母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

生左亞b都成2星期啦, 但次次抽出黎都係得20ml or再少d tim

亞b出世3日我都未奶出(係一dd都冇果隻)只好係醫院補奶粉
出院後經過2日既熱fu, 按摩, 終於都有少少奶, 但亞b食慣左奶咀, 唔肯埋身食,
之後去左健康院, 姑娘好好人, 教左我點喂, 亞b終於肯食一邊(係一邊~另一邊點都唔係食 ), 但又因為黃"譫"去左2日醫院觀察, 好彩後尾都ok, 但醫生叫我補奶粉, 話要俾亞b食多d..
之後我就人奶+奶粉, 但攪到亞b食野時間好亂..成 日都好似唔飽, 食奶咀又下下好大力吸, 攪到好多次都"足"親, 而家我停左冇埋身喂, 但次次抽出黎都係20ml有時仲少d tim.. 有一邊好似少左奶水, 奶奶好緊張, 好驚我收奶, 亞b冇得食人奶.. , 好大壓力呀.. 我覺得自己好冇用呀

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

放鬆d,泵嗰時按吓乳房,唔好望住个樽
飲多d木瓜魚/章魚湯

民房

我個B三個月喇, 我都係得DD奶乍, 係未回奶喇

男爵府

Hi,

放鬆d啦, 無都無辦法, 我當日都好似你咁, 攪到人都顛, 自己飲幾多幾濃的木瓜乜乜湯, 點按摩都係無乜奶, 真係越緊張就越無, 自己想無謂辛苦自己和bb, 都是bb兩星期大左右, 決定全奶粉, 無謂多想. 坐月對媽咪都好重要, 不要太強求, 我的bb現在差不多8歲, 我從沒後悔決定改用全奶粉.

妳奶奶可能沒有這方面的問題, 所以才怕妳收奶, 但家母和我奶奶都是過來人, 她們都說無都無辦法, 在以前的年代, bb只有飲煉奶, 奶粉是有錢人才買得起, 看, 現在四十多歲的人很多都是飲煉奶大的, 人生旅程各有精彩, 請不要太在意一定要bb飲人奶.

希望妳放鬆d啦.:loveliness: :loveliness:

祝生活愉快, bb精令活潑
主祐

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

民房

我初頭兩個月都唔夠人奶, 試過餵 bb 之外, 又係咁泵... 不過都係唔夠, 要人奶+奶粉咁食, o個陣我覺得自己好無用, 奶奶有意無咁話我, 我都好唔開心, 不過, 最後都係衝破自己心理關口, 餵唔到都無辦法, 有幾多俾幾多佢食, 就算係一日只係有一餐都唔緊要.
好神奇, 唔知係未個人放鬆左, d 奶多左, 都算夠 bb 食, 依家 4 個月, 暫時都係全人奶.

加油呀!!!

禁止訪問

大宅

Don't frustrate~~
Add Oil~~
if you always feel that'好大壓力呀.. 我覺得自己好冇用呀' will suppress milk production. Take more rest & relax. Take more soup, milk fluid whatever.
Don't force to do that.....

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我之前都係咁,其實你比佢啜多D你D奶先會多.我最初試過泵唔出奶,我以為自己冇奶,打比家姐喊,之後我家姐都話你放鬆D,飲下水,去瞓一瞓,你咁緊張會唔出奶架.同你比佢果個係咪母乳奶咀?因為你有壓力同緊張,對你做奶都唔好架.
我覺得你真係要訂時比佢食,飲奶時間太亂對你同對佢都唔好.我亞B初期就2個半至3個鐘一餐!佢都試過好似唔飽咁,我就會1個半至2個鐘比佢食.我個B已家都2個半月,佢有時可以3-4小時一餐.同我由果時要比佢食晒2邊先夠飽到已家佢只係食1邊都已經夠飽啦....唔好灰心呀!放鬆心情真係好緊要!!

大宅

原帖由 carly.c 於 09-4-10 20:49 發表
生左亞b都成2星期啦, 但次次抽出黎都係得20ml or再少d tim

出院後經過2日既熱fu, 按摩, 終於都有少少奶, 但亞b食慣左奶咀, 唔肯埋身食,
之後去左健 ...

2星期有20ml已經唔錯la, 我1個月時都係得40-60ml咋. 你要放鬆d, 休息多d (足夠休真係會多d奶ga), 食多d飯, 飲多d上奶湯水, (我飲黑豆茶好work wor). 我而家個半月, 有80-100ml啦. 雖然未可以全人奶, 但真係要放鬆d 先得ga

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆 # 的文章

係呀, bb剛出世食好少架. 最緊要有5~6濕片得啦. 同埋 bb出世幾日內係會跌磅架! ( 好像係因為脫水)

洋房

知道好多媽咪都有呢方面既煩惱, 來近Baby Outlet將會舉行一場講座 - <<奶全攻略>>, 當日會有餵母乳既媽咪同大家分享佢地既經驗, 講下餵母乳既正確技巧及態度, 等大家對餵母乳有更多既認識.

日期:2009年5月3日 (星期日)
時間:2:15 - 5pm
地點: 香港文化中心行政大樓4樓AC-2室
名額:120
留位費用: $80 (如果當日出席的話就可以即場得到$80 Baby Outlet現金代用券, 可到Baby Outlet分店購買任何產品)

複式洋房

我都試過好似你咁,好灰,覺得自己好冇用,用盡所有方法都多唔到奶。我都係人奶mix奶粉,如果放假嗰日我d奶一定唔夠,要補奶粉,好彩既我阿b人奶同奶樽都肯啜,而家抱住既心態係有幾多餵幾多,不過有時以為佢唔夠,補奶粉俾佢,反而好多次都飲唔哂。雖然好浪費奶粉,但又好開心,原來阿b飲到我d奶。
我而家返工前,放工後同半夜餵,仲有我剛剛買左supplement試,希望有用啦!
原帖由 carly.c 於 09-4-10 20:49 發表

之後去左健 ...

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

已經full左啦.....

原帖由 teresa411 於 09-4-23 19:52 發表
知道好多媽咪都有呢方面既煩惱, 來近Baby Outlet將會舉行一場講座 - , 當日會有餵母乳既媽咪同大家分享佢地既經驗, 講下餵母乳既正確技巧及態度, 等大家對餵母乳有更多既認識.

日期:2009年5月3日 (星期日)
時間:2: ...

禁止發言

複式洋房

chloechoi,

我BB剛出生5日, 好大胃口, 左右各餵30分鐘後, 佢都唔夠, 我都係要人奶mix奶粉!

原帖由 chloechoi 於 09-4-23 22:50 發表
我都試過好似你咁,好灰,覺得自己好冇用,用盡所有方法都多唔到奶。我都係人奶mix奶粉,如果放假嗰日我d奶一定唔夠,要補奶粉,好彩既我阿b人奶同奶樽都肯啜,而家抱住既心態係有幾多餵幾多,不過有時以為佢唔夠,補奶粉俾佢,反而好多 ...

禁止訪問

複式洋房

我聽人講食More Milk Special Blend + Goat's Rue效果最好,我試緊。
原帖由 keiying0607 於 09-4-25 12:21 發表
我食過more milk plus, 現在懷第二個, 所以食 more milk two. 不過我問過嗰間shop啲人, 佢地話乳腺發育唔夠要食 Goat's rue. 您都係問佢地清楚啲.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊