婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

如有,會點處理?
有幾多粒?

中醫可根冶嗎?mouth:

伯爵府

我以前有3粒, 初時抽針驗, 驗到係良性 (其實一般的纖維瘤都係良性), 但係有一粒又抽得唔好而唔能夠確定 (因為用幼針), 於是抽完針後都係決定割, 費時佢越黎越大粒. 當時其實仲有第四粒的, 但醫生當時堅決咁話果粒唔係纖維瘤, 只係一堆乳腺增生, 但兩年後, size大左, 再去抽針, 醫生先話係纖維瘤, 結果又再做手術割除. 但其實真係唔一定要割的, 除非好大粒. 有d人係會生好多的, 割完又會再生, 所以唔一定要割. 我當時都唔想做手術, 明知自己身體差, 但係老公和奶奶堅持話要我在有bb之前割, 費時陀bb時有咩變化.

大宅

which Dr u c?

伯爵府

原帖由 chunbe 於 09-3-13 22:45 發表
which Dr u c?

羅嘉寶Bonita, 佢係仁安醫院乳房保健及治療中心的負責人, 逢二,四,六在仁安 (tel:26083170), 逢一,三,五就在尖沙咀美麗華大廈翹康醫務中心 (tel:27221712).

大宅

Thx. Is she good? Wht consultation fee, u/s fee?

伯爵府

原帖由 chunbe 於 09-3-14 11:45 發表
Thx. Is she good? Wht consultation fee, u/s fee?

睇一次連埋照u/s大約要$550-600. 我覺得佢ok啦, 唔知算唔算好呀. 我只係知佢係專門醫乳房問題的, 經驗夠囉. 不過如果佢建議你抽針, 最好都係抽粗針, 唔好抽幼針, 因為幼針有機會好似我咁, 抽完都唔足夠驗得出係乜, 係良性定惡性等等, 雖然醫生話纖維瘤係良性的, 但始終唔放心.

伯爵府

我想問一下你後來是找DR羅做手術嗎 ? 幾$呢 ?

伯爵府

原帖由 peckykoo 於 09-3-20 12:15 發表
我想問一下你後來是找DR羅做手術嗎 ? 幾$呢 ?

係搵佢做手術的, 唔記得要幾多錢喇, 好似出院埋單要萬幾蚊, 如果你買醫療保險, 應該可以cover晒的. 如果無買, 纖維瘤唔係好大粒又無乜野就唔好做手術啦.

男爵府

hi,

我尋日睇報告都係右邊check到有一粒1cm大既纖維瘤呀 , 係唔係可以唔駛理佢呀??

醫生都有寫紙我去抽黎驗, 我唔知去唔去好呀!!

你當初係點發現有架??我俾醫生摸過係摸唔到架, 要照us先知!!

原帖由 ioi 於 09-3-20 13:20 發表

係搵佢做手術的, 唔記得要幾多錢喇, 好似出院埋單要萬幾蚊, 如果你買醫療保險, 應該可以cover晒的. 如果無買, 纖維瘤唔係好大粒又無乜野就唔好做手術啦. ...

伯爵府

原帖由 GB 於 09-3-26 08:56 發表
hi,

我尋日睇報告都係右邊check到有一粒1cm大既纖維瘤呀 , 係唔係可以唔駛理佢呀??

你當初係點發現有架??我俾醫生摸過係摸唔到架, 要照us先知!!

...

我當初我自己都無留意到, 係老公話摸到我有粒野, 去做婦科檢查, 醫生都摸到, 於是寫紙去照化驗所照, 照到有, 再自己去搵專科睇.

其實1cm咁細, 又得一粒, 都唔建議你做手術啦, 始終麻醉過對身體唔好. 至於抽唔抽黎驗, 俾著係我就會驗下嘅, 始終會安心d. 不過醫生話纖維瘤係良性的, 唔會無端端變左cancer.

男爵府

我尋日知道之後真係好唔開心呀!! , 我唔知係唔係因為食左d雞精同蜂皇漿丸攪成咁哩!!

抽組織痛唔痛架??咁,你依家食嘢有無介口呀??

原帖由 ioi 於 09-3-26 14:10 發表

我當初我自己都無留意到, 係老公話摸到我有粒野, 去做婦科檢查, 醫生都摸到, 於是寫紙去照化驗所照, 照到有, 再自己去搵專科睇.

其實1cm咁細, 又得一粒, 都唔建議你做手術啦, 始終麻醉過對身體唔好. 至於抽唔抽黎 ...

別墅

唔割的話, 就要年年驗住

我有個病友都係有纖維瘤, 好細, 結果都變左 cancer. 佢都係年年check住.

佢既主診醫生都話唔知佢係好彩或唔好彩, 因為一般唔會變, 好彩既係, 咁細粒, 佢都check到有事. 立即做手術後做電療.

女人都係唔好食燕窩 & 營養太高既野.

別墅

抽粗針會打麻醉針先, 過程完全冇感覺.
if 抽幼針, 會直接抽, 感覺就 = 打麻醉針咁

所以都係唔會太痛, 放心.

抽針係最清楚個瘤係良定惡.

伯爵府

原帖由 GB 於 09-3-26 16:43 發表
我尋日知道之後真係好唔開心呀!! , 我唔知係唔係因為食左d雞精同蜂皇漿丸攪成咁哩!!

抽組織痛唔痛架??咁,你依家食嘢有無介口呀??

咁又唔駛太擔心的, 我係割完又會再生的, 只係每年返去私家check住.

要戒口呀, 唔好食燕窩, 雪蛤膏, 食少d雞, 唔好食雞皮, 唔好飲雞湯, 雞翼都要少食, 因為多皮, 同埋通常雞翼係打賀爾蒙針的位置 (係一位女中醫咁樣同我講的).

別墅

冇錯.

打針雞, D針藥是脂溶性的, 所以雞皮係最危險. 我聽了余思行既講助, 佢講的.

但我自己直程唔食了.

燕窩害人不淺, 唔係貴就好. 我視佢為毒品.....

別墅

原帖由 GB 於 09-3-26 08:56 發表
hi,

...

GB
我同你情況一樣, 上年年頭做body check又係發現有一粒差吾多1cm既纖維瘤同埋乳線增生, 跟住我依家keep住1/2年照一次u/s, monitor住,touchwood都無乜大到。醫生都話可以吾駛割左粒瘤。但係我好多時因為乳腺增生個胸會脹痛,搞到無乜心機。 但聽d人講割左又係生番,同埋要全身麻醉做手術,我個小朋友好細,吾想take呢個risk。
另外,我想問下,我好想生第二個, 如果我呢個case其實有無問題呢? 我之前就問過醫生,佢話纖維瘤吾會影響懷孕,但我始終都有d擔心。

首頁

尾頁

跳至