母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

4日人仔, 之前一直唔肯埋身啜, 就算母乳姑娘幫手都唔太肯, 今日剛上到奶, 諗住埋身餵, 但又唔肯埋, 個胸好漲+硬, 唯有pump左出黎先再餵。

有無咩方法令bb埋身啜, 一見到佢唔肯埋身同個忟ge樣就好沮喪.............

子爵府

2018復活節勳章

慢慢黎,我仔都係都係2個半月先突然肯埋身啜,之前餓極大喊都唔肯啜。keep住勤力泵奶,佢食一餐你泵一餐,唯持奶量再慢慢比佢試埋身

別墅

lafield 發表於 16-6-29 14:38
慢慢黎,我仔都係都係2個半月先突然肯埋身啜,之前餓極大喊都唔肯啜。keep住勤力泵奶,佢食一餐你泵一餐,唯 ...

情況一模一樣,我等緊佢突然肯埋身的一日。同埋今日第一日上奶,根本追唔到,為左退黃都要補奶粉,唯有再pump密啲。。

大宅

同我女一樣 唔肯啜
搵左母乳姑娘幫手 一樣唔掂

依加7日人仔 都係泵一餐食一餐..

大宅

回覆:求教: 4日人仔, 唔肯埋身

會唔會bb唔知奶頭係邊,試下餵之前,用手揸少少奶出黎先,令乳頭有少少奶,在bb鼻仔口仔惦一惦,咁佢聞到有奶味,應該自然會開口揾奶飲,試幾次bb就會學識。

別墅

cookiesmonster_ 發表於 16-6-29 23:56
同我女一樣 唔肯啜
搵左母乳姑娘幫手 一樣唔掂

大家一齊加油呀!!

別墅

nancygg 發表於 16-6-30 05:17
會唔會bb唔知奶頭係邊,試下餵之前,用手揸少少奶出黎先,令乳頭有少少奶,在bb鼻仔口仔惦一惦,咁佢聞到有 ...

我今朝試,真係肯啜左,不過都仲係有啲抗拒,等我再繼續試下先,唔該晒

複式洋房

育兒性格勳章

回覆樓主:

我個囡一開始只食一邊,我唔理佢喊趙隊佢食另一邊,而家兩邊都食

大宅

我生完之後因為無接觸過bb所以佢初初都唔肯埋身,返到屋企試同佢埋身,次次都好似同佢搏命咁,見到覺得好心酸架,自己個b唔肯啜自己喎
到大約10日左右佢先肯啜下,之後一直俾佢試
大約滿月左右,佢就肯全埋身同好努力啜喇
不過我慶幸我bb唔揀食,因為我一直都有俾奶粉(極窮媽媽,一直都做唔到全人奶)佢樽餵又得埋身又得,食奶粉又得食人奶亦得,只要有得食就唔會嘈
依家我返工,佢兩個半月,平均一日有一餐至兩餐係食奶粉,一餐係樽餵人奶,放工後同朝早我返工前就全埋身
啜呢個行為其實唔算與生俱來,要多練習先得架
樓主bb仲細,多d俾佢試下練習下啦。

別墅

kitcw1010 發表於 16-7-3 10:32
我生完之後因為無接觸過bb所以佢初初都唔肯埋身,返到屋企試同佢埋身,次次都好似同佢搏命咁,見到覺得好心 ...

而家佢8日人仔,我呢幾日又唔係咁舒服,停左無試埋身,而家唯有pump出黎用樽餵,我又係極窮媽媽,一直補緊奶粉。而家唯有調節下自己心態,呢啲野急唔黎,愈諗愈大壓力,我連發夢都發到唔夠奶俾阿仔飲,奶量又跟住跌,惡性循環。見到jm啲例子最終都有埋身嘅一日,咁我再慢慢試下,等待呢一日。唔該晒呀

別墅

kimichan75 發表於 16-7-3 08:15
我個囡一開始只食一邊,我唔理佢喊趙隊佢食另一邊,而家兩邊都食

你囡囡一開始就肯埋身食??

複式洋房

育兒性格勳章

回覆樓主:

嗯,但只食一面

別墅

我想問下食一餐pump一餐係咪即係佢食完即刻pump出黎呀? 咁樣係咪奶量會可以增加架? 我係窮媽,又係新手,真係幾無助下

別墅

lala_lala72 發表於 16-7-3 16:35
我想問下食一餐pump一餐係咪即係佢食完即刻pump出黎呀? 咁樣係咪奶量會可以增加架? 我係窮媽,又係新手,真係 ...

我個仔而家差不多每隔2-3個鐘食一次,咁我就係中間嘅時候覺得胸硬同漲就pump出黎,預備佢下一餐,奶量一日比一日多少少(真係好少),我仲未追到佢嘅食量,所以仲補緊奶粉
我都想知係咪過左滿月之後奶量會多啲,我已經日日飲大量水,上奶湯,代茶,黑豆漿,食好多飯架喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊