嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

18個月普通被紙「界」傷流血,搽咩好?謝謝!

Hello mickeylam, 媽咪唔需要特別搽D其他藥膏架~ 可以用藥用綿花球加D清毒藥水同小朋友洗傷口, 一個綿花球抺一下就扔, 唔好重複使用, 然後用藥水膠布包好傷口,免受感染~ 時刻保持傷口乾淨,乾爽, 留意傷口有冇紅、腫、熱、痛或有液體滲出黎等等發炎徵狀, 平時媽媽可以同小朋友搽凡士林滋潤雙手, 就冇咁易再界損啦~
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-8-3 18:06
Hello mickeylam, 媽咪唔需要特別搽D其他藥膏架~ 可以用藥用綿花球加D清毒藥水同小朋友洗傷口, 一個綿花球 ...

請問咩係清毒藥水?有無咩牌子?係邊買?
shunyin 發表於 17-8-7 19:19
請問咩係清毒藥水?有無咩牌子?係邊買?

BB皮膚只係俾紙""親造成表淺傷, 媽媽照平時處理普通傷口嘅方法就可, 用生理鹽水
清洗BB嘅傷口。 加油呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

複式洋房

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 17-8-9 11:30
BB皮膚只係俾紙"界"親造成表淺傷口, 媽媽照平時處理普通傷口嘅方法就可以, 用生理鹽水
清洗BB嘅傷口。 加油 ...

請問如果是不小心跌到皮外損傷,應用什麼處理?
Hello shunyin 媽媽, 如果只係皮外損傷, 都係一樣當普通傷口處理就可以, 用無菌生理鹽水清洗傷口, 同周圍皮膚嘅污垢, 用無菌紗布印乾後貼上膠布保護傷口, 保持傷口乾淨乾爽。

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-8-10 17:30
Hello shunyin 媽媽, 如果只係皮外損傷, 都係一樣當普通傷口處理就可以, 用無菌生理鹽水清洗傷口, 同周圍皮 ...

你好!我小朋友俾燙斗燙到手,起左一個大水泡,應該點處理?我有用燙火藥油幫佢

回覆 WING1515 的帖子

Hello WING1515,小朋友幾大? 睇左醫生未? 建議帶佢去睇醫生處理好傷口,如果燙傷後皮膚大水泡處理得唔好,容易導致傷口感染。媽媽用清潔敷料/紗布輕輕覆蓋傷口,避免弄破水泡。

首頁

尾頁

跳至