嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB 女三個星期大, 面上鼻樑兩邊同埋前額出紅色粒粒, 好似大人出暗瘡咁, 呢兩日愈出愈多, Help ...

珍珠宮

畀面勳章

唔洗擔心, 係正常架. 因為佢o係度排返d"胎毒"出黎, 即係o個d o係媽咪個肚既時候既賀爾蒙.

你記得同佢搽返d溫和冇香味既cream就得架喇 (eg. Aqeaous Cream), 如果仲係嚴重, 去問醫生拎少少藥膏啦.

遲d bb仲有頭泥問題tim呀!

男爵府

咁都無咁驚, 多謝晒,
今朝睇佢啲粒粒已經生到額頭個頭髲邊了, 我要勤啲清潔下佢囉 ....

大宅

係呀,過多一兩個星期就會冇架嘞!

大宅

wyeth冷知識勳章

我個囡囡都係呀! 不過都係呢日開始好嚴重, 額頭, 面豬, 連眼皮都有, 不過屋企人就話係熱痱, 都唔知係咩!

想問清楚d紅色粒粒係咪好似大人d走米咁, 如果係就放心啦!

複式洋房

原文章由 Teresa 於 08-5-9 10:23 發表
唔洗擔心, 係正常架. 因為佢o係度排返d"胎毒"出黎, 即係o個d o係媽咪個肚既時候既賀爾蒙.

你記得同佢搽返d溫和冇香味既cream就得架喇 (eg. Aqeaous Cream), 如果仲係嚴重, 去問醫生拎少少藥膏啦.

遲d bb仲有頭泥 ...

頭泥??即係點??

男爵府

原文章由 oatabb 於 08-5-11 23:48 發表
我個囡囡都係呀! 不過都係呢日開始好嚴重, 額頭, 面豬, 連眼皮都有, 不過屋企人就話係熱痱, 都唔知係咩!

想問清楚d紅色粒粒係咪好似大人d走米咁, 如果係就放心啦! ...

係奶癬..我囝囝都生係額頭, 面豬, 連眼皮, 鼻樑, 頸都有..
紅色一粒粒, 有d出黃色一粒粒濃的,
我就用隔夜茶葉的茶幫囝囝抺, 好左好多了.
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 +3金熱血 畀面勳章

我囝囝都係有咁0既問題﹐佢出院幾日後就出d 紅色一粒粒﹐由其係面頰好多﹐佢好似酒米咁一粒粒﹐但係有d就勁到有濃都幾大粒架﹐一直生到4個幾月都有 ﹐後尾同佢轉左奶粉就好小小冇濃﹐不過塊面就花哂﹐好心痛 ﹐但係keep 住仲生緊d 一粒粒﹐就冇之前咁多囉﹐而家有d 仲好似大人咁有黑頭呀…都唔知點解?好灰

民房

我BB之前都有好多紅色粒粒,有D仲有米,但搽左雙妹嘜雪花膏就好返好多(不過要小心D雪花膏唔食得)。

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 +3金熱血 畀面勳章

我之前都試過呀﹐不過唔得之後仲去左睇醫生﹐搽d 藥膏都係好小小﹐不過又唔可以成日搽﹐又試過搽QV 、CATEPHILL 、愛麗她等藥膏﹐都仲生緊…有一排直頭就咁用清水!都唔知仲有乜辦法~~~

首頁

尾頁

跳至