爸爸專區

跳至

首頁
45678...12

尾頁

水晶宮

手痕就 book 返隻艇啦..打完風咪會多d魚呢..
原帖由 嘿嘿 於 09-7-13 01:00 發表

o個邊我未釣過呀, 唔...落網我真係未試過, 我only享受釣魚既過程, 中魚的興奮, 搏鬥的快感, 起魚的滿足..., 幣...講講o下手痕添...
今夕吾軀歸故土  他朝君體也相同

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-7-14 15:43 發表

邊有時間丫, 我最多岸邊或者釣魚場過o下手引就算架啦..

水晶宮

有時跟船家出海..間中我地都會釣到"油追"..如果連續釣到兩條"油追"以上..船家就會開船走人..因為佢地相信附近會有死c..
原帖由 嘿嘿 於 09-7-15 00:36 發表

邊有時間丫, 我最多岸邊或者釣魚場過o下手引就算架啦..

男爵府

原帖由 男人四十 於 09-7-15 11:13 發表
有時跟船家出海..間中我地都會釣到"油追"..如果連續釣到兩條"油追"以上..船家就會開船走人..因為佢地相信附近會有死c..

呢個講法有幾個版本, 其中一個版本係如果連釣三條就要鬆人, 如果再釣就會釣倒頭髮上黎, 跟住就會撞野...

我就認為係太迷信, 可能因為油追係食腐肉動物所以有呢個講法啦, 其實好多魚都食腐肉架啦...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 男人四十 於 09-7-14 15:43 發表

我哋兩公婆最近都愛上釣魚... 老公一放星期六 or 星期日就多數都會去釣... 不過就唔係次次約到朋友一齊租艇囉!所以... 都係求其搵個碼頭釣咋...

剛剛打完嗰個星期日,就去咗迪迪尼碼頭釣.... 搵口魚啄吓都無呀~~~~

真係好想快啲約得成老公啲釣友同事,一齊再去艇釣呀~~~

我哋都係用手絲架咋... 要長時間啲,睇吓係咪真係咁鐘意釣先決定買唔買竿囉... 一買就一定係一人一竿架喇...

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 男人四十 於 09-7-15 11:13 發表

"油追" 同 "花追" 係唔係同一樣嘢唻架呢??? 上次去艇釣,我哋釣到條 "花追" 呀~~~

咩死C 呢??? 人?? 魚??? 其他動物???

複式洋房

原帖由 baby_chu 於 09-7-16 09:26 發表

我哋兩公婆最近都愛上釣魚... 老公一放星期六 or 星期日就多數都會去釣... 不過就唔係次次約到朋友一齊租艇囉!所以... 都係求其搵個碼頭釣咋...

剛剛打完嗰個星期日,就去咗迪迪尼碼頭釣.... 搵口魚啄吓都無呀~~~~

...

去小豪灣試試啦,有時我同老婆都釣到一些火點仔,大約二三两

珍珠宮

原帖由 bigbkaka 於 09-7-16 12:27 發表

小豪灣??? 係咪即係大嶼山呀??? 嗰度有車去到架咩??? 同埋我哋用手絲咋喎.... 嗰度... 應該要用竿架喎係咪呢??

珍珠宮

但係唻緊... 好似又就唻打風,都唔知有無得釣~~~

水晶宮

你咪話呀..出自唔同口都話係三條
有時d野..寧可信其有
原帖由 嘿嘿 於 09-7-16 01:46 發表

呢個講法有幾個版本, 其中一個版本係如果連釣三條就要鬆人, 如果再釣就會釣倒頭髮上黎, 跟住就會撞野...

我就認為係太迷信, 可能因為油追係食腐肉動物所以有呢個講法啦, 其實好多魚都食腐肉架啦... ...

水晶宮

係船釣用絲好似手感好好多喎..以前係水塘我就用杆釣..我都係近排先出海釣魚..坐成個幾鐘頭船..又曬..小便又唔方便...鞋..不過又真係幾好玩
原帖由 baby_chu 於 09-7-16 09:26 發表

...

珍珠宮

原帖由 男人四十 於 09-7-16 13:09 發表
係船釣用絲好似手感好好多喎..以前係水塘我就用杆釣..我都係近排先出海釣魚..坐成個幾鐘頭船..又曬..小便又唔方便...鞋..不過又真係幾好玩

男人出海艇釣真係無乜所謂... 女士就真係... 未必次次都租到有廁所嘅艇架嘛... 不過有個 blog 友教我... 女士就要自己有心理準備 , 同埋... 萬一真係咁唔好彩要解決就要打破自己心理關口...

水晶宮

我估係同一類掛..
船家就話係死屍
原帖由 baby_chu 於 09-7-16 09:28 發表

"油追" 同 "花追" 係唔係同一樣嘢唻架呢??? 上次去艇釣,我哋釣到條 "花追" 呀~~~

咩死C 呢??? 人?? 魚??? 其他動物???

水晶宮

二三兩好細咋..不過釣到魚就會好開心..第日出海釣啦..釣條二三斤返黎..請埋我食
原帖由 bigbkaka 於 09-7-16 12:27 發表

水晶宮

咁大個海..又點會無魚釣喎
原帖由 baby_chu 於 09-7-16 12:40 發表
但係唻緊... 好似又就唻打風,都唔知有無得釣~~~

水晶宮

我見d女仕..係著件大雨褸..踎係樹..唔覺唔覺..咁就攪掂
原帖由 baby_chu 於 09-7-16 14:21 發表

男人出海艇釣真係無乜所謂... 女士就真係... 未必次次都租到有廁所嘅艇架嘛... 不過有個 blog 友教我... 女士就要自己有心理準備 , 同埋... 萬一真係咁唔好彩要解決就要打破自己心理關口... ...

複式洋房

原帖由 男人四十 於 09-7-16 18:49 發表
二三兩好細咋..不過釣到魚就會好開心..第日出海釣啦..釣條二三斤返黎..請埋我食

一定請你食,最怕請不到,哈哈 開玩笑

複式洋房

原帖由 baby_chu 於 09-7-16 12:39 發表

小豪灣??? 係咪即係大嶼山呀??? 嗰度有車去到架咩??? 同埋我哋用手絲咋喎.... 嗰度... 應該要用竿架喎係咪呢??

從迪迪尼外面的迴旋處往欣澳方面走,揸車大約一分鐘,左面有一小路,就是往小豪灣(有路牌顯視),魚獲不多,但風景優美,用手絲也可以的,當輕輕鬆鬆休假一天就算了

複式洋房

原帖由 男人四十 於 09-7-16 18:49 發表

以前同我老婆好大癮出海釣魚,果洲一帶、擔扞,瘌痢、光頭、橫洲、長短咀、塔門、青龍頭等等。現在年老力衰,腰酸背痛,冇鬼用 哈哈,都係在岸邊釣吓玩吓就算了

水晶宮

你邊係年老力衰呀..你係寶刀未老..老當益壯..風采依然先真...
原帖由 bigbkaka 於 09-7-16 19:38 發表

以前同我老婆好大癮出海釣魚,果洲一帶、擔扞,瘌痢、光頭、橫洲、長短咀、塔門、青龍頭等等。現在年老力衰,腰酸背痛,冇鬼用 哈哈,都係在岸邊釣吓玩吓就算了 ...

首頁
45678...12

尾頁

跳至