家庭理財

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

大力大力 發表於 15-8-19 08:16
6.1.5 進一步討論﹕入場費和出場費

基金的買賣費用,上一節已略述過,但因此部份極其嚴重,故此需要另闢一 ...

摩根嘅認購費 1%,轉換費 0.5%,有積分回贈,積分可用來扣減日後嘅認購費及轉換費,生日月份可自選一日免認購費及轉換費,賣出無收費,派息無收費。

富達月供認購費 1%,$20,000 或以上 0%,轉換費最多 0.5%,賣出無收費,派息無收費。

股票一買一賣嘅費用唔到 1% 只係適用於作者,佢係一球一球咁買,但我係一手一手咁買,一手 $2,000,買賣各收一次最低收費 $50 x 2,費率係 5%,唔係 1%,派息又要收費。

基金賣出唔使搵對手,直接賣畀基金公司就得,股票就要睇有無人接貨。

子爵府

kittykwok385 發表於 17-3-11 21:46
No access right to see this link

help!!有關康宏101...求高見!!! http://www.baby-kingdom.com/forum.ph ...

我直接喺基金公司(富達、摩根)買,唔喺銀行買,同埋我係月供,覺得一筆過買係買大細。供咗超過 20 年從無停過,佢哋無年期限制,我隨時可以停,只係我自己唔願停。

複式洋房

謝謝分享, 我之前都差D 買左!!! 好在最後無買, 我都覺而家最主要係:
1. 留Cash
2. 炒波幅

我都係新手, 學習中

子爵府

virginbaby 發表於 17-6-4 22:37
之前買左月供三十年儲蓄基金單,後尾供幾年都cut左。
其實仲有啲問題想請教,
1)呢啲單通常話供一半年份就 ...

買嚟唔係為咗打和、攞返本嗰喎!
個經紀應該要披露佢賺咩嘢嘅喎!

子爵府

Yee_ng 發表於 18-3-24 12:44
我都有個十年傻事,果時年少無知唔想做月光族以為基金安全過股票又唔識睇佢d資料,結果基金成份咪又係幾隻 ...

唔睇資料亂買當然要睇運氣啦!

一筆過買同月供唔同嘅,覺得一筆過買係買大細,我廿幾年嚟都一直月供,唔諗住停,唔係因為有年期限制,我喺係基金公司(富達、摩根)直接供嘅,無年期限制,隨時可以停。

子爵府

oran04 發表於 18-7-11 19:39
我啲mpf早兩個月轉哂保本啦

MPF 無「保本」,只有「保守」同「保證」,「保守」唔一定保本,「保證」視乎條款,多數都保本,但就唔係隨時可以轉出轉入。

子爵府

littlefunpig 發表於 20-3-25 10:12
讀大學時D professor已經咁講
最白痴既就係買基金
買基金=送錢俾人

咁好彩我無讀大學。
白痴自有白痴福。

子爵府

大力大力 發表於 20-3-25 13:39
好多這些派息債券基金、 大部分都是賺息蝕價 (基金價格跌)、即是自己派錢比自己~
...

如果一隻基金有多個類別,我一定揀派息次數最少嘅類別。
每月派息類別係 for 退休人士,等佢哋月月有糧出。買年金都係搣本,買派息基金就即使要搣本都搣少啲。

子爵府

ichl 發表於 17-10-9 13:42
很多人連基金或者投連都未分清楚, 就以為自己被人騙了買基金,

真正的基金沒有那麼複雜, 基本就像買股票那 ...

基金畀投資相連保險搞衰咗個名,啲人將基金同投資相連保險混為一談。

結果係「對基金有正確認識嘅人」同「視基金為洪水猛獸嘅人」嘅財富差距愈來愈大。

大宅

choyki 發表於 20-12-11 14:32

無講,可能自己又真係唔太了解,點睇都唔明,所以好早就cut左。做左人仔定期好多年,覺得仲穩定啲,可能單一啲,信心安全感大啲。

別墅

回覆 大力大力 的帖子

聽落又好似幾合理~

子爵府

大力大力 發表於 20-3-25 18:45
月供 盈富基金#2800 .....10年、 要有耐性、 不要炒股~

請問係mpf自願性供款抑或另開戶口買?

男爵府

大力大力 發表於 15-8-19 08:14
6. 買基金者是豬兜

按照敘述的順序,基金應放在股票的後面,但鑑於今日基金的推銷員多是保險經紀,或者是 ...

我都認為基金要非常小心揀

我自己都有買基金,但我不承認係豬兜

宜家市場好喜愛actively managed fund/ etf, fund manager嘅個人魅力&能力係賣點

琥珀宮

choyki 發表於 20-12-11 14:32

好多人都用以前嘅思維去思考當下嘅事,其實個世界不停咁變
基金嘅錢係要比人賺,自問冇心力時間玩股票,好彩買左收息股,但如果放落基金到應該有更大回報,當然講嘅係股票基金

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

幾年前既post, 世界已不同

子爵府

IamChuChu 發表於 21-1-31 19:41

我都認為基金要非常小心揀

呢個世界好多豬兜,我都係其中之一。做豬兜有乜唔好?最緊要豬籠入水。

我嘅經驗係基金長線始終會升返,我試過隻基金跌咗超過八成,九年半後返家鄉,我加碼,之後有再跌穿,喺離第一次買 16 年後我才分派賣,回報唔算得好好,但至少都算跑贏通脹。基金有基金經理管理,入面嘅股票喺 16 年內都唔知幾番新,16 年前後可能面目全非,如果換算係股票,則唔知會合咗幾多次股,供過幾多次股,亦可能私有化咗,亦可能除咗牌。(如果返家鄉就賣就會輸通脹,我買嘅目的唔係為咗返家鄉,唔係為咗平手打和,所以我唔係賣而係加買。)(如果喺跌超過八成時買,回報會好和味,但我無。如果我是月供,則會有部分在跌超過八成時買,亦會有不少會在低位徘徊時買入,可是我亦不是月供。)

呢隻基金只係我投資嘅一小部分。我主力係月供(分散時間買)不同基金(分散不同地區)。「平均成本法」只教你買,無教你賣,我就用既教你買亦教你賣嘅「袋鼠投資法」——定期定額從低波幅基金轉換至高波幅基金,達到一定利潤後轉換回低波幅基金,週而復始。損失較大時更可增加月供次數 / 加大轉換額。
https://www.fidelity.com.tw/fidelity-wealth/asp.html

男爵府

choyki 發表於 21-2-2 11:51
呢個世界好多豬兜,我都係其中之一。做豬兜有乜唔好?最緊要豬籠入水。

我嘅經驗係基金長線始終會升返, ...

袋鼠投資法唔一定work, 長期跌市巳不適用。

自己唔會hold基金超過3年

我都係信自己多D

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Rainy 發表於 21-2-1 21:58
幾年前既post, 世界已不同

有什麼不同?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

IamChuChu 發表於 21-2-2 15:15

袋鼠投資法唔一定work, 長期跌市巳不適用。

我喺富達有基金係 hold 超過 20 年,唔係無郁,係有贖回部分,但無全部贖回,仲係賺緊。
我喺摩根亦有基金係 hold 超過 20 年,亦唔係無郁,亦係有贖回部分,但無全部贖回,亦仲係賺緊。
我嘅盈富基金亦係 hold 超過 20 年,而且係無郁過,全部都無沽過,唔使講,有玩股票都知係賺緊。
我亦有股票係 hold 超過 20 年,蝕緊,應該好難返家鄉。

如果唔係高手,長期回報會好過短期回報。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

choyki 發表於 21-2-2 11:51

我嘅經驗係基金長線始終會升返, ...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊