齊食飯嘅人想唔想食唔係佢思考嘅重點。佢已經比我影響到(話到)佢會concern 吓別人嘅喜好,但要佢遷就,我就見到佢好辛苦,佢會食完都不斷重複話D嘢唔抵、唔好食bla bla bla……極度煩。我完全唔明點解一餐半餐要咁執着?

而且佢好鍾意向人游說去食佢自己覺得好食嘅嘢,我係千萬個唔明,每個人都有自己喜好,我唔會覺得人哋鍾唔鍾意食我鍾意食嘅嘢對我有乜影響。佢就好執着,好煩地不斷推介比人。

佢試過響屋企有客人來casual 聚會,叫外賣時,佢用咗差唔多成個鐘去諗,思前想後叫D乜嘢比幾個工人食,無錯,係「工人」,冷落兩個客人,其中有個客人忍唔住同我講:佢真係太誇張,好古怪。我估,叫比工人食,令佢個大腦更加多邏輯上嘅嘢要諗,因為佢又想滿足工人,又有意識要更加控制成本,要更抵,個腦交戰。

又試過一次聚會,一班朋友聽其中一人講,話一間私房菜好好食,大家好雀躍話去試。於是,幾日後,發起的朋友就主動去book好枱,寫埋菜,報告埋價錢,所有朋友一致話ok。唯獨我老公叫人send 個menu比佢。睇完後,佢好多意見,又話D餸唔值咁嘅價錢,無貴價食材又收咁貴,然後佢提議去另外一間個個朋友都去過,佢常去的餐廳。好似完全忘記咗大家係想試嗰間私房菜,而且,個價錢並唔係貴到佢食唔起。總之,佢嘅原則令佢完全無法響社交中去遷就吓其他人。如果要勉強佢去嗰度食,佢會感到好困難,好肉赤,好唔開心,又或者佢真係會話唔去而好掃慶,一定好煩。朋友都遷就佢,但我聽得出人哋同我熟講真心話的,都對佢有微言。

我有話佢,佢有解釋點解唔想去。佢唔明白,其實佢點解唔想去並非重點,而係點解佢唔可以遷就吓其他人?當個個人都想去時,個聚會重點唔係食乜同抵唔抵,而係聯誼,滿足大家想一齊去試間新餐廳。而且只係好偶然一次,佢遷就吓人都唔可以?只有佢一個唔想!

仲有一點,其實全部人遷就緊佢,但我感覺佢反而仲覺得自己幫咗大家避免去一間「呃人」的餐廳,好嘔血!佢永遠唔明白,一樣嘢究竟抵唔抵,唔係淨係實際上的成本與價格的關係,每個人的價值觀可以好唔同,甚至愉悅感都係價值之一。因為佢根本完全唔會去諗或諗唔到其他人嘅愉悅感。而佢嘅愉悅感真係絕大部份來自好實際嘅嘢。而其他人未必是。

我感覺係呢D事只會不斷發生。好難要佢真心明白咁樣有幾討厭。成個世界圍住佢轉而茫然不知。好難頂!我都唔知有幾多個朋友問過我:點解你頂得順佢?

老實講,唔係佢咁有本事,比到好好的生活我,我可以唔需要工作,只專注家庭的話,我好難想像如果我仲要幫手養家的話,我點樣忍受到佢?好彩我都算係比較現實而又樂觀嘅人,我focus 佢嘅優點,否則,真係好難忍受。

侯爵府

2024年龍年勳章

aidan08 發表於 23-9-19 15:35
花咗好多時間睇曬呢度D post, 有感而發回應吓某D都有發生喺我同我老公之間的事。我覺得我先生應該都有某程 ...

妳老公完全符合亞保病徵,已經無藥可救。妳有何打算?有冇子女?

伯爵府

小菜豆 發表於 23-9-19 17:57
妳老公完全符合亞保病徵,已經無藥可救。妳有何打算?有冇子女?

兩個仔。不過我同我老公感情好好。雖然佢有好多難以理解,好難頂嘅行為,但我欣賞佢好多其他的優點,佢嘅缺點我盡量忍讓,尤其發現佢應該係阿保之後,我覺得好多嘢可能佢自己都控制唔到,亦唔自知自己嘅古怪思維影響身邊人。

我老公有個好處,當我寫信比佢,情理兼備咁話佢知佢有D行為令人難受時,佢會接受,會嘗試改,會道歉。

同埋佢係一百分好爸爸,為兩個仔,佢可以放低好多阿保嘅固執。而且佢好involve 屋企嘢,好family man.

我知佢對情感嘢唔敏感,所以,我會主動keep住得閒錫吓佢,讚吓佢,要好直接,普通人可能覺得好刻意的方法,佢會感覺到。佢會plan 同我兩個人旅行,好多位佢做實際嘢去表達錫我嘅。

佢雖然古怪,但佢多朋友㗎,我覺得好多人覺得佢真誠。而且佢都幽默嘅,十個笑話中大約有四個好笑,其餘六個都好多人唔明個笑點。不過見到佢真係好努力搞氣氛,D人都喜歡佢嘅。而且,佢事業算成功嘅,都係叻人,D朋友都會欣賞佢呢點,比較尊重佢。我亦係一定要揀叻人做另一半,我事實上都仰慕佢好多叻嘅地方。

侯爵府

2024年龍年勳章

aidan08 發表於 23-9-19 19:16
兩個仔。不過我同我老公感情好好。雖然佢有好多難以理解,好難頂嘅行為,但我欣賞佢好多其他的優點,佢嘅 ...

那麼妳都係幸福的亞保伴侶
樓主開了亞保群組,呢度幾個JM都有分享,有開心有痛苦,妳一齊加入分享啊

伯爵府

小菜豆 發表於 23-9-19 20:22
樓主開了亞保群組,呢度幾個JM都有分享,有開心有痛苦,妳一齊加入分享 ...

請問有冇link?

伯爵府

小菜豆 發表於 23-9-19 20:22
樓主開了亞保群組,呢度幾個JM都有分享,有開心有痛苦,妳一齊加入分享 ...

可能我哋真係一凹一凸,可以互補。

我個人都理性,而且實際。我好清楚婚姻係合作關係,而唔係你儂我儂的純浪漫關係。我揀佢,好大程度係佢符合我心目中需要的丈夫角色的條件。我無事業心,想結婚之後相夫教子,專注家庭。好細個已經清楚我想搵個叻人做老公,可以照顧我,保障仔女生活。我讀書都叻,但我勤力讀書係為咗令自己有襯得起叻老公的條件,有去到嗰個階層,認識到嗰類人的機會。所以,我個人都係目標為本。而我亦好清楚知道無人係完美嘅,我排咗呢個條件為最重要,其他嘢我會衡量,自己可以應付到,遷就到的,我唔會太focus. That’s why 我可以欣賞到我先生的優點,自己心理上亦淡化到佢缺點。咁啱嘅係,我要求一個老公會做到嘅嘢,佢基本上全部做到。

佢揀我,依佢阿保思維,一定都係因為我符合佢建立一個家嘅利益。而且,基本上好少人就到佢,佢自己應該都知。

由於我唔係阿保(我評估自己唔係),我都會有被情感支配,多愁善感的時候。我個人好有同理心,亦比較對其他人的感受敏感,有時庸人自擾。呢樣野,由於佢無咁嘅問題,好多時反而幫助到我行遠少少睇一D問題,減少被情感支配。亦由於我好有同理心,我比較樂於遷就人,而且我重視與人之間嘅關係,我會諗方法去適應人又唔會委屈自己,攞個平衡。所以,我對我老公都會因應佢個人嘅性格去嘗試唔同方法,經營段關係。

侯爵府

2024年龍年勳章

aidan08 發表於 23-9-19 21:12
請問有冇link?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23475692
上面是群組link, 加入後等樓主approve

侯爵府

2024年龍年勳章

aidan08 發表於 23-9-19 22:04
可能我哋真係一凹一凸,可以互補。

我個人都理性,而且實際。我好清楚婚姻係合作關係,而唔係你儂我儂的 ...

妳好叻,
係少有同亞保相處到嘅人,
其他亞保伴侶哎晒救命

珍珠宮

aidan08 發表於 23-9-19 16:28
我非常明白你。

我老公諗食乜係可以用好多個鐘。佢嘅思維係又要抵食、又要屋企煮唔到、又要好食、又要服 ...
「、、、佢嘅思維係又要抵食、又要屋企煮唔到、又要好食、又要服務好。、、、」《==== 同我一樣思維。

珍珠宮

我非常明白你。

我老公諗食乜係可以用好多個鐘。佢嘅思維係又要抵食、又要屋企煮唔到、又要好食、又要服 ...
「、、、一樣嘢究竟抵唔抵,唔係淨係實際上的成本與價格的關係,每個人的價值觀可以好唔同,甚至愉悅感都係價值之一。因為佢根本完全唔會去諗或諗唔到其他人嘅愉悅感。而佢嘅愉悅感真係絕大部份來自好實際嘅嘢。而其他人未必是。、、、」《=====
讀後感:呢樣嘢 都係喺我診斷有阿保思維 之後 (幾年前)先開始接受自己與 neurotypical (NT)思維有別之處。所以,雖然 我睇自己有 empathy,其實個成效 在NT人而言 都唔會係有 empathy,因為 我所感所受 係同人唔同嘅。
我最近先叫做 磨練到比較consistent嘅思維,記得唸下 人哋嘅情緒健康 價值係好高好高嘅,要花好多資源去維持保養嘅。

珍珠宮

我非常明白你。

「、、、老實講,唔係佢咁有本事,比到好好的生活我,我可以唔需要工作,只專注家庭的話,我好難想像如果我仲要幫手養家的話,我點樣忍受到佢?好彩我都算係比較現實而又樂觀嘅人,我focus 佢嘅優點,否則,真係好難忍受。、、、」《====
讀後感:呢樣 我估計都係我前夫嘅心聲
我係一人搵錢擔起三代幾頭獨立開支嘅屋企,前夫唔使出去拋頭露面同人打工,專注家庭,仲有工人、看護幫佢照顧我哋其中一個與身俱來就需要 intensive care 的女兒。

珍珠宮

aidan08 發表於 23-9-19 19:16
兩個仔。不過我同我老公感情好好。雖然佢有好多難以理解,好難頂嘅行為,但我欣賞佢好多其他的優點,佢嘅 ...
此樓層所描述嘅優點 也是 我現任先生 所欣賞我這阿保女 的優點 和性感之處。
我現任先生雖然比我更成功 更叻 但他也是雖要揀 叻人做另一半。
而且我理性溝通,predictable,不會和他吵架,沒有drama。
總的而言,好處多於壞處。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊