母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿B剛滿2個月,我就要返工啦...
今日第一次展開我係公司泵奶生涯.
返到公司,我一見到個雪櫃就頭痛,原來個雪櫃係冇冰格,好彩我一早係屋企雪左D雪種,放係下格應該都唔會咁快融.
到中午食完飯後就正式泵奶啦.喱左係厠所20分鐘,泵左共6安...

男爵府

我下周一番工現在已經有點緊張....

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

男爵府

我朋友提我留意個泵奶地方會唔會有閉路電視

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我係公司都泵咗四日奶, 一日三次, 每次15min, 一共15oz... 又係呢埋係廁所泵... 好大壓力, 一來霸住個廁格, 二來怕有菌, 三來我份工成日都要聽電話, 我一行開就會響唔停... 我同咗我部份同事講咗, 好在佢地都好體諒...

係架, 餵人奶係辛苦架啦, 但係值得既!! BB健康靠晒我架啦!!!

我要做個偉大o既奶媽!!!! 加油呀各位!!!

水晶宮

我就lunch 同放工各泵一次, 每次都係15mins左右, 每次就3-5安度啦
我都係係toilet 度泵, 但好在我地係private toilet, 每日都有人清潔, 公司d同事同老闆都知, lunch 多數我都1st 丁飯, 食左就去泵奶, 咁其他同事就正在食飯中或者等緊丁飯囉

原文章由 Adrianbb 於 2008/2/19 13:16 發表
我係公司都泵咗四日奶, 一日三次, 每次15min, 一共15oz... 又係呢埋係廁所泵... 好大壓力, 一來霸住個廁格, 二來怕有菌, 三來我份工成日都要聽電話, 我一行開就會響唔停... 我同咗我部份同事講咗, 好在佢地都好體諒. ...

大宅

我就11am, 1:30pm 同 4:30pm各泵一次, 每次5oz先收手... 我公司個廁所都係自己o既, 但公司人多, 只得三格, 又成日塞, 所以都幾阻到人同埋都幾dirty... 通常我會企係度泵, 盡量遠離個塔, 但都怕, 因為條洰成日塞有異味...

我有諗過11am唔泵等到lunch先, 但真係好谷, 同埋通常呢一轉都泵得特別快, 唔想錯失~~~

大宅

嘩,你係公司總共泵成15安咁多....

我見我阿B係我返工時間都係食大概9安,所以我只係早上返工前泵8安,2pm泵8安就算...
其實我阿B算唔算食得少(2個月大)?

泵咁少我好驚回奶,又驚BB再大D會唔夠奶,但又唔想返工時間內泵咁多次.

另外我有一個問題,就係我個冰格已經滿滿(30幾包),最早一包係1月4日儲的,因為現在輸出可以多過阿B食,所以係唔係應該倒左D舊冰奶?好似好浪費...

原文章由 Adrianbb 於 08-2-19 14:14 發表
我就11am, 1:30pm 同 4:30pm各泵一次, 每次5oz先收手... 我公司個廁所都係自己o既, 但公司人多, 只得三格, 又成日塞, 所以都幾阻到人同埋都幾dirty... 通常我會企係度泵, 盡量遠離個塔, 但都怕, 因為條洰成日塞有異 ...

大宅

我暫時都係supply大過demand, 我個仔一日食7餐, 每餐5oz, 我諗住佢3個月大就加多半oz試下佢食唔食到... 你個bb一日食幾多oz??

我泵成15oz, 原因一來我想每樽啱啱好一餐既份量, 咁食果陣唔駛倒來倒去, 呢度2oz果度3oz咁, 二來我唔泵咁多會谷奶痛...

唔好倒咗d舊冰奶呀!! 我而家隔幾日就會同bb沖一次人奶浴(用冰超過一個月o既奶), 每次10oz到啦... 好滑好爽架~~~ 正~!!!

別墅

你地就好啦!
我返工後,頭一個星期都可以泵到四至五安,但一直下降至而家得兩至三安!我返工又唔可以泵咁多次,我每日返工都只係泵一次咋!同埋時間都好唔定架!唔知係咪因為咁,所以越來越少呢?但真係無法架喎!點好呢?bb就快四個月啦!但我都仲想keep住比到人奶佢呀!雖然佢而家都係日日要補奶粉,但餵得一餐得一餐麻!

原文章由 Adrianbb 於 08-2-20 10:27 發表
我暫時都係supply大過demand, 我個仔一日食7餐, 每餐5oz, 我諗住佢3個月大就加多半oz試下佢食唔食到... 你個bb一日食幾多oz??

我泵成15oz, 原因一來我想每樽啱啱好一餐既份量, 咁食果陣唔駛倒來倒去, 呢度2oz果度3o ...

大宅

JOEYLOVEJOEY,
你用咩方法泵呢? 你泵完2-3oz後仲有冇谷奶感覺? 如果有不如你再試下用手”jar”多一陣… 我係屋企用完電泵泵完8oz到就會冇奶出, 但再用手擠就可以擠多4-5oz, 即使個breast已經軟林林… 而我係公司只會用手擠… 我諗定時泵都好緊要, 比個腦知要定時造奶, 我而家真係定時定候谷奶~~

別墅

adrianbb

我用電泵架!有時間我都會加手"jar"架!但都係咁少!仲有,我從未有過谷既感覺架!所以真係無晒辦法啦!點好呢?

原文章由 Adrianbb 於 08-2-20 12:00 發表
JOEYLOVEJOEY,
你用咩方法泵呢? 你泵完2-3oz後仲有冇谷奶感覺? 如果有不如你再試下用手”jar”多一陣… 我係屋企用完電泵泵完8oz到就會冇奶出, 但再用手擠就可以擠多4-5oz, 即使個breast已經軟林林… 而我係公司只 ...

大宅

可以試下係屋企餵奶時, 邊餵邊泵,好work!我上 朝早同夜晚都係邊餵邊泵,餵飽阿b之餘,仲可以泵到6-8安.
原文章由 JOEYLOVEJOEY 於 08-2-20 12:07 發表
adrianbb

我用電泵架!有時間我都會加手"jar"架!但都係咁少!仲有,我從未有過谷既感覺架!所以真係無晒辦法啦!點好呢?

別墅

PIGLETCHAN

thank you for your advise!
我之前都有咁做架!但我個囡已經唔肯埋身lu,所以唔可以再用尼個方法啦!
原文章由 pigletchan 於 08-2-20 12:39 發表
可以試下係屋企餵奶時, 邊餵邊泵,好work!我上 朝早同夜晚都係邊餵邊泵,餵飽阿b之餘,仲可以泵到6-8安.

大宅

LOEYLOVEJOEY
你食得多唔多? 休息夠唔夠? 我初初上奶未順時, 唔夠訓同食得少真係會冇奶谷架~!

我真係食好多嘢架, 成日都肚餓, 淨係早餐已經兩片方包+1至2件馬仔, lunch就飯盒加餅, tea又係兩片方包, dinner就住家飯加兩大碗湯… 尤其食完白方包, 白粥或者白飯就最快谷, 同埋我會飲好多水, 每星期一定飲木瓜魚尾加章魚, 飲完果晚會漏奶~~

食飽真係多奶好多架, 食多d飲多d啦, 唔駛怕肥架, 我咁食法都一直咁瘦(由產前一星期135lbs到而家100lbs), 只要泵/餵返出來就可以消耗返d熱量架啦~!

男爵府

我上個星期開始返工, 開始時中午可以 jar 到 8oz 奶, 但係就越0黎越少, 加上左面乳房有 d 塞, 今日只可以 jar 到 5oz 多 d, 真係好唔開心, 好怕就快無奶奶俾囡囡飲.

大宅

我又係一日係公司pump3次奶,10點,lunch time同5pm。

係傷殘人士toilet到pump,好大壓力呀
公司同事只知道我仲係餵緊人奶,但唔知我1日pump3次lor。知道左又有野講啦!

上之我同mgr申請sick leave做產後檢查,佢已經問我係唔係無晒annual leave,要用sick leave。之後我乳線堵塞得好緊要,要去健康院請教姑娘,佢又係問我係唔係無晒annual,要用sick leave

我係d半政府機構做架,一d愛嬰政策都無!

大宅

各位媽媽, 我4月會生bb喇, 都諗住會餵人奶架...

想請問一下, 你地泵奶既袋係咪出去買就得架喇?? 之後係咪要放番d奶入奶樽比bb飲架?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊