醫護健康

跳至

首頁
12345...58

尾頁

男爵府

pylau 發表於 17-4-22 08:45
o係呀,資源同福利都好少,買尿片同老人家既野開支非常大,亦無人理我地心理健康。SIS 你都唔好再內疚,就 ...

冇睇医生,吾知對医生講咩好!因為由我媽媽跌倒至離世,只短短三個月時間,一切發生得太快。還在自責中渡過!

男爵府

pylau 發表於 17-4-22 08:45
o係呀,資源同福利都好少,買尿片同老人家既野開支非常大,亦無人理我地心理健康。SIS 你都唔好再內疚,就 ...

妳也辛苦,要加油呀!不要像我一樣後悔。我和你同是照顧者,所以身同感受!

大宅

Elainelllam 發表於 17-4-22 09:05
冇睇医生,吾知對医生講咩好!因為由我媽媽跌倒至離世,只短短三個月時間,一切發生得太快。還在自責中渡 ...
咁真係太突然了,你已經盡左最大努力照顧佢咁多年,唔好咁自責,你仲要繼你既人生呀,加油。

男爵府

pylau 發表於 17-4-22 17:22
咁真係太突然了,你已經盡左最大努力照顧佢咁多年,唔好咁自責,你仲要繼你既人生呀,加油。 ...

所以,要珍惜大家還可相處的日子。

複式洋房

送去私人安老院收費又貴負擔唔到,排政府又要先評估後先可以申請重要等好幾年,所以對我地啲照顧者真喺有口難言,有時真喺唔想返屋企,但又唔可以唔返,每次一岀lift 就唔想入屋心情就好難受。

大宅

tabo2017 發表於 17-4-22 21:09
送去私人安老院收費又貴負擔唔到,排政府又要先評估後先可以申請重要等好幾年,所以對我地啲照顧者真喺有口 ...
我好明白你心情,唔想返屋企係唔想面對,你真係要聽下講座,睇下有咩資源幫到自己,係情況再差前要決定去安老院定請工人。好似我媽真係比佢激死,日日天未光就話要起身,諗住四五點換完片可以訓多陣,點知無幾個字又話要去廁所又話唔訓要起身,又話佢起身我可以繼續訓,我話你起身我要睇住你都無得訓又唔明,係咁係度嘈又喊,起完身咪又坐係度訓,唉,真係要我死先有得訓

男爵府

pylau 發表於 17-4-23 07:21
我好明白你心情,唔想返屋企係唔想面對,你真係要聽下講座,睇下有咩資源幫到自己,係情況再差前要決定去安 ...

老人家的作息時間和我們不同,因佢訓了之後,我們還有大量家頭細務要做,也希望有些自己的時間。

侯爵府

我上星期到真善美買了"老人椅"($4500 , sale, $3750) ,醫院那些。爸爸如果不睡,我會放他上椅。

有時,老人家時時睡,可能骨痛。總之,大家也慘。

妳外傭不是申請了嗎?希望快些來。

大宅

係呀,佢訓左之後大把家務要做,仲要等佢訓左都唔係好敢沖涼,有時訓一陣之後又係咁叫你..根本少少自己時間都無
你買的"老人椅"係咪好大張?我屋企細無位擺,之前都在真善美買左張優閑椅,七百幾元。
我對外傭完全絕望,而家又申請返果D所謂 care giver 希望有耐性D, 但唔識中文我都唔知點同媽溝通,唉,又怕佢地係果邊係專業,如果黎到日日服侍我媽去廁所,攪D屎屎尿尿唔知佢會唔會覺委屈嫌棄....不過visa 都未批,批左都唔知佢黎唔黎,黎到又唔知捱唔捱得住,我都唔敢同老細講我幾時返得工。

<br>而家有D頭痛,佢無上堂既日子唔知安排咩活動比佢,唔想佢成日坐係度訓,想報多D course , 但開支太大想等返左工先,你地有咩活動安排比比你爸?

複式洋房

楼主加油

侯爵府

我爸什麼活動也沒有啊!他要坐輪椅,我不知如果帶他到day care center。(我家附近沒有; 元朗市中心的老人設施很差; 元朗大會堂的老人中心只會搞旅行團!白痴的!元朗市很多唐樓,老人家也四圍拾垃圾; 那些老人中心負責人只愛對著"行得走得"的老人家(他們自己說的)。特價飯又不搞; 講座又無!只有旅行團!

反而公屋群有很不錯的老人中心。但,大多遠離元朗市中心的!所以,元朗市中心的老人幾慘!又行不到去好遠的老人中心; 只好四圍行,拾拾垃圾; 四圍坐坐!公屋的老人家很幸福,夠鐘又去老人中心開飯,又傾有講!又平!那些社工也很熱心!不像元朗大會堂的廢人,明言對像是行得走得之人,只搞旅行團。個個也無心做,問什麼也答不知!

=================

所以,我爸只是由姐姐帶去公園。在家做做運動。我爸84歲了,我也不要求太多了!

但我會去博愛了解!起碼,排排安老院。謝謝妳的資訊。

大宅

hker 發表於 17-4-23 12:54
我爸什麼活動也沒有啊!他要坐輪椅,我不知如果帶他到day care center。(我家附近沒有; 元朗市中心的老人 ...
元朗真係無咩老人服務呀,但人口密度又高,真係規劃得好差﹗好彩都有D公園。不過即是其他地區好似我家樓下的老人中心也多是服務行得走得的老人,好少少比行動不便或有認知障礙症的。我媽有上緊屋企樓下長者中心一個1.5小時的班,有次上堂時係咁話要上廁所,但佢腳震震又行得慢咁真係好麻煩,叫我下次幫佢著片,唔好飲咁多水。我話其實已經著左,佢係都要去我都無法。
<BR>我媽出外的話也是坐輪椅的,有時都會帶佢遠D郊外地方,不過搭交通工具又巴士又地鐵咁都成日比人歧視,有時好辛苦帶佢到廸欣湖行一圈,佢又大部分都係輪椅度訓..係屋企叫佢做運動又唔肯,真係無佢符。如果佢有你爸咁聽話就好了。

男爵府

pylau 發表於 17-4-22 00:26
你講得好啱,只有親身照顧過才能明白,尤其我們只得一人照顧,真係大壓力到想死。就算同其他朋友傾,佢地都 ...

我都有時不停食朱古力。我反而怕做錯決定累左老人家。見醫生,社工,護士全部都係我,探病又係我,有時醫生既建議,佢問我點決定,要我即時決定會好大壓力,做錯決定怕害左佢。近年病情又加重左,體力勞動我ok,但要處理佢既情緒,我真係投降。兄弟姐妹只會間中去醫院探病,佢地去探病唔代表我可以休息,我都要去因為佢地唔識點照顧老人家,有時想休息,唯有忍心嗰日唔去探,我自己都開始喺心內埋怨姐妹點解唔幫手分担下,星期六日放假又係我一個人去探病,佢地休息既休息,去街既去街,旅行既旅行,我仍然日日要去探病,來回醫院2個鐘,探病又2個鐘

遲啲出院又要面對新一輪挑戰

男爵府

curryfishball 發表於 17-4-25 22:53
我都有時不停食朱古力。我反而怕做錯決定累左老人家。見醫生,社工,護士全部都係我,探病又係我,有時醫 ...

我當時也像你要面對和決定所有事情,須然,我也有一個姐姐,但她一向沒有理會我媽媽,只有我獨力照顧。我也有埋怨,為甚麼她可自由自在,而我要這樣。但現在回想,自己對媽媽這幾年所做的一切,也覺無悔!

大宅

curryfishball 發表於 17-4-25 22:53
我都有時不停食朱古力。我反而怕做錯決定累左老人家。見醫生,社工,護士全部都係我,探病又係我,有時醫 ...

你媽媽現在醫院嗎?每天去探病舟車勞頓真的很辛苦,不過回到家仲有點自己的時間,到她出院你就像我現在一樣24小時要照顧她了,所以你現在要把握機會休息和睡覺。

我好明白你感受和壓力,我也會和你一樣時常想點解我妹可以搬出去住鍾意做咩去邊都得,我就唔可以返工連訓都無得訓,成日就係度清潔大小便,第時老左我搵唔到工又邊個會可憐我。有時佢唔訓我涼都唔敢沖,我開始發覺自己都不能自理了..好似話認知障礙症有遺傳的,我諗我好快都會有。

大宅

Elainelllam 發表於 17-4-26 00:02
我當時也像你要面對和決定所有事情,須然,我也有一個姐姐,但她一向沒有理會我媽媽,只有我獨力照顧。我 ...
想請教你一個人照顧媽媽咁多年,有咩方法控制自己情緒和減壓,我真係就快支持唔住了,覺得自己真係就快痴線...

侯爵府

jm,如果妳真的not ok, 要狠心鎖著媽媽在床上啊(晚上),

我用了護床欄及尿片後,我睡眠時間大增。(tena 及abena 尿片,也可吸2600 ml,大約夠一片用到天光了)

我的護理椅沒到,也大張的,但無計!一個我想爸爸坐得舒服,二個是鎖著他。(有餐桌頂著他,他行不到的),

我工人一行開,他又行來行去,跌跌撞撞。

我妹妹沒搬出走,但完全不理!她只出錢。如果沒工人,她贊成送爸爸去平的安老院

總之,覺得自己not ok,別死頂啊!祝福!

男爵府

pylau 發表於 17-4-26 00:45
想請教你一個人照顧媽媽咁多年,有咩方法控制自己情緒和減壓,我真係就快支持唔住了,覺得自己真係就快痴線 ...

其實我就係吾知点抒發,因家庭經濟問題,冇能力請工人,只可自己照顧她。每日就像機械人咁,一日過一日。其實初時,她情況未係咁差,還可以的。是後期,三天五天進出医院的時候,是最辛苦的。我當時只想着,一家大細要照顧,自己一定不要倒下和生病 !

男爵府

hker 發表於 17-4-26 01:02
jm,如果妳真的not ok, 要狠心鎖著媽媽在床上啊(晚上),

我用了護床欄及尿片後,我睡眠時間大增。(tena ...

你妹妹不出力,但出錢已是好好的。我的姐姐,甚麼也不出。連媽媽生病,要 call 白車,她說:使吾使去医院呀,睇附近的診所就得啦!

侯爵府

Elainelllam 發表於 17-4-26 01:12
你妹妹不出力,但出錢已是好好的。我的姐姐,甚麼也不出。連媽媽生病,要 call 白車,她說:使吾使去医院 ...
請問,為什麼時時要在醫院的?腦退化相關還是別的問題?

如果沒有工人?我跟我爸起入安老院住。我沒法想像我一個人怎樣能夠照顧他。

在家照顧的資源真的很貧乏!腦退化的病人,身體上及心理上也出現問題,我覺得,遠比其他老人病難照顧。

首頁
12345...58

尾頁

跳至