1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:25
一張申請表,一次幾十分鐘的interview就係咁膚淺的啦。基本上每間幼稚園都話,同區優先,家長係職員優先, ...

但係吾代表ftm冇需要?

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:28
但係吾代表ftm冇需要?

有d人係想自己舒舒服服唔想湊仔,果d係自私。邊個唔想舒舒服服? ptm想見下個仔多d都無,ftm就有得見都唔想見。
有d ftm係湊到抑鬱果d, 就係有需要。咁依d要在interview時講囉。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:27
其實內向係一個缺點,吾係話要外向到乜人都ok,但係內向到完全一粒聲都唔出就係問題。人係群體動物。而且 ...

細個係內向,大個唔一定都內向。而內向的人出黎做野都可以好好。
我識得好多叻ge人,都內向。
內向外向係性格,唔係缺點。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:30

有d人係想自己舒舒服服唔想湊仔,果d係自私。邊個唔想舒舒服 ...

甘你又唔知到底佢係咪湊到抑鬱,你吾可以一句ftm就概括晒啲,對全部ftm好吾公平。而且可能人地得一個小朋友,想小朋友學相處自理能力長時間d,都正常。我吾覺得除咗病之外吾可以有其他原因囉。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:42
甘你又唔知到底佢係咪湊到抑鬱,你吾可以一句ftm就概括晒啲,對全部ftm好吾公平。而且可能人地得一個小朋 ...

唔係話家長重要過學校咩?又推晒俾學校做呀?

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:42
甘你又唔知到底佢係咪湊到抑鬱,你吾可以一句ftm就概括晒啲,對全部ftm好吾公平。而且可能人地得一個小朋 ...

在學校多半日會識多好多自理能力呀?佢在屋企唔使自理架?

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:34
細個係內向,大個唔一定都內向。而內向的人出黎做野都可以好好。
我識得好多叻ge人,都內向。
內向外向係 ...

係,細個內向吾代表大個都內向,但係作為家長嘅你,你覺得佢ok咪ok,吾可以怪學校吾收內向小朋友。人哋冇必要比你怪的!你有權中意自己個仔內向,但係學校有權中意外向小朋友,你亦不應多加怨言。人哋吾收你仔明顯係吾中意你地,你又何必怨人地?你的思考模式太自我中心了

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:46
在學校多半日會識多好多自理能力呀?佢在屋企唔使自理架?

甘人地覺得自己個仔需要學校教多d有乜問題?可能人地係屋企真係少自理?你點知啫?你又唔係佢屋企人?可能人地除咗湊仔,仲有好多家事兼顧?你睇野太單一了!而且你吾應該一句ftm就概括全部人!我講嘢直接,但係你甘講嘢會得罪好多人。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:46
係,細個內向吾代表大個都內向,但係作為家長嘅你,你覺得佢ok咪ok,吾可以怪學校吾收內向小朋友。人哋冇 ...

果間最差interview經驗的學校,係俾左offer我。可能佢真係睇到我仔係乖,聽話,情緒穩定。我睇返其他媽媽講,我仔咁ge狀態都只係呆呆滯滯,已經好好的了,有d已經爆喊左。咁我先知原來咁樣已經係好好,原來有d interview會喊,我都唔知。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:45
唔係話家長重要過學校咩?又推晒俾學校做呀?

家長冇推比學校,家長回家咪一樣要照顧要教,而且人地報得,學校又收左,証明學校覺得佢有需要,作為旁觀嘅你其實都係吾關你事,你加把口講出嚟又有乜意思?我只是睇到你眼紅人地咋。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:51
果間最差interview經驗的學校,係俾左offer我。可能佢真係睇到我仔係乖,聽話,情緒穩定。我睇返其他媽媽 ...

下?你間間學校去in係單對單嘅?如果group in,有時d小朋友都會喊,你冇理由唔知In係有小朋友喊呀??

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:50
甘人地覺得自己個仔需要學校教多d有乜問題?可能人地係屋企真係少自理?你點知啫?你又唔係佢屋企人?可能 ...

係呀,得罪好多ftm.
咁佢少自理就由得佢少自理? 到再大d都唔識自理就真係缺點啦。
我屋企雖然有工人姐姐,但係我都要我仔食完野要拎返自己的碗同羹返廚房俾姐姐,姐姐俾野佢要講thank you。我仔爭住拖地,姐姐唔俾佢拖,我就俾佢拖,教佢拖。姐姐收衫就要佢幫手除衣夾除衣架。在屋企大把野學。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:54
家長冇推比學校,家長回家咪一樣要照顧要教,而且人地報得,學校又收左,証明學校覺得佢有需要,作為旁觀 ...

我唔會睇紅ftm讀全日。因為我無識得人係咁。
而且我target係半日,所以不太理全日的學校。

侯爵府

kkckkw 發表於 19-12-9 09:57
係呀,得罪好多ftm.
咁佢少自理就由得佢少自理? 到再大d都唔識自理就真係缺點啦。
我屋企雖然有工人姐姐 ...

都係個句,佢報得,學校收得,你又理得人地咩原因啫。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-12-9 09:56
下?你間間學校去in係單對單嘅?如果group in,有時d小朋友都會喊,你冇理由唔知In係有小朋友喊呀??
...

我真係無遇到,最多扭下計,嗌兩聲就無事,唔會爆喊。

別墅

kkckkw 發表於 19-11-21 22:07
佢係會一入到幼稚園都仲好開心,同每個人say hi, 但一入到班房,同老師面對面就唔出聲。。。in完,一行出 ...

其實我個仔都係咁。。。我個仔仲衰d,係細b,到依家都係無offer..都係報咗10 +間。。

大宅

kkckkw 發表於 19-12-9 09:30

有d人係想自己舒舒服服唔想湊仔,果d係自私。邊個唔想舒舒服 ...

Ftm 想小朋友返全日就係自私?你呢句說話好難聽喎,人哋可能屋企要照顧屋企其他小BB或者屋企有其他事你又知?睇嘢唔好咁單一啦媽媽

複式洋房

JMbbpig 發表於 19-12-9 11:55
其實我個仔都係咁。。。我個仔仲衰d,係細b,到依家都係無offer..都係報咗10 +間。。
...

聽講到註冊日,好多時後備都會收到電話。

複式洋房

唔凖笑 發表於 19-12-9 13:38

Ftm 想小朋友返全日就係自私?你呢句說話好難聽喎,人哋可能 ...

下,我真係見過d媽咪話想個仔讀全日,因為佢想去打麻雀wor. 依d唔係自私係咩? 我一直講緊ge係,全日offer應該留俾有需要的人。

複式洋房

JMbbpig 發表於 19-12-9 11:55
...

當然要到註冊日等電話個心係好唔實在ge. 我識得朋友往年的經驗係,註冊果幾日要請定假,隨時一收到電話就飛過去。。

首頁

尾頁

跳至