跳至

首頁

尾頁

大宅

自從11月輪狀病毒入完醫院吊針後,無去一個月托兒所,都好地地,
點知去左一個week,又發燒,跟住就好反覆,燒左兩個星期,
攪到感冒菌上眼,腫左發炎,個pat又生尿疹生晒粒粒,
前幾日咳都未好得清,又燒番同又疴又嘔再加埋咳,
我都吾知應吾應該再比佢去托兒所,
但係吾去以後返學咪又係c,真係好矛盾,
尋日去埋鏡湖睇,個醫生淨係開左d電解質比佢飲,
但係佢都吾肯飲,不過食藥都好乖咁自己吞,
好心痛,如果再咁落去,又會脫水入院gala.
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

大宅

點解會咁?

聽到好心痛。。。

Please be strong.

別墅

cocowong:

你個bb現在返邊間托兒所呀,是不是托兒所唔該清潔呀,轉托兒所會好d。唔好唔開心,bb會知道你唔開心。近排天氣好凍,你同bb都要小心,唔好凍親。尋日同敏敏去覆診,有好多bb要入院,都係肺炎。

原文章由 cocoWong 於 08-1-29 11:15 發表
自從11月輪狀病毒入完醫院吊針後,無去一個月托兒所,都好地地,
點知去左一個week,又發燒,跟住就好反覆,燒左兩個星期,
攪到感冒菌上眼,腫左發炎,個pat又生尿疹生晒粒粒,
前幾日咳都未好得清,又燒番同又疴又嘔再加埋咳, ...

大宅

吾知why呀,托兒所我剛轉一個月咋,不過都係婦聯,只係由小x子轉去八達咁姐,無轉去工聯就係因為覺得婦聯多野學d.

大宅

原文章由 MegumiSan 於 08-1-29 11:22 發表
點解會咁?

聽到好心痛。。。

Please be strong.

尋日去完鏡湖,返到屋企抱住佢瞓時真係好想喊:cry:
我控制吾到自己流眼淚:cry: :cry: :cry: :cry:

別墅

我囡囡個表哥仔,返水坑尾婦聯,佢返半日好好哋,一返成日就出事都係澸污輪狀病毒要入院,試果二次返成日結果入左2次e院。

原文章由 cocoWong 於 08-1-29 11:37 發表
吾知why呀,托兒所我剛轉一個月咋,不過都係婦聯,只係由小x子轉去八達咁姐,無轉去工聯就係因為覺得婦聯多野學d.

大宅

呢排真係好多小朋友發燒或者肚痾呀... 如果佢唔肯飲電解質水, 或者試下比d蘋果汁佢飲, 前幾日我個囝囝都係發燒同肚痾, 又係乜都唔肯飲, 醫生都話可以比d蘋果汁佢試下, 肯飲就Ok...

大宅

coco,

我突然間醒起, 一係你比d米水佢飲丫, 先兩日我搵返d 以前剪落d育嬰資料, 中西醫都話米水對bb好, 尤其係肚痾, 有止瀉o既作用, 你不妨試下, 淨飲米水, 唔好加落奶粉度...

子爵府

原文章由 cocoWong 於 08-1-29 11:40 發表

尋日去完鏡湖,返到屋企抱住佢瞓時真係好想喊:cry:
我控制吾到自己流眼淚:cry: :cry: :cry: :cry:

唔好咁la 加油呀

一係煲野佢飲la, 雪梨/蘋果水之類la, 務求多d intake of fluid

大宅

小瑩子~
我唸唸下又想比佢轉托兒所,不過人地個個都咁去,點解淨係我個有事呀,真係吾想再比佢去,但係又驚佢學少好多野,3月就要考學校啦

米水我都有比佢開奶,佢吾肯飲,一係我試下就咁比佢飲睇下得吾得先

大宅

原文章由 jenniferkwok 於 08-1-29 12:07 發表

唔好咁la 加油呀

一係煲野佢飲la, 雪梨/蘋果水之類la, 務求多d intake of fluid

佢而家乜都食吾到,一食就嘔啦,係飲少少奶最多2安:cry:

大宅

原文章由 cocoWong 於 08-1-29 12:22 發表
小瑩子~
我唸唸下又想比佢轉托兒所,不過人地個個都咁去,點解淨係我個有事呀,真係吾想再比佢去,但係又驚佢學少好多野,3月就要考學校啦

米水我都有比佢開奶,佢吾肯飲,一係我試下就咁比佢飲睇下得吾得先 ...

你唔比佢去, 佢雖然係接觸唔倒d菌, 但係呢個係適應期, 佢要同d菌打杖嘛, 不如佢好返, 又比佢試下返, 一有咩事就返屋企囉, 一路唔返又好似唔係幾好...

大宅

講真啦,我地以前都無托兒所呢回事ga,不過唔返就真係唔知對個小朋友以後有咩影響!!!唉...我都煩緊呢個問題...
心銘開心遊樂園寶貝心銘豬

大宅

原文章由 cocoWong 於 08-1-29 12:24 發表

我個仔上星期都係咁呀... 唯有比佢少食多餐啦, 但係唔好迫佢食嘢, 但係我個仔到依家都仲好抗拒食粥仔

大宅

cocowong:
聽到晴晴咁陰公, 我都想為你喊:-( 好心痛呀, 唔知可以點幫到你, 希望晴晴快d 好返啦.

侯爵府

原文章由 jennifer_lam 於 08-1-29 12:41 發表
cocowong:
聽到晴晴咁陰公, 我都想為你喊:-( 好心痛呀, 唔知可以點幫到你, 希望晴晴快d 好返啦.

點會咁架, 你有冇問過托兒所有冇同類個案呀? 最好去check check托兒所o既清潔程度呀, 一唔乾淨, 小朋友真係易病, 仲有呀, 一定要好番晒先好番學呀, 唔係身體弱, 好易野到其他小朋友o既病菌架~~

努力, 加油呀~

子爵府

原文章由 cocoWong 於 08-1-29 12:24 發表

咁要少食多餐,慢慢逐d逐d 飲la

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

睇到你講既..都覺得辛苦丫...點會咁架?
有冇問過托兒所..除左你囡囡..重有冇邊個小朋友病?

如果間托兒所衛生真係唔掂..唔好理佢多唔多野學啦..轉過第二間啦

大宅

We'll pray for her.

我都冇呢方面經驗, 只可以精神上支持你, 堅強d呀, 晴晴一定會好快冇事好番晒過肥年o架!
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

剛收到電話,大囝在學校都一樣食野就嘔,而家工人接返屋企:cry: 我而家都有少少絞肚同胃抽抽下,尋日駕電單車又失魂埋部的士到,左邊身都有D痛,我唸今晚會全家去醫院一趟

首頁

尾頁

跳至