在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

搵工見工其實問會唔會ot係咪好普遍?

我搵工有大約兩個月,雖然都有好多offer,但好多也是workload重,要ot, 但基於個市好麻麻,所以有工作既offer都接住先,新工會workload重,要唔要勁ot都未知數,不過觀察下先,唔岩最後只好騎牛揾馬或做一段日子再走。好煩惱

伯爵府

回覆:其實搵份唔洗ot既工係咪咁難?

睇你工種、做邊行、中資/外資/本地、大/細公司,都有分別…

子爵府

我搵既工如果多ot 已經quit左,所以而家返既工係無乜ot

wcpcelia    發表於 15-9-9 12:17

大宅

做開唔OT既工,自己安排好時間,所以一定有可以再揾。

琥珀宮

回覆:rachel_ching 的帖子

睇下實則係未真係需要ot,適量可以接受,但有時請一個當請兩個咁做就唔制,之前d變態老細明明d野唔趕,或者跟本做晒都唔比你走,一定要ot,但ot又冇野做,最主要係陪佢,超超超變態,呢d工就早走早着啦

翡翠宮

好多工都係要ot,不過都要睇下你嘅工作效率嘅

水晶宮

ot呢樣嘢好難講,就算佢話唔使,都有可能要ot啦

大宅

我做過咁多份工都未OT 過(工種 AUDIT 同ACCOUNT )

宜家做ACCOUNT 都係日日6 :00 走人

raintingbow    發表於 15-9-22 16:24

男爵府

睇運氣, 都係做落先知,

公爵府

回覆:rachel_ching 的帖子

又想人工高福利好,肯定冇咁易揾架喇,做住先喇

子爵府

未做, 已經assume, 輸左一半。
加油呢,。 o唔ot睇自己ge.
開頭一定困難, 上左手就ok, 加油

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我唔會問要唔要OT,我反而會話比人知我唔會OT,我從來未OT過

每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

我覺得係 ...
有時d 工明明講番朝9晚6,但實際日日起碼7pm or 730pm 後先走得 ... 一來workload 大,ot 做埋佢,二來跟本個job duties 跟個樣野起碼到7 pm 先可以甩身 ...

大宅

引用:未做, 已經assume, 輸左一半。加油呢,。

原帖由 bbshop_bb 於 15-09-09 發表
未做, 已經assume, 輸左一半。
加油呢,。 o唔ot睇自己ge.
開頭一定困難, 上左手就ok, 加油
我正在開頭,好難涯

伯爵府

引用:搵工見工其實問會唔會ot係咪好普遍?我搵工

原帖由 rachel_ching 於 15-09-08 發表
搵工見工其實問會唔會ot係咪好普遍?

我搵工有大約兩個月,雖然都有好多offer,但好多也是workload重,要ot ...
我會考慮人工,福利各樣, 如各樣都好好, 我會比多d時間自己,我公司好誇張, 新人一概3個試用期, 每個月直屬老闆會同佢傾工作表現同寫報告比HR連3個月報告, 真係有人試過唔通過3個月後即走, 如果樓主做緊既同自己想既有好大出入就當然唔好浪費時間

複式洋房

回覆:Aprilacm 的帖子

咁正
你份account 係做邊類?

大宅

我覺得講彩數,你一6點正行落街,就發現超多人湧出黎,其實有好多公司都係唔駛OT。都係比較埋人工環境工作福利各樣,如果值得既同佢O番一年半載觀望下。如果人工福利本身都麻麻地就搵過份啦

大宅

回覆:幸福花師奶 的帖子

打雜,任何事都要做唯一好處係準時收工

大宅

MommyPanel勳章

引用:我覺得講彩數,你一6點正行落街,就發現超

原帖由 pokey 於 15-09-15 發表
我覺得講彩數,你一6點正行落街,就發現超多人湧出黎,其實有好多公司都係唔駛OT。都係比較埋人工環境工作 ...
我同意

佢睇得起我又有發展空間又高人工福利好同佢o少少都無乜所謂,有時都係一人一步既啫。

珍珠宮

引用:我做過咁多份工都未OT+過(工種+AUDIT+同ACC

原帖由 Aprilacm 於 15-09-08 發表
我做過咁多份工都未OT 過(工種 AUDIT 同ACCOUNT )

宜家做ACCOUNT 都係日日6 :00 走人 ...
做痾跌唔洗OT!?

首頁

尾頁

跳至