婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人知道乳房有纖維廇係米一定要割...

複式洋房

可以用微創手術。

原帖由 s.y.lau 於 09-2-18 17:53 發表

大宅

因為怕它會由良性變惡性, 所以最後都是割除, 我朋友試過割完1次, 又再生, 一共割了3次, 很可怕.

男爵府

醫生話抽咗針係良性又唔大粒可以唔好郁佢喎!
割完都會生返出來, 不如唔好割!
佢話機會會變大 or 變細, 所以抽針後年年都要照吓佢!

原帖由 s.y.lau 於 09-2-18 17:53 發表

男爵府

2018復活節勳章

請問你結婚未, 乳房纖維瘤同荷爾蒙有關, 生過割左都
會再生, 無得避, 可以既話生BB餵人奶, 可以減低呢種
情況. 呢樣係中醫講既.

大宅

我都系有一粒,醫生抽根組織出來化驗,話系良性,對身體冇咩影響,唔會改變癌.所以都唔洗點樣處理.我系政府o架.之後都有再去照超聲波睇兩邊,醫生話冇事.差唔多半年後再去睇多次.所以都唔需要太抯心....放鬆d喇.

大宅

昨日已聽了報告話良性,個廇size 2.4cm,但係醫生叫我最好割左去,佢話有機會變大and Cancer,我依家唔知點好呀.

大宅

原帖由 MinnieLi 於 09-2-20 12:00 發表
我都系有一粒,醫生抽根組織出來化驗,話系良性,對身體冇咩影響,唔會改變癌.所以都唔洗點樣處理.我系政府o架.之後都有再去照超聲波睇兩邊,醫生話冇事.差唔多半年後再去睇多次.所以都唔需要太抯心....放鬆d喇. ...

我2000年都有一粒揾c家割咗,啱啱發現又有一粒,去排政府要排2年,所以打算都揾返c家檢查。政府e生話好大機會係良性,不過我媽媽曾患乳癌,割咗化驗較好,c家e生未去等下星期先去,真係好煩。

禁止發言

大宅

原本我都想打算去政府排期,後來我怕政府知道我係良性有排等,所以我依家決定左4/3搵先家醫生割.

大宅

我生左BB, 餵個母乳之後, 個廇好翻了, 應該說是縮細了, 細到照都照超聲波 & 造影都唔到, 至於是否要開刀我相信要妳的主診醫生才能決定, 妳看多兩個醫生, 聽取他們之專業意見吧...

別墅

我左邊乳房都有個差吾多1cm既纖維瘤, 係上年3月發現, 一路都有監察住, 最近12月去私家再check, touchwood無變化到, 排左期政府8月先有得睇。

吾知係咪我有乳腺增生, 所以耐吾耐左邊乳房連埋側邊骨住都有時會痛 (但係吾係m前痛), 最近問過醫生, 佢話應該吾關纖維瘤同埋乳腺增生事。 可能係拎重野or抱小朋友用錯力, 肌肉發炎。 但係其實果個位係咪d淋巴吾暢通呢?
個醫生話如果你驚咁咪做手術割左佢囉。 但係我就心大心細。 因為其實發現左近1年個瘤都無變化, 咁我諗keepmonitor住都ok, 係咪真係有呢個需要去做手術呢? 同埋呢個手術要全身麻醉, 好似好嚴重咁,但係佢又話其實手術過程only 45min左右, (因為個size較細, 需要多d時間準確d去搵個位置) 真係吾知點好。

有無媽咪做過呢個手術可以分享一下呢?

男爵府

最慘係割完又再生過,我都有割過一次,一年之後生番,e家共有右邊有4粒,左邊有一粒,其中兩粒都有10年了,都係keep住睇政府,我諗住下次復診叫e生排期割左去!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

請問去 c 家到做手術要幾多錢呀?

原帖由 maybaby 於 09-2-25 15:31 發表
最慘係割完又再生過,我都有割過一次,一年之後生番,e家共有右邊有4粒,左邊有一粒,其中兩粒都有10年了,都係keep住睇政府,我諗住下次復診叫e生排期割左去! ...

男爵府

我12年前(割2粒)大約1萬6千全包!

大宅

請問你地去政府睇要排幾羅時間,另外你地割左個粒SIZE有幾大呀...

大宅

原帖由 s.y.lau 於 09-2-26 12:04 發表
請問你地去政府睇要排幾羅時間,另外你地割左個粒SIZE有幾大呀...

我今次要輪2年,所以諗住揾c家e生check咗先再決定下一步。

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 maymay829 於 09-2-24 13:24 發表
我左邊乳房都有個差吾多1cm既纖維瘤, 係上年3月發現, 一路都有監察住, 最近12月去私家再check過, touchwood無變化到, 排左期政府8月先有得睇。

吾知係咪我有乳腺增生, 所以耐吾耐左邊乳房連埋側邊骨住都有時會痛 ( ...

我1x歲時生過,去政府check到係良性,個e生都話可以唔理佢,不過粒纖維瘤已經存在o左好幾年架啦(因為細個唔識又唔敢同阿媽講),咁就叫e生幫我排期做手術,我印象中都係排o左幾個月,個手術係全身麻醉,朝早做完,下晏出院,佢仲比o左幾日假我,個傷口只係有少少唔舒服,我第2日已經去行街啦..
2/6/2005 : 2.59 KGS8/6/2005 : 2.66 KGS15/6/2005 : 2.72 KGS20/6/2005 : 2.86 KGS4/7/2005 : 3.33 KGS12/9/2005 :4.78 KGS   57CM23/9/2005 : 5.16 KGS  60CM27/10/2005 : 5.53 KGS 61.5CM14/11/2005 : 5.52 KGS 63.5CM13/2/2006 : 6.37 KGS

男爵府

原帖由 eeyore0511 於 09-2-26 20:16 發表

我今次要輪2年,所以諗住揾c家e生check咗先再決定下一步。

輪咁耐,邊間e院呀?

首頁

尾頁

跳至