婆媳關係

跳至

首頁
12345...25

尾頁

複式洋房

女人的戰爭﹣CHAPTER 1 揭開罪幕

今日我的起心肝打一個屬於我既故事,純粹發泄,
盡量以事實多角度去形容我奶奶。

如有雷同,實屬不幸。

我地既故事由一個男人開始,

我奶奶最心愛既兒子,我當時男友,現任老公﹣LG
(因為我唔慣嗌佢做C6)

當年在外地讀書認識,拍拖,過得都好甜蜜好單純,

因為彼此都算係大家第一次拍拖。

每日番學見面,仲要晚晚煲電話粥,

我地拍拖後,第一次準備放假番香港,LG幫我執好宿舍,

因為放假時全部宿舍床位要借比其他人住,
所以學校要求你將所有野搬哂落衣櫃度。

如果眼利朋友,睇到我A/C NAME應該估到一二,
我唔多識點做家務同執野,LG嗌我做公主,因為話我有公主病,
所以咁,佢就黎幫我手。

當仲處於好SWEET既熱戀初期,一個電話令我開始驚......

「 做咩咁耐唔打電話比我呀!?而家有女朋友得啦!唔駛要阿媽啦!」
一把高音既女人聲我無刻意聽,都聽到。

煩左LG約十分鐘,一種酸味隔住電話都聞到。

個陣既我完全無諗過往後既日子係幾咁痛苦,

後來,我明白左,我有罪,我搶左佢個仔,
亦因為咁,正式揭開罪幕......

大宅

回覆:女人的戰爭

你老公係獨子?

別墅

每個新抱都有呢條罪!

Tingche    發表於 16-6-10 12:50
papagirl    發表於 16-3-14 22:40
melomelomelody    發表於 15-9-9 11:41
hiuman123    發表於 15-9-5 05:23
3991    發表於 15-9-2 09:21
tsmun    發表於 15-8-28 16:00

公爵府

複式洋房

複式洋房

女人的戰爭﹣CHAPTER 2 正面衝突

番到香港,LG已經好想介紹哂所有屋企人比我識,
拍拖時,佢已經講佢有兩個阿哥等既家庭關係我識。

佢話想帶我見佢媽咪,
當堂嚇到標尿,唔係掛?佢把聲聽落好難攪喎。
當時拍拖一個月左右,你咁快帶我見屋企人?

我驚到上網睇點令男友媽咪鐘意我。

同時,帶住又開心又恐懼心情見左AUNTIE,
當晚有名人講TALK,佢「獲邀 」出席。
因為佢專去做義工,又識埋班議員果D。

到達場地,終於同佢面對面喇!

當晚我畢生難忘,
第一句毫不留情用佢把高音聲講左句:「咁多瘡既!」
然後由頭SCAN到落腳,面帶鄙視,
完左場TALK,佢同班嘉賓介紹:
「HELLO~~XXX先生,呢個係我仔仔呀~岩岩XX讀緊書...」

然後到介紹我時:「呢個係佢在XX讀書既同學。」

我開始FEEL到佢真係由心咁唔鐘意我。
然後LG拖住左我隻手,當時既人睇到都笑笑口:「喔!明喇!」

我當時已經充滿壓力,
因為我男朋友好重視屋企,亦係我欣賞佢一點。
佢好錫阿媽,但問題係佢阿媽由第一次見面已經好唔中意我!

當應酬完,我地準備食晚飯,
又黎料.....
當點送時,AUNTIE話自己好細食,嗌兩個餐就夠,
於是LG SUGGEST一人嗌一款,
佢嫌完一輪,最後揀沙姜雞,
我諗左諗,今日已經咁,如唔做番自己,以後點算?
一於點乾炒牛河!

咁就大鑊喇!AUNTIE即時發聲:「嘩,乾炒牛河咁油呀!」
我已經覺得咁你又嗌我揀。
點知佢再補多句:「食牛好毒架!唔怪得你咁多暗瘡啦!」

好唔客氣地批評一輪,
LG出聲:「媽咪,你又話比人揀?」

食完飯後,AUNTIE就話自己一個人走,
擾攘一輪後,同AUNTIE講拜拜,
點知佢遞一邊面,仲要半合眼咁比LG錫左啖先肯走。

個下,我覺得正常母子講拜拜點解可以令我覺得有D變態既。

我好開心LG會維護我,但一方面好擔心將來,
路,真係好難行。

自此好怕再見到AUNTIE,
但又好似無必要為左佢阿媽而分手。

但LG依然約我JOIN佢地家庭活動,
但我已經好驚,唔敢出聲,唔知點做好。

往後去佢屋企食飯,單打在所難免,
估唔到連我想真心讚下佢煲既湯, 都要受多句:
「下?好普通之嘛,你無得飲咩?唔怪得你咁多瘡啦!」

然後唔記得點發現佢嗌LG比本書我,

封面大大隻字:JACKELINE去暗瘡湯水
(你連JACKELINE都唔識難怪咁多暗瘡啦!)

真係好嬲,我係內分泌失調,所以不斷爆瘡。
點解咁都要成為你不斷攻擊我既POINT!!

佢個款令我諗起真情果個「上等人」。

往後日子多數拍拖節目就係聽佢阿媽有份出席既活動,
陪佢做義工,睇醫生,游船河睇國慶煙花.....
我都盡努力希望令佢唔好討厭我。
始終我係真心中意LG,希望大家關係良好。

但係一個人唔中意你就唔中意你!
過年送禮,佢唔岩,嫌太甜,但都會講多謝。

難得在香港打算行年宵,
點知等極都未等到LG電話,
之後從LG口中先知AUNTIE明知同我約左行年宵下,
嗌LG幫手刨羅白。

刨完羅白,要刨馬蹄,最後LG二哥一齊幫手,

呢個時候,AUNTIE換左衫,聰明既二哥問:
「媽咪,你換衫想去邊度?」

AUNTIE:「我想行下年宵姐。」

二哥:「爹地未番黎喎,邊個陪你去?」

AUNTIE:「細B得閒嘛,佢陪我未得囉!」

然後,成功令到我地約會告吹。

自此,我放棄喇!我要做自己!
盡量避免見面。
反正番香港一個月。

大宅

男爵府

大宅

引用:女人的戰爭﹣CHAPTER+2+正面衝突番到香港,

原帖由 公主病病人 於 15-08-24 發表

咁你男友吾出聲?

大宅

大宅

Lm

別墅

引用:女人的戰爭﹣CHAPTER 1 揭開罪幕今日我的起

原帖由 公主病病人 於 15-08-23 發表
女人的戰爭﹣CHAPTER 1 揭開罪幕

今日我的起心肝打一個屬於我既故事,純粹發泄,

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

別墅

引用:女人的戰爭﹣CHAPTER+2+正面衝突番到香港,

原帖由 公主病病人 於 15-08-24 發表

佢阿媽咁話你,咁你男朋友當時咩反應?

男爵府

複式洋房

想生BB熱投

複式洋房

女人的戰爭﹣CHAPTER 3 三人世界

(對於jm問題,我會直接打落篇文度)

多謝AUNTIE令我提早發現LG就係一名裙腳仔,呢個不爭既事實!!!
夾在中間,為顧存兩邊,往往難為自己……
佢會替我出聲,
開頭佢阿媽叫我個名都唔嗌,
直接嗌我阿邊個。
佢會同佢阿媽講:「媽咪,佢有名架,叫xxx」

因為佢,我亦繼續努力落去。

雖然佢好有禮貌,運動好叻,拎地區性頭三甲。

亦好有自己理想,心地好,但……佢係裙腳仔!

真係一把刀插入心!

以為一切離開香港,番去讀書就無事啦!
而家諗番起,呢種諗法真係又傻又天真。
我只係一隻駝鳥,愛起上黎,完全無理智可言。

原來,有時,係避無可避!
番去讀書後,我地正式同居。
過住比以前更加甜蜜既生活,
好開心,但原來我真係開心得太早。

劫數難逃,不久,AUNTIE話黎探LG,
每次黎足七日,絕對唔浪費張機票。

由於佢度,又加上自己一個人黎,
所以每次都要瞓我地度!!!!

真係一念天堂,一念地獄。

面對住中意既男仔,
但有個惡頂而又唔中意自己既阿媽。

和平,ok,另一邊啞忍或者有可能既。

7日,每日都數算住佢幾時走。

最怕瞓覺時間,孝子當然唔會比阿媽瞓地下啦,
於是就嗌我地兩個孖舖,自己瞓地下。

但佢阿媽點捨得寶貝仔瞓地下吸寒氣丫,
於是三人同眠,LG夾中間。
充滿住無奈,但比LG氹,
始終想阿媽同你可以相處到……

慢慢我更加了解呢位AUNTIE,度縮,嫌三嫌四,
嫌呢個國家污糟,野食多油多鹽,無菜食,
野食唔好食……自戀,控制狂…

唔好以為可以日久生情,
因為佢真係擺明好憎我。
原因只有一個,我有罪,我搶左佢個仔。

後來,我先知道原來LG以前會成日陪AUNTIE,
做義工,聽talk,去event,咩都陪佢。
佢亦當個佢女咁養,唔比佢出街,唔比佢去玩,
淨係可以讀書,同練波……

難怪佢無拍拖同強烈未介奶既裙腳仔。

而AUNTIE每次黎到,
攪到每次黎親都攪到要逃學同佢玩,
唔係就話要幫你執屋,連condom都會比佢搵出,
執到面目全非,
又話要你車佢去買送煮飯,
又要安排節目同佢去玩。
原來同佢去玩大鑊!
知係我諗既彈得好勁!
知我介紹去食既,彈!

佢每次黎探LG就會拖一喼出前一x!!
成喼野食………話怕個仔無野好食…………
佢一d都唔接受個仔長大左既事實,唔肯let it go....

其中,一次,到農場參觀時,
佢趁LG行開左,AUNTIE好不屑咁笑住講:
「哼,霧水姻緣!」
咩話AUNTIE?可唔可以自重下?

我扮傻問:「咩霧水?」

佢直情大動作做埋嗌埋出黎:「霧水姻緣,一吹就散呀!」

真係似足tbb膠劇,我笑住問:「點解AUNTIE你要咁講?」

佢話:「無,我見到d霧諗起呢句野姐。」

檢討又檢討過,嫌我唔靚?嫌我有暗瘡?
自問成績好過你個仔,每次見面都會打招呼,
過時過節點都有送禮。

點解你咁唔中意我?

但LG兩邊都無放棄,妄想佢阿媽有愛上我既一日。
我嘗試去愛上佢阿媽,我愛上佢個仔,
佢阿媽點都有類似既特質掛?

因為佢阿媽,嗌過幾次分手,分唔開,
唯有接受,再去想辦法。

點解我要因為佢阿媽而同佢分手?

為左一個男友,我去到盡!
因為我真係好愛佢,經歷過生死(車禍)
經歷太多,難得搵到愛既人,點解因為婆媳問題要我放手?

懷著樂觀總有轉機……

有年,情人節,直情同佢父母一齊鋸扒………
只希望接受我。

終於,佢見我地一齊左一年,兩年,
佢都慢慢接受我既存在……
好似終於無數算我喇,
好似終於捱到。

之後佢將模式轉變………
直接打電話黎教我點照顧佢個仔,
教我煮咩佢個仔中意食,記得挑骨……
開始從我口中想知道LG想法,
唉,我終於知道裙腳仔是如何養成的。
有因必有果!唉………

對於未來有呢個咁既奶奶,準備長期作戰!

複式洋房

回覆 blueroom 的帖子

當時,佢打算快手刨完野,滿足佢阿媽就可以走人。但刨極都唔會刨完……係我忍唔住同佢講cancel,唔想等。

複式洋房

daphnetungtung 發表於 15-8-24 01:18
佢阿媽咁話你,咁你男朋友當時咩反應?
佢自己都嚇一跳,不知所措,後來反應train快左,會幫我平反。

大宅

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆:公主病病人 的帖子

首頁
12345...25

尾頁

跳至