嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 今日食乜粥

講明先,我都係有o左bb米先入廚房,好多野都唔係好識
大家一齊交流下

三文魚頭我無用隔魚袋,如果用其他魚就一定用
兩個半至三小時左右--->就得喇
d 薯仔'林'我會再放入blender,整埋落d 粥----等我個女唔覺唔覺食埋
佢好咀刁,薯仔粟米無味,佢之前試極都唔食,所以,我投降……
佢有湯做粥底o個餐就唔噴唔含住啖粥, 唔玩,食多d
咁做做多d ,反正我餵母乳都keep住飲魚湯 :-P

男爵府

瘦肉+菠菜+蛋+甜薯

甜薯係咩,你點整???

民房

小米米,
係甜蕃薯, 裡面係橙色的, 去街市問下人就知啦
將佢cut細細粒, 水滾後落就ok啦.

我想問下妳d三文魚頭係邊到買呀? 大個嗎? 要唔要分兩餐煲呀?

男爵府

我工人o係超市買
甜蕃薯,十個月大都可以食嗎?
你配瘦肉,啖粥仔甜唔甜,我隻豬女一定要有味道先食 :-P
呢幾日試試 :-P
呀~~一次過煲,唔知點分2次 :-P

民房

小米米,
10個月要將佢整蓉至得, 水滾後落, 等佢林左就o羅出黎"甘"林佢, 至再放返落d粥到. 好味架, 我囡囡好鍾意食

**妳工人買: 唔好買錯紫色(好難消化呀):-(

男爵府

嘩,你地好豐富,有的慚愧..

瘦肉+carrot+蛋黃

dayday

大宅

dayday, 唔洗慚愧, 因為我都陪你...我多數都係一種肉 + 一種菜架咋, 不過我呢兩日上黎睇到其他媽咪都咁豐富,我都要學下野喇 ~~

山斑魚 + 茨實 + 淮山 = 湯底
波菜葉連根 + 瘦肉 = 料

大宅

哈哈!!!
見到你的寫出來的粥令我聯想起最受惠的就係我地屋企個大帝, 見佢地肯食多D真係幾辛苦都無所謂啦, 致各位偉大的媽咪, 祝個個B仔B女日日都咁開胃!!!

PS. 話時話,我老公追我個陣去食飯都未有而家我為個女諗煲咩粥咁好心機, 個死佬呀.

大宅

漏左添, 今日木瓜+律子+魚尾 = 湯底 + 牛肉 = 媽咪愛心粥

男爵府

蘇蘇,

why要加波菜根

dayday

大宅

Dear all mama,

請問bb幾大先可以食粥仔???????

大宅

hi dd104:

我就6個月起俾囝囝食糊仔先,食左差唔多一個月見佢吞得好好地就開始俾佢食粥,開頭唔好俾佢食肉住,可以食瓜/菜。

大宅

hihi dayday,

係醫生叫我波菜要連仔比呀仔食先好. 因為前兩日呀仔唔舒服要睇醫生, 醫生話呀仔面青口唇白,要食豬潤, 雞潤, 菜, 雞旦, 波菜連根食會仲有益, 咁我照做咋...

蘇蘇

男爵府

蘇蘇,

你b幾大可以食雞肝.

dayday

大宅

蘇蘇:
但係聽講豬肝有虫同埋殘餘哮喘藥喎,你唔驚呀??我剩係夠膽俾雞肝咋,不過禽流感咁耐以來我無買過雞肝煲粥仔lu,因為實在驚驚呀!

男爵府

ronleung 寫道:
哈哈!!!
見到你的寫出來的粥令我聯想起最受惠的就係我地屋企個大帝, 見佢地肯食多D真係幾辛苦都無所謂啦, 致各位偉大的媽咪, 祝個個B仔B女日日都咁開胃!!!

PS. 話時話,我老公追我個陣去食飯都未有而家我為個女諗煲咩粥咁好心機, 個死佬呀.

絕對同意呀
我從來未試過o係屋企煮過一餐晚、午飯
依家為o左隻豬好似上身咁,做左另一個人

想問各位媽媽, 幾時煮粥仔可以加多送????

明日預告))))))))

山班魚湯做粥底
淮山蓉+紅蘿蔔蓉+魚蓉=粥 :-P

小食係木瓜蓉同yogurt :-P

各位繼續分享下啦

大宅

HI_MINNIE, dayday,

其實我仲未煲豬/雞潤比囝囝食, 暫時我都仲係用魚煲湯跟住加料咋, 其實我以往都只係試過一次用內臟煲比仔仔食, 因為我都怕唔係咁乾淨! 不過我記得之前 nnfounder 都講過某 d 內臟係可以幫小朋友去積, 但 details 又唔係好記得. 點都好, 為了呀仔, 等我再搵多 d 資料先!

等我都黎個明日預告...
蕃茄薯仔煲魚腩 = 湯
瘦肉 + 南瓜 = 料
明天放假, 可以係企陪住兩個仔真係人生一大樂事也

大宅

蘇蘇:
我之前有copy到nnfonder既資料,如下:

鴨腎同鴨心都有去奶積o既功效, 又係食味唔食材料o既, 洗鴨腎要去哂d黃衣, 洗鴨心要去哂d血, 用鹽黎洗就最好架喇.記住要過清哂d鹽喎

男爵府

HI_MINNIE 寫道:
蘇蘇:
我之前有copy到nnfonder既資料,如下:

鴨腎同鴨心都有去奶積o既功效, 又係食味唔食材料o既, 洗鴨腎要去哂d黃衣, 洗鴨心要去哂d血, 用鹽黎洗就最好架喇.記住要過清哂d鹽喎

請問,bb 食唔食呢d 鴨腎同鴨心
要唔要碎晒佢
同咩料一齊煲好
謝謝~~

大宅

小米米:

我自己就未煲過,但據nnfonder所講,鴨腎同鴨心都只係食味唔食材料,只需要煲到佢地出晒味就得,我諗同埋豬肉一齊煲就最好,肯定好鮮甜。

首頁

尾頁

跳至