嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 濕疹bb媽咪論壇

tpy,
我想問你講個隻"Aqueous Cream"係邊到買同幾錢架? 係咪無類固醇, 只係一隻普通用來滋潤皮膚既cream黎架?

大宅

Hi Brian Mother,

Sorry for chasing you about the name of the washing liquid you recommend. "olytar", have you found out the brand name and the manufacturer name.

Many Thanks
Janis

別墅

mr1212 寫道:
tpy,
我想問你講個隻"Aqueous Cream"係邊到買同幾錢架? 係咪無類固醇, 只係一隻普通用來滋潤皮膚既cream黎架?

"Aqueous Cream"o係watson's $40~50 一大圓膠盒, 可以用好耐.

子爵府

wing_wing,
唔該晒你呀, 想問多句, 隻cream搽左會唔會好"立"架?

洋房

我試緊用金銀花+片糖煲水沖涼,
沖完用毛巾輕輕"引",
再楂 Cetaphil cream ($65,藥房買)

試咗一日,無惡化,好似冇咗d紅點

唔知 Cetaphil cream 同 Aqueous cream 邊隻好 d?

大宅

我覺得Cetaphil cream 比Aqueous cream滋潤d, 對我仔仔來說, Cetaphil cream會在秋冬時用, 而Aqueous cream則會在夏天時用, 爽d!當然Aqueous cream比Cetaphil cream平好多呢(Cetaphil cream $50-$80/100g視乎在那兒買, 而Aqueous cream則賣$32.9-$40/500g)

乜金銀花可以加片糖煲水沖涼? 不是淨用金銀花或者加埋白菊花煲水沖涼嗎?, 我也有試這方法, 仍在測試其效果.

別墅

mr1212 寫道:
wing_wing,
唔該晒你呀, 想問多句, 隻cream搽左會唔會好"立"架?

u're welcome ar~ :wink:

隻cream唔會好"立"架.....
不過之前個皮膚醫生話: 有好多人都有d誤解,以為cream同藥膏份量用得愈多就愈好(呢個誤解包括我在內,我之前都以為係),佢話所有cream同藥膏都唔好搽得好厚,只要薄薄地搽一層已經發揮效用 :mrgreen:

別墅

tpy,

之前你提過果幾隻不含類固醇o既藥膏,出面大約賣幾錢支o家?

男爵府

All,

我b出生滿月已經有濕疹, 看過四,五個医生都係無得医,遣傳父母, 用了類固醇o既藥膏, 好快好番晒, 唔用晚上訓得唔好,
我b六個月2天紅, 1天白淨. 試過用edie...,emulsiying ontment, Aq cream. 冲涼用ego.
之前医生叫我不用轉奶粉, 但我想幫bb轉H.A,
請問有無bb食s26H.A?
冬天來到, 我已幫bb準備棉質底衫, 但又怕冷, 你地有買羊毛內衣比bb穿嗎? 我想買好質地,免敏感, 有無好介紹?
?-( ?-( ?-( ?-( ?-(

大宅

wing_wing ,

不含類固醇o既藥膏有3種:Protopic、Elidel及Tacrolimus

Protopic: 不清楚, 應該貴過Elidel, 我想其他有買此藥的媽咪可以給意見, 不過記住醫生唔建議3歲以下小童用Protopic, 因為Protopic藥力較為
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

男爵府

wing-wing,

原来 Matthew 都有濕疹.

別墅

tpy,

多謝關心, 我覺得係自己唔好唔開心, 可能係我有咗時食錯嘢掛, 真係情願自受苦好過依家晚晚望住囡囡係咁找,我又幫唔到佢,我真係好辛苦呀!

其醫生話激素係等於搽類固醇藥, 長期
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

別墅

chrisitne 寫道:
wing-wing,

原来 Matthew 都有濕疹.

係呀~ 佢出現o既部位就係o係對腳o既近腳眼關節屈曲的部位... 見到佢有陣時用手"r", "r" 到紅哂.... 我唯有勤d幫佢搽lotion..... 不過次次差唔多見好o既時候, 又比佢自己"r"傷.... 之後又紅番====> 激死!!!

熹熹呢?

別墅

tpy,
THX~

之前我睇過醫生, 醫生又係開d有類固醇o既cream...... :-(

別墅

tpy,

我想問吓你仔仔幾大呀? 因我知道Tacrolimus係一隻新藥, 目前有否長期副作用仍有待跟進, 你可否幫我間吓醫生l歲小朋友可以用嗎?
我有一個可愛之女兒 ~ みこ :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

別墅

請問有無介入1歲嘅BB可以用邊隻藥比較好D呀?

大宅

Candy1215 ,
我個仔仔今日

大宅

Brian'Mother,

我無呢隻藥的全名, 等我下次睇醫生時問一問她再告知你. 不過我亦會問她Elidel與Tacrolimus有乜分別, 是否可互相代替用, 即是若我不能在外面藥房買Tacrolimus,是否可以買Elidel比我個仔仔用?

首頁

尾頁

跳至