親子旅遊

跳至

首頁
45678...16

尾頁

民房

原帖由 MomMom 於 09-3-13 23:12 發表
個姐姐又唔同我講,我填比佢lor.

KSY, 你有無?

個姐姐都一樣都無同我講,所以我都無攞到。:-(

水晶宮

原帖由 evalimama 於 09-3-13 23:19 發表

sorry, 我老公冇同我講要填問卷先有得攞...不過佢話個姐姐主動叫佢填問卷喎....點解咁既?

水晶宮

原帖由 MomMom 於 09-3-13 23:18 發表
知5知首爾搭的士貴唔貴?我一行四人,會唔會拉搭的士抵過坐地鐵?

我朋友佢話試過有次在南山搭的士, 的士司機見係遊客, 唔跟咪錶價, 最後任佢up, 我估唔係個個的士司機都係咁既, 不過就好似幾牙煙, 搭唔搭你自己考慮啦!

水晶宮

原帖由 doris1217 於 09-3-12 23:22 發表

請問喺香港買Nike 波鞋抵D 定喺seoul 抵D?

同埋4月尾天氣凍唔凍嫁?我同我C6 同l歲 BB 去...

首爾有冇BB用品賣嫁?

thx
... [/quote]

我睇長空出版的旅遊書就話香港NIKE 抵D, 不過有韓國版, 你可以搵下有D韓國版你可以試下搵既

水晶宮

原帖由 evalimama 於 09-3-13 22:44 發表

張T-money card要按金won2500/張,按金不能退錢
即係話要比won2500買張card先,入面係無錢既,要增值先用得,用唔哂可以退番錢(除咗買卡個2500won)

宜家好似貴左, 要won3000, citypass 果張因為去樂天世界都平10%, 其實好快cover到個數, 仲可以留番張咭做紀念!

水晶宮

citypass 優惠服務包括

首爾市立美術館 - 免費入場 (可以無限次使用)
報紙博物館 - 20% (可以無限次使用)
獨特物品博物館 - 10% (可以無限次使用)
正東劇場 - 20% (可以無限次使用)
打擊樂劇場 - 10% (可以無限次使用)
三聽覺 - 公演 - 10%, 用餐 5% (禮卷, 用完就冇)
世宗文化會館 - 30% (禮卷, 用完就冇)
韓江遊船 - 20% (禮卷, 用完就冇)
63大廈展望台 - 15% (禮卷, 用完就冇)
樂天世界 - 10% (可以無限次使用)
韓國食品街 - 10% (北昌洞34個飯店) - (禮卷, 用完就冇)
民俗村 (正宗韓餐) - 10% (禮卷, 用完就冇)
旅遊景點 (正宗韓餐) - 10% (禮卷, 用完就冇)
t.g.i. 星期五 - 免費色拉 (相當于won7000)
金錢豬 - 免費飲料 (相當于won2000)
春天 (按摩) - 10% (禮卷, 用完就冇)
天池庵 - (桑拿浴) - 10% (禮卷, 用完就冇)
明洞韓式桑拿浴 - 10% (禮卷, 用完就冇)
rainbow (眼鏡店) - 10% (禮卷, 用完就冇)

t-money係韓國人及遊客都可以用的, citypass 只係for 遊客! 所以睇下你覺得邊種抵d囉, 如果以上的優惠一個你都用唔著, 咁就買t-money啦, 每程平5毫子都好鴉!

伯爵府

醒目開學勳章

我有ah!我嗰日上去攞map時,個姐姐俾左份文件我填,我交番俾佢就準備走人!點知佢叫番我轉頭俾本旅行咭我.

原帖由 evalimama 於 09-3-13 23:19 發表

民房

你地就好啦都囉咗,

請問果本旅行咭係甚麼內容?

民房

Hi Mom Mom,

呢個blog有介紹Sea La La温泉水上樂園:D

http://tw.myblog.yahoo.com/haydo ... &l=a&fid=20

個blog度仲有介紹其他景點,想自由行的媽咪可以睇睇:D

侯爵府

evalimama,

thank you.

話時話, 我地住果間酒店係邊個區?

原帖由 evalimama 於 09-3-14 15:23 發表
Hi Mom Mom,

呢個blog有介紹Sea La La温泉水上樂園:D

http://tw.myblog.yahoo.com/haydonjackway-cynthia/article?mid=7742&prev=7744&next=7669&l=a&fid=20

個blog度仲有介紹其他景點,想自由行的媽咪可以睇睇:D ...

民房

Hi Mom Mom,

間酒店好似係中區, 巡和洞。
最近的地鐵站係市廳站和西大門站(532):loveliness:

水晶宮

各位準備去首爾的網友你地有冇打算去買化粧品? 曾經聽網友講過如果去韓國唔滑雪唔買化粧品就唔好去韓國...我都打算入下韓國d化粧品貨呀, 有冇姊妹用過呢幾隻牌子的護膚品? 黎報下料!

missha
laneige
sky food
雪花秀

以上牌子全部未用過, 不過都會貪得意買下d mask 黎玩下, 有冇姊妹用開呢幾隻牌子推介下邊隻好用? 我就係混合性皮膚, 所以都係買下d eye cream, 磨砂膏等黎用, 至於潔面都係用番自己用開果d牌子....不過已經有親友托我買sky food 條line d產品...真係期待狂掃貨!

別墅

想請教吓有冇媽咪帶過歲幾的BB去韓国自由行?難唔難?
4月尾還有冇花睇呢?

水晶宮

4月尾應該冇櫻花睇啦..

侯爵府

你知5知邊個近d 呢??

evalimama,

你打算點去愛寶??

原帖由 evalimama 於 09-3-16 17:09 發表
Hi Mom Mom,

間酒店好似係中區, 巡和洞。
最近的地鐵站係市廳站和西大門站(532):loveliness:

侯爵府

evalimama,

市廳開直接去到, 咁我地可以行去市廳站坐巴士去咪5洗轉車lor.?? 你係咪打算咁去?

原帖由 evalimama 於 09-3-11 16:06 發表
我昨日打過電話去問呢間巴士公司,有個識講英文既男人答我,日日有車9:00係市廳開出,9:30到東大門跟住去everland
車費W10000/人/來回(大小同價)
回程everland6:00 ...

侯爵府

evalimama,

你條link 寫韓文, 睇5明wor. 你識韓文??

原帖由 evalimama 於 09-3-11 16:12 發表
我唔想帶住小朋友轉地鐵再轉巴士,所以想搭呢架車,我到左酒店後會請酒店幫我reconfirm一下D上落時間同地點。
這是巴士公司的網站和電話 :

www.daesungtour.co.kr/sub2.htm
032-322-7001 ...

民房

Hi Mom Mom,

我打算坐市廳架巴士去everland,到時請酒店幫我確認一下時間和上車地點。
佢條link我都唔明,我post上黎可能有其他媽媽識,我見網上話有google translate 可以变成中文,不過我唔識用。
我係直接打電話比呢間巴士公司,有個識英文的男職員同我講日日都有車去everland,佢話'everyday','city hall','nine thirty','city hall press centre'之後我問佢'how much'
佢答'ten thousand won, come back six o'clock', 我又問佢'how much for children'
佢話'same,same',之後好似唔之點答,咁我就'thank you'佢,收線lor.
所以我會到左首爾後請酒店幫我搞清楚上車地點先去搭車。

民房

sorry 呀,原來我之前打左9:00上車係唔啱,我check番寫底的資料是9:30 city hall.
sorry! sorry! sorry!!!!

民房

Hi 靚寶,

我都想買skincare product返黎呀,
如果有用過韓國skincare的sister請報料比我地参考下la。

感謝!感謝!

首頁
45678...16

尾頁

跳至