母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

12月3日 2:00pm開記者招待會, 尋餵母乳的媽媽幫手 ( 完滿結束 )

各位媽媽,

母乳育嬰協會協在12月19日的定向籌款活動,現計劃於12月3日(星期五)會有個記者招待會,希望可以有多些餵母乳的媽媽帶埋bb一齊出席。

時間:大約是上午11時至2時到(未作實的)
地點:在母協的會址(香港西邊街)。

如有媽媽都可以出席,請send個PM留下你的姓名及聯絡電話,我再聯絡妳的。

希望大家可以幫幫手!

***內容更新 :
時間為下午2:00 ,
當日主題: 因近年奶粉商方面時常過度宣傳, 例如在健康院門外騷擾大肚媽媽們, 爭取登記然後送上奶粉一大罐, 之後再有電話跟進, 如知道妳是餵人奶的, 必定加倍遊說要補奶, 相信有不少媽媽曾有此經驗, 如果妳都想為我們的下一代做一些事, 亦令奶粉商收斂一下, 請在12月3日(星期五)站出來吧!

別墅

Re: 開記者招待會, 尋餵母乳的媽媽幫手

我想問下出席做d咩,點解要帶bb?

男爵府

Koby,

作為記者, 每日有咁多不同的團體開記者招待會, 你覺得佢地會係乜野情況之下才會有興趣報導出來呢?

如果報章的編輯刊登有關報導, 就一定希望附帶些有新聞價值的照片, 希望妳明白我講d乜啦!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

你係咪想D媽咪餵奶呀?

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

別墅

[quote]
mcdullyiu 寫道:
你係咪想D媽咪餵奶呀?
[img align=left]http://tinypic.com/2ik9wx[/img]

侯爵府

我都想幫忙, 不過剛剛放完產假要返工, 唔係咁方便即刻放假, 怕年尾唔續約, 原本三號早上帶BB去健康院, 而家都要我媽媽幫我忙.

男爵府

其實並不一定要在記者面前餵的. 只是, 記者們都喜歡版面有些特別的照片, 過往經驗, 就算有BB出現也比一般記招的照片來得有吸引力.

mcdullyiu 寫道:
你係咪想D媽咪餵奶呀?

男爵府

本主題內容有更新, 請大家幫幫手!!!

各位媽媽,

母乳育嬰協會協在12月19日的定向籌款活動,現計劃於12月3日(星期五)會有個記者招待會,希望可以有多些餵母乳的媽媽帶埋bb一齊出席。

時間:2時正
地點:在母協的會址(香港西邊街)。

如有媽媽都可以出席,請send個PM留下你的姓名及聯絡電話,我再聯絡妳的。

希望大家可以幫幫手!

***內容更新 :
時間為下午2:00 ,
當日主題: 因近年奶粉商方面時常過度宣傳, 例如在健康院門外騷擾大肚媽媽們, 爭取登記然後送上奶粉一大罐, 之後再有電話跟進, 如知道妳是餵人奶的, 必定加倍遊說要補奶, 相信有不少媽媽曾有此經驗, 如果妳都想為我們的下一代做一些事, 亦令奶粉商收斂一下, 請在12月3日(星期五)站出來吧!

男爵府

i wish i can go but i have to work on that day.

男爵府

我已沒有餵了,能否幫手?我那天請了假.
是2:00?
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

男爵府

我咁啱請了假, 等我帶埋我個大肥B去先!

大宅

我當日應該都會去,但係因為我唔識路,所以想問下有冇媽咪可以約埋我一齊去ga??

仲有想問下乜個時間唔係2:30p.m.咩??

複式洋房

我沒空去, 在此支持大家!

地址是:
香港 西營盤 西邊街36A 西區社區中心三樓M313室

上環地鐵站搭電車, 大概幾個站, 同司機講西邊街落車, 下車後上行人路, 在西邊街路口行斜路上就見到, 大概5分鐘多些. 問人紅磚屋都知的.

男爵府

因為記者會正式時間為2:30 , 所以希望媽媽們可以早點到.

男爵府

嘩..... happynice,
你好勁啊! 真係唔該晒! 多謝晒!

happynice 寫道:
我沒空去, 在此支持大家!

地址是:
香港 西營盤 西邊街36A 西區社區中心三樓M313室

上環地鐵站搭電車, 大概幾個站, 同司機講西邊街落車, 下車後上行人路, 在西邊街路口行斜路上就見到, 大概5分鐘多些. 問人紅磚屋都知的.

大宅

dian, LoveYiLok,
please check pm~

複式洋房

dian:
舉手之勞吧了.
希望明天一切順利.

如果有媽咪即場餵奶, 請事前提醒她們埋身餵時, 埋位那一刻和離口的時候, 最好有外衣或圍巾之類的東西遮得密實, 以免被拍攝了, 就......
記得上次廣華發佈備用母乳衛生問題的新聞, 成報就將BK一位媽咪餵奶的相翻炒, 令人好無奈. 還記得好幾年前, 怕有5年多了, 我記得看過報紙有一張是一個埋位的nipple與小b咀仔的相片, 我相信是記者特意捕捉, 以收新聞之效. 我覺得那位被攝的媽咪會不好受.

希望大家都有準備, 面對記者的"招數".

禁止訪問

大宅

有ar有ar,我pm個電話比你,再聯絡丫,thx~

子爵府

醒目開學勳章

各位:

明天的記招,主要係會反應現在奶粉商如何冇孔不入打擊我們這班母乳媽咪,因為有好多奶粉商會係政府醫院、私家醫院派入會表格,其後就會直接打電話給媽咪們藉此推廣他們的產品,有時更會誤導媽咪.....,如果曾有這些經驗的媽咪,明天可反映一下!另外亦會請了位執業醫生會講及佢對奶粉商的所見所聞。大家亦可以反映現時健康院/醫院對母乳媽咪的支持是否足夠!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊