論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無媽媽請過再培訓局既家務助理?
因為諗住工人完約吾再請, 但又驚婆婆湊吾掂小朋友(到時返半日n1), 想請個本地家務助理幫輕下, 做下清潔, 整下餸咁, 3/4day per week, 4hrs per day, 計過又平過請賓賓/印印, 又可以減輕婆婆負擔, 有無mama 係咁呢? 可吾可以分享一下? 吾該晒。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

請家務助理一d都唔平, 大約$60-70/per hour, 如果要日日嚟, 更加唔化算! 同埋主要做眼見工作only! 煮得飯嚟又清潔唔到; 清得潔嚟又’擋’唔切衫....。
如果仲要有小朋友, 菲傭就一定要請, 唔悭得!

男爵府

如果係3/4day per week, 4hrs per day應該為起都係$50/hour到.
我個家務助理, 4個鐘可以抹300尺地(用手抹), 煮3一湯,廚房廁所窗傢俬就輪住抹. 識分配時間+有心機, 4個鐘可以幫到好多.

別墅

你個家務助理好勁!!
我之前請,都係每日3-4個鐘(3小時做完可以走先),每小時$50.
開始時做得好好, 好快,好乾淨, 但做做下就好多野都無做,又嫌買「食送」煩,唔肯買「食送」......所以,換了菲傭!

原文章由 bbrma 於 08-8-14 12:56 發表
如果係3/4day per week, 4hrs per day應該為起都係$50/hour到.
我個家務助理, 4個鐘可以抹300尺地(用手抹), 煮3一湯,廚房廁所窗傢俬就輪住抹. 識分配時間+有心機, 4個鐘可以幫到好多. ...

男爵府

真係好幫得手, 做得乾淨過外傭. 除左第一個week比較忙(執手尾), 而家通常3個半鐘已經做完, 水準無變. 佢係我地炒左2個再培訓之後同屋苑d婆婆媽媽介紹, 好好彩.

佢既時間表已滿, 姑奶, 小朋友同學仔d媽咪已經排緊waiting list. 抱歉.

[ 本文章最後由 bbrma 於 08-8-14 14:15 編輯 ]

大宅

你個家務助理肯唔肯去星期六早上土瓜灣, 我有興趣, THANKS
原文章由 bbrma 於 08-8-14 12:56 發表
我個家務助理, 4個鐘可以抹300尺地(用手抹), 煮3一湯,廚房廁所窗傢俬就輪住抹. 識分配時間+有心機, 4個鐘可以幫到好多. ...

別墅

原文章由 bbrma 於 08-8-14 14:10 發表
真係好幫得手, 做得乾淨過外傭. 除左第一個week比較忙(執手尾), 而家通常3個半鐘已經做完, 水準無變. 佢係我地炒左2個再培訓之後同屋苑d婆婆媽媽介紹, 好好彩.

佢既時間表已滿, 姑奶, 小朋友同學仔d媽咪已經排緊wai ...

再培訓果d家務助理吾掂呀? 我仲諗住搵家務通tim~

別墅

回覆 #1 maymay829 的文章

請問您住邊區

別墅

原文章由 121chan 於 08-8-15 17:41 發表
請問您住邊區

油麻地

別墅

I also want to hire a part time local helper. I have two kids (one toddler and one new born). I already have a Philippino helper but want to hire another part time local helper to assist basic housework. Besides 家務通, is there anywhere I can find a reliable and good local helper?

大宅

我都頭痛緊, 唔知請家務助理, 定係外傭好???? 2者都各有好處與壞處, 所以都唔知點好, 請問各位媽咪可否比d意見, 指教一下?

我有個仔6歲, 9月返小一, 最主要是想請人幫我照顧小朋友, 買餸煮晚飯, 做家居清潔。

首頁

尾頁

跳至