夫婦情感

跳至

首頁
23456...68

尾頁

珍珠宮

回覆 bleeblee 的帖子

而家好多人,尤其在英文世界裡 對 Asprger 亞視保加 症都有進行心理學方面的分析,研究、、、我剛看到這一則,把亞保 分文5類:
https://blogs.psychcentral.com/not-robot/2016/09/the-five-types-of-aspergers/?li_source=LI&li_medium=popular17

每個人未必在某一類特別顯明,可能多樣都有,只是沒有一樣特別超出。
所謂知己知彼,百戰百勝。多點了解自己,誠實面對自己 係好嘅。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-10 11:44
回覆 858D 的帖子

係啦, 佢又係呢D情況。

你呢個朋友可能係亞保 5類中其中的:Masked?
你睇下你老公屬於邊一類多D?
如果你唔知我講乜,請閱讀我樓上#61一則引用的 link。
我好似5樣中有三樣比較明顯。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-10 13:09
回覆 gilgil39 的帖子

遲緩唔同智商。電影果個係自閉+智障。

如果自理會係遲緩嘅其中一項,咁我仔真係中咗,佢介片遲過人;好多嘢都笨手笨腳,但係佢同時有感統問題,所以唔知邊樣影響咗

子爵府

858D 發表於 20-3-10 17:37
我前夫冇放棄到唔同我講佢D嘢同感受。我用緊電腦(上BK),佢都照同我講嘢。我就望住佢,只聽,唔回。有時 ...

我係比c6笑不能一心二用嗰個

我個狀況真係比較困身,好難有拍拖機會,不過成日聽要有二人世界,會盡量試嘅!

子爵府

858D 發表於 20-3-10 18:22
回覆 小菜豆 的帖子

呢一則心理學文章都好。

伯友好搞笑

子爵府

858D 發表於 20-3-10 20:12

我發現呢篇心理學文章幾好。文中過來人的 Iris 故事好似你嘅心路歷程。Iris 生左個 ...

就你介紹Iris 嗰幾句,個case真係好似我。

但其實成日乜都拗餐飽嗰個係我個仔多個我c6, 要説服我個仔一D都唔容易,所以長期面對佢兩個想輕鬆都難....

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-10 22:26
就你介紹Iris 嗰幾句,個case真係好似我。

但其實成日乜都拗餐飽嗰個係我個仔多個我c6, 要説服我個仔一D ...
長期磨練妳EQ。
妳會被佢兩父子磨練妳成為一個好有資力嘅人事部經理。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-10 22:14
伯友好搞笑
家母湊住我呢個亞保女仲有好多搞笑嘢。佢都一一記在心裏。
帶我去買皮鞋,搵幾對來叫我試。我都唔識分辨邊一對最適合我穿。
家母話:「船頭唔頂腳趾,船尾冇後尾房出租,咁咪0岩著LOR。妳咁都唔識,第日邊有人肯娶妳?!
我回:「媽媽,唔使驚,我會好努力咁讀書,第日自己賺錢來養妳。」

家母係唔想我打人工,或者搵錢挨得我辛苦,想我嫁個有錢老公,婚後幸福,又有金龜婿養埋佢退休生活。唉,點知,我與前夫嘅婚姻生活正中家母最忌嘅情況。

侯爵府

回覆樓主:

我家相公應該係 #61 link 講嘅 methodological, 畫公仔畫出腸不在話下,講嘢亦經常詞不達意,我經常要做即時傳譯,喺朋友或阿女面前為佢澄清返其實佢真正意思,又要話返俾佢知佢講嘢有時人哋會理解做咩意思。
不過佢有好大優點,就係食嘢方面好易服侍:可以每朝早餐都係自製炸菜肉絲米加舊街場三合一咖啡成個月唔駛變;佢食慣某幾間餐廳,每次去一定係食嗰樣嘢。我每次去都叫唔同嘢,佢反而唔多理解

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 858D 的帖子

對情感反應慢,可能妳因此錯過咗唔止一段愛情。

侯爵府

2024年龍年勳章

係啊。妳仔IQ係高架,係叻仔黎架。好似樓主,佢都話個女遺傳佢讀書好叻,
不過嚴重遲緩。

子爵府

858D 發表於 20-3-10 23:42
家母湊住我呢個亞保女仲有好多搞笑嘢。佢都一一記在心裏。
帶我去買皮鞋,搵幾對來叫我試。我都唔識分辨邊 ...

我c6佢自己或帶個仔買鞋都有吾知邊隻合適嘅問題喎!呢様係咪阿氏特徵?

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-11 03:08

係啊。妳仔IQ係高架,係叻仔黎架。好似樓主,佢都話個女遺傳佢讀書好叻,

樓主個女有啲咩遲緩?
除自理,有D咩會遲緩?我仔話佢反應遲鈍,譬如響學校有搶答比賽,佢撳掣會慢,唔知呢啲算唔算遲緩呢?

侯爵府

2024年龍年勳章

妳最初遲緩應該指弱智吧。

一般指嘅遲緩係指小朋友能力發展落後。如果去健康院姑娘都會檢小朋友發展。
呢d都叫認知能力低。
每個年齡階段都有一d指標, 例如3-4歲可以做到以下, 幼兒未上學, 一般發展反應係自理能力是否達標。
https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/child/15672.html

我仔就係去健康院檢查, 歲半應該識講野同望人等社交互動, 但係佢唔識, 所以被懷疑遲緩同自閉傾向。

年紀再大d就再複雜d, 除咗自理, 上學群體生活, 或社交都會反映出黎架
例如我媽話我兒時歲半才跟住8個月大嘅細妹學行, 咪比細妹發展遲緩
到小一返學第一日, 個個同學都唔洗媽咪跟入課室, 我就要。
老師叫打開課本, 個個同學都識, 而我就上咩野堂, 打邊邊本書都搞唔清, 要媽咪衝入課室幫我, 咪遲緩過其他同學law
但係遲緩嘅小朋友智力係正常嘅。例如返多半年學就識分上咩堂拿咩野書, 成績亦都追得返。

到中學或成人階段, 可能反映係唔識爭取, 唔識加入朋輩話題, 都算社交遲緩,
簡單講唔夠醒目, 唔夠smart, 執輸行頭, 被人笑佛系
正如疫情同事都笑我冇意識搶口罩, 冇危機sense, 感覺同世界聯繫唔到, 發夢或沉迷自己思考世界。
我都覺得如果係生死現場, 應該逃生唔到死先果隻。樓主前面聲稱佢個女學佢極度遲緩。我諗到係想表達佢個女明明讀書叻, 但係唔醒目, 擔心佢唔識睇人眉頭眼額, 即是亞保嘅弱點。
所以你仔仔智商高識問題答案而又唔夠快搶答都算係遲緩。可能佢地沉迷咗自己思考, 返唔切現實去搶答。

子爵府

小菜豆 發表於 20-3-11 09:56

妳最初遲緩應該指弱智吧。

多謝你詳細解答,而家明白多了。
雖然我仔在健康院檢查都冇咩吾合格,但看你解釋後發覺佢都有好多遲緩,尤其社交遲緩好嚴重。
佢就係唔識睇人眉頭眼額,好想多啲朋友,但佢唔識同同學相處;好似老師講過,佢想同同學玩,但用錯方式,變咗係勉強人哋同佢玩,令人唔舒服。咁點會有朋友?有時聽佢講想多啲朋友呢啲心底話,我好傷心唔知點幫佢。

侯爵府

2024年龍年勳章

你係咪有兩個仔? 叫佢同細佬玩啦唔洗擔心, 佢地又唔係真自閉, 遲D會有朋友啦。
我C6都係亞保, 不過佢興趣多多,
其實佢都吸引到多朋友, 而且好念舊, 小學聚會仍然維持, 小學同學婚禮一定去,
中學佢以前外國留學, 有D真心朋友, 唔同佢計較, 唔介意佢自私唔講多謝, 大方免費俾佢痴食痴住嘅單純朋友。
同埋而家專門識D比佢叻, 比佢專業嘅人做朋友, 傾向對佢有好處, 學到野嘅人。

反而佢好似樓主咁, 分辨唔到有D人好是非, 有心靠害搵佢笨, 仲同人地FRIEND。
我就好嬲, 有D害到我地差D離婚。

珍珠宮

YolandaTam 發表於 20-3-11 01:07
我家相公應該係 #61 link 講嘅 methodological, 畫公仔畫出腸不在話下,講嘢亦經常詞不達意,我經常要做即 ...
我中嘅三樣其中一樣都係 methodological. 我就如你形容你家相公咁樣。
睇到你和你家相公 夾到。
有前夫在場時,我教子女聖經係教導我哋點做人嘅,子女唔明我UP 乜,就慣0左令個頭望住佢哋爸爸,我前夫再證道過。
未有子女時,我前夫都有資源花好長時間來兜好多圈,佢思路行0左好多冤枉路 才理解到我真正想表達嘅意思,然後教翻我在這情況,我在溝通上應該如何回應先至唔會被人誤會。我要好刻意咁死記硬背做練習來改進。

點解我要刻意改進?因為我要心口一致。有四字詞話人「口是心非」,但我係「口非心是」,我要改進到「口是心是」,咁先「襟撈」嘛。總之出言唔好有論斷人嘅成份,總要留給人面子。所謂「人要面,樹要皮」。

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-11 03:02
回覆 858D 的帖子

對情感反應慢,可能妳因此錯過咗唔止一段愛情。
我唸因為咁,我在愛情關係中長期處於被動。
我睇得上眼果D,人哋又留意唔到我,或者 not available.
追我果D,我又睇唔上眼。因為我嘅亞保,要求係好狹窄(負面講句:我眼角高,要求高;但底線可以係好似呢版D JM 話我 「好低」)。
我有自知之明嘛,知自己搵到個夾到我嘅,又符合到我要求嘅伴侶機會非常微。一旦我搵到,好似我現任先生,我係好珍惜佢,唔會畀我自己吃無謂醋,浪費資源懷疑錯對象 而影響夫妻關係。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-11 09:00
我c6佢自己或帶個仔買鞋都有吾知邊隻合適嘅問題喎!呢様係咪阿氏特徵?
...
我淨係知道呢樣係我嘅阿氏特徵。係咪其他人嘅阿氏特徵,我就唔知道。
我升上中學咁大個女,都唔知乜嘢感覺係肚餓。偶爾談話中,見表姐笑我竟然咁大個女都唔知乜嘢為之肚餓,我先知自己特別。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-11 09:08
樓主個女有啲咩遲緩?
除自理,有D咩會遲緩?我仔話佢反應遲鈍,譬如響學校有搶答比賽,佢撳掣會慢,唔知 ...

我有幾個女。
其中一個係嚴重發展遲緩,她有與生俱來的腦癱。不過已經是過去式。她已經離開呢個世界。
大女初讀小學時送去做自閉症測試,花左一整日咁長時間來測後 斷為 自閉症的一種 Asperger 阿氏保加症的英文名。例如,叫她自己綁鞋帶,她唔識,綁唔掂。
小菜豆講得對。發展遲緩同 智障弱智 係唔同。
現在醫學上好多孩子都規劃到發展遲緩。而且分好多種不同類別的遲緩。Occupational, social, speach, ..... 五花百門,每種遲緩都有專家提供的 therapy,我女細個時,我哋父母好似陪太子女讀書咁,日騰,夜騰送佢去呢樹 做 occupational therapy, 果樹做 speach therapy。忙到我同前夫根本顧唔到搞好我哋自己嘅阿氏夫妻關係。
係呢,你有冇送個仔去做自閉症測試?其實有冇都唔緊要。每個人一生都有D係自己要克服嘅「缺陷」。因為冇人係完美無缺嘅。呢個係品格嘅操練場地。

首頁
23456...68

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊