單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

rainang 發表於 20-8-30 16:34
已經搬左出來。
對方要求不分一文錢、撫養權歸佢
但我覺得佢湊唔掂仔女(8、3),又唔想打官司(拖得來子女 ...

可以搵調解員調解,就算對方要擁有小朋友既管養管束權,你都有權提出合理既探視權,可以定好一星期見幾多次,每次見幾耐。傾得掂,大家簽份協議書,唔駛打官司。打官司既話,係會有社署既介入,要面見小朋友,做評估睇下跟邊個最適合。
你8歲既小朋友知唔知父母要分開?有冇講話想跟邊個?平時起居飲食,主力邊個照顧?我認為唔好為爭小朋友而爭,大前提係要以小朋友既利益為依歸,邊個會照顧得比較好?邊個會有多啲時間及經濟能力去照顧?

大宅

K.T. 發表於 20-8-30 22:15
趁佢返工既時侯執野,主要係執衫,小朋友返學既書,阿女張BB床,出動咗我成家人幫我搬,婆婆幫手睇住2個小 ...

睇文字都覺得好緊張⋯

洋房

Jan.Jan 發表於 20-8-30 23:39
睇文字都覺得好緊張⋯

係呀,我冇搬傢俬,簡單啲,所以好快手。但做unpacking ,就執咗好幾日

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cupid0627 發表於 20-8-15 18:55
我都係70後,離婚幾年,有小朋友,舊年識到一個好好嘅男朋友,希望一兩年內再婚
祝各位同路人早日走出傷痛: ...

祝福你有新嘅開始

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大家好,我係80後,都係岩岩先睇到原來不限年紀,所以就入左黎睇 離左婚都有3年,有2個女,岩岩先捱到2個上晒小學,又係另一個階段既開始

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

K.T. 發表於 20-8-30 22:15
趁佢返工既時侯執野,主要係執衫,小朋友返學既書,阿女張BB床,出動咗我成家人幫我搬,婆婆幫手睇住2個小 ...

勁呀
我個時同你差唔多,趁佢訓左夜晚帶2個女返娘家,順手執左d衫,之後就whatsapp佢離婚,佢都係半夜先發現屋企冇左3個人 之後趁佢返工就少少,少少咁執走,不過都好多野冇拎

複式洋房

大家好,我係70好後嘅單親媽媽

首頁

尾頁

跳至