1-3歲

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

ricky0223 發表於 17-11-3 11:24
小朋友發展有快有慢,但遲太多實在要早點檢查,聽下專業人士意見,特別排政府位要好長時間,另外多點帶來佢 ...

我有比佢返pg架!我亦都有不斷搵資料同搵專業人士意見同幫助,但得返黎既回應都係:小朋友仲細,冇咁快可以知佢係咪有問題架!要再觀察,起碼歲半至兩歲先知!所以我宜家可以做既係盡力教佢!希望時間快d過,可以帶佢做評估

大宅

得15mth,真係好細個,我仔仔20mth, 我諗番起佢15mth應該都識好少嘢, 佢都係呢個幾月先開始講有意思既單詞同埋肯手指指,而家都積累到40-50個,不過有D音唔正

今日同佢interview N class, 有D明明佢識,不過老師問佢,佢都唔肯做

大宅

回覆樓主

吾會有人笑囉,平常心,我帶仔面試完全抱住去玩去見識下既心態!收係緣份,吾收亦正常!mama加油

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-1 22:44
仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人, ...

可以考慮做大b

大宅

kcchan521 發表於 17-11-3 15:05
得15mth,真係好細個,我仔仔20mth, 我諗番起佢15mth應該都識好少嘢, 佢都係呢個幾月先開始講有意思既單詞 ...

你仔仔都係最近先識手指指?咁快就講到40-50個字喇?面好叻呀!係咪真係差一個月都可以好大分別既呢?

大宅

pinkladycat 發表於 17-11-4 00:01
可以考慮做大b

係喎!我都唔mind阿仔遲一年先入學!只要佢追得上就ok!

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-4 00:09
係喎!我都唔mind阿仔遲一年先入學!只要佢追得上就ok!

我女都係大 B 小朋友差一年以經好唔同 ,加油

大宅

pinkladycat 發表於 17-11-4 00:27
我女都係大 B 小朋友差一年以經好唔同 ,加油

多謝提醒同鼓勵

男爵府

Fatfat_ball 發表於 17-11-1 22:44
仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人, ...
你報名校嗎?普通地方幼稚園interview好hea架咋,我女係細b,佢in既時候都係剛剛識行未識講野,老師俾玩具佢玩,俾餅乾佢食,問家長幾個問題,好似我女咩都唔識,有餅食就開心痴住老師,in左10分鐘就走得,我以為唔會收,點知收左,後來識一個以前做幼稚園老師既媽媽,佢話我知interview其實係睇下家長係唔係怪獸家長,小朋友會唔會好曳,除非係d名校,要催谷小朋友考名校小學,咁先會一定揀d叻既。如果小朋友第一次去interview係唔開心既你再考慮取消之後既interview la。

男爵府

kcchan521 發表於 17-11-3 15:05
得15mth,真係好細個,我仔仔20mth, 我諗番起佢15mth應該都識好少嘢, 佢都係呢個幾月先開始講有意思既單詞 ...
我個女就快23m in k1,係細b,interview既時候又係唔答唔做,明明識講好多野,認得顏色物件,但佢淨係repeat老師既說話,我都唔知激死定笑死,以k1 interview黎講表現應該算差,不過冇所謂啦,佢行入幼稚園就好開心好多玩具,我女去interview玩到唔捨得走,當帶佢去遊樂場玩囉~

大宅

EudyptulaMinor 發表於 17-11-7 15:54
你報名校嗎?普通地方幼稚園interview好hea架咋,我女係細b,佢in既時候都係剛剛識行未識講野,老師俾玩具 ...

我幫佢報普通學校咋,邊敢報名校!我仔勁多野唔識,希望因爲仲細啦!我會照帶佢去,當比佢一個經驗,不過預左冇offer

男爵府

Fatfat_ball 發表於 17-11-7 17:23
我幫佢報普通學校咋,邊敢報名校!我仔勁多野唔識,希望因爲仲細啦!我會照帶佢去,當比佢一個經驗,不過 ...
平常心當帶佢去玩,衰左大不了遲一年讀做大b啫~ 你放心,其他家長係唔會得閒理人地小朋友表現架,更加唔會笑你地,每個小朋友都會有令家長頭痕既地方,係外人唔知啫~

男爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

回覆樓主

試下,我囡見N都係16m,乜都唔識,仲搗亂

大宅

回覆 Fatfat_ball 的帖子

我好明白你感受,我都係過來人. 我仔15M 大果陣都係唔識講野,同人無咩交流,除左車好似咩都無咩興趣咁
其實我覺得你要認真面對既係仔仔日後既發展同訓練
反而去唔去INTERVIEW唔係重點,你可以去當係見識下,但你要同自己講唔好介意人地的目光
(我仔返過PLAYGROUP係無一分鐘坐低周圍走來走去..真係比其他媽媽同老師白眼,所以我好明你感受)
我唔係想嚇你,只不過你仔18M應該要去健康院做評估,有可能唔達標,
所以趁仲有時間,用多D唔同方法訓練佢...
SORRY我講野可能直接左,我都係想用分享下經驗..

大宅

係呀,肯講單詞之後就肯指,所以知道有D詞佢係識,雖然佢係唔識講,佢會指俾我哋睇

大宅

EudyptulaMinor 發表於 17-11-7 16:02
我個女就快23m in k1,係細b,interview既時候又係唔答唔做,明明識講好多野,認得顏色物件,但佢淨係repea ...

岩岩同仔仔 IN左第二間,結果仲大件事過第一間,仔仔一入課室已經想走,扭足全場,最後唱歌仔仲喊埋出黎....

男爵府

kcchan521 發表於 17-11-8 09:58
岩岩同仔仔 IN左第二間,結果仲大件事過第一間,仔仔一入課室已經想走,扭足全場,最後唱歌仔仲喊埋出黎.. ...
我諗係間學校唔適合你仔仔,有時都要睇小朋友同學校、老師夾唔夾,咁細個冇得逼,佢驚自然就會喊,in n班都好d,最多唔讀n下年直接讀k1。

大宅

monictw 發表於 17-11-8 00:16

我好明白你感受,我都係過來人. 我仔15M 大果陣都係唔識講野,同人無咩交流,除左車 ...

其實我一路擔心既都唔係interview,而係驚佢有自閉,所以我都等緊佢18m去健康院做評估!但我個仔同人好有交流,好鍾意同人玩,會主動撩人,都有eye contact,係學野慢d! 唔好介意我問一句,咁你小朋友18m去健康院check既結果係點?佢15m都好似我仔仔咁?唔識指野同拜拜?

大宅

kcchan521 發表於 17-11-8 09:58
岩岩同仔仔 IN左第二間,結果仲大件事過第一間,仔仔一入課室已經想走,扭足全場,最後唱歌仔仲喊埋出黎.. ...

我都驚我仔會有咁既表現。。

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-2 21:41
咁你都係知佢識,但唔做啫!佢可能係怯場,但我氣喺屋企都唔識果下令人擔心!
...

會唔會試下唔同人教下問下?我仔一度對住我地完全唔識指顏色,教左成個月都唔識,成日指錯,但同奶奶講起奶奶話無可能,佢一同個仔講指arm顏色請你食餅,即指中曬,又試過問眼耳口鼻唔識指,但工人同奶奶問又會肯,試下唔同人教下可能有驚喜

首頁
12345...6

尾頁

跳至