爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 hamsubbb 的帖子

我好同意你的諗法。

大宅

共勉之

男爵府

為香港有承擔的男說聲"I Love YOU"。

男爵府

樓主,我同你一樣,經常覺得自己無用,唯有安慰自己未失業,未離婚,未有大病已經好好。

大宅

paulyan324 發表於 17-4-6 15:33
40男,努力工作近20年,生活仍然struggle,已婚及兩小小孩子,工作沒有前途,轉工難,看見自己不明朗,真不 ...

有冇做運動?跑步可以有積極的作用。報吓水電,學揸車,或者物理治療嘅堂。
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

複式洋房

每日唯有看看个仔,知道如果保持这負面因素,不知如何捱下去

男爵府

香港有好多好男人,支持為家庭努力的香港男人。

男爵府

學多D嘢,增值自己。

別墅

40男,努力工作近20年,生活仍然struggle,已婚及兩小小孩子,工作沒有前途,轉工難,看見自己不明朗,真不 ...
前途不明朗對你今日嘅生活有冇影響?

別墅

心有同感,加油互勉
盡力做好爸爸/丈夫責任,問心無愧
多D正能量繼續向前行

伯爵府

加油

複式洋房

見步行步,可能这份工令我情绪波动,希望見工成功

伯爵府

paulyan324 發表於 17-4-20 11:12
見步行步,可能这份工令我情绪波动,希望見工成功

洋房

40一D都唔老. 仲有好多機會. 好好享受家庭樂.

大宅

sf013hk 發表於 17-4-6 16:55
擔起一頭家,你已經是鼎天立地,問心無慚。
看著孩子每日成長,欣賞他們及你妻子帶給你的一切。上班努力工 ...

講得岩!加油呢位爸爸!
放假多同小孩老婆出去戶外活動,幸福可以好簡單~健康快樂就係一切~

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 17-4-11 18:19
40唔算老,可以用晚上時間報的政府平價[水電工程]課程呢個可能有其他出路,明天會更好.
...

請問平價水電工程課可在那裏找到?我另一半很有需要!亦是人到中年,才發現份工無前途!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hotsing 發表於 17-4-25 23:28
請問平價水電工程課可在那裏找到?我另一半很有需要!亦是人到中年,才發現份工無前途!
...
做開什麼工種?去政府主辦個的工業課程[有証明],如果有多餘錢報讀有証明.

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

20150618bb 發表於 17-4-26 13:58
做開什麼工種?去政府主辦個的工業課程[有証明],如果有多餘錢報讀有証明.
佢係做開QA, 係公司內部QA, 份工做了十幾年, 所以好難轉工。已resign,亦apply了好多份工,但成個月都未有一份有得In!佢表面無乜野,但我好擔心佢失業!我叫佢轉行好過!請問如果報水電是否要上以下呢D機構辦的課程,太多,有無推介, 謝謝!

http://www.emsd.gov.hk/tc/electricity_safety/cpd_scheme_for_rew/index.html

別墅

牛年勳章

jacky8714hk 發表於 17-4-7 15:20
師兄,我同你一樣,我諗香港都好多人同你一樣,我成日都係咁諗,咁多人同我一樣,我點都要開開心心咁過, ...

同意。香港好多男人都係咁!所以樓主唔好灰心, 大家一齊加油

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

hotsing 發表於 17-4-26 14:32
佢係做開QA, 係公司內部QA, 份工做了十幾年, 所以好難轉工。已resign,亦apply了好多份工,但成個月都未有一 ...
40左右?真係的話去政府開辦個種會好的,好像出席80%以上有幾仟元車資[大約三仟],真係要快因年齡問題再唔轉就......................

首頁

尾頁

跳至