醫護健康

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珍珠宮

NikoChan 發表於 14-7-16 21:25
拋!!咁得人驚@@
整親病人,要寫”薯仔文“wo
而且過床,係有塊過床板,輔助過床!

係呀,我睇到眼都突左個心離一離咁我第一時間諗,咁會唔會斷骨?見個長者已經好似蝦米仔咁樣

NikoChan  骨頭好脆嫁咋,除左驚整親佢手腳,更加驚整親個針口位,甩左會成床血嫁@@  發表於 14-7-16 21:58

珍珠宮

NikoChan 發表於 14-7-15 14:59
好想請教下,我知醫院會幫病人沖涼,咁朝早洗面、刷牙呢?因為聽我阿婆講就話有人同佢洗面,但無刷牙,係咪真架?

大宅

_candy_ 發表於 14-7-16 21:13
我覺得你講野好真接,好到肉,好like 不過全部又係好真既事實有時我都諗左好多次,當自已結婚 ...
相信好多子女其實都好想親自照顧到父母, 但當有左自己的家庭兒女, 尤其是未成長的, 真係無乜多餘時間再去照顧, 再者, 現在很多家庭兩公婆都要上班, 都咁攰啦, 唔通真係要做到支持不住才放手, 所以我遇到朋友或這裡留言的是關于已到了無助的狀況, 是不會只" 加油加油, add oil add oil ", 其實入得黎寫的多數都係想搵明白佢地, 支持佢地難以肯定的決定. 若果有實際資料就提議下, 好過係咁叫人你撐住啦, 即係佢想搵條生路, 你就唔俾佢走出黎

psyche0306  agree   所以見樓主開呢個POST覺得有啲曙光咁  發表於 14-7-18 12:13

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-11 20:29 其實

原帖由 _candy_ 於 14-07-16 發表
話時話你地係咪睇得出邊d長者係住院舍,邊d同家人住(憑外表、行為)有次我探阿婆,見你地d同事(健康 ...
睇得出嫁,十個八個睇傷口,同好似蝦米咁
仲有1種係爆曬粗同動粗個d(據資深同事講,因為係老人院俾人打得多,所以好抗拒)
而且佢地著ge衫,好好多口水漬,痰渍。 起曬膠痴住件衫
憑以上特徵辦別,百發百中
其實有d腦退化症,你唔好當佢有病,只係唔記得日頭夜晚,同好似小朋友咁哄佢地食葯/食飯! 同佢地相處唔困難!!
有d婆婆好得意嫁,知道時間食飯,佢會話:家嫂你有無煮我飯

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-15 14:59 好想

好想請教下,我知醫院會幫病人沖涼,咁朝早洗面、刷牙呢?因為聽我阿婆講就話有人同佢洗面,但無刷牙,係咪 ...
有洗面同刷牙,1人1盤水,除左唔識旭個d會同佢洗口,
如果本身病人手可以旭,自理度,係可以要求佢俾多盤水刷牙

男爵府

引用:Quote:_candy_ 發表於 14-7-16 21:13 我覺

原帖由 lemonon 於 14-07-16 發表
相信好多子女其實都好想親自照顧到父母, 但當有左自己的家庭兒女, 尤其是未成長的, 真係無乜多餘時間再去 ...
都認同你咁講,我諗入得嚟(包括我自己)已經係盡左力,只係搵位呻下

珍珠宮

lemonon 發表於 14-7-16 21:46
相信好多子女其實都好想親自照顧到父母, 但當有左自己的家庭兒女, 尤其是未成長的, 真係無乜多餘時間再去 ...
如果撐得住就唔使上網問啦其實我都擔心過呢d問題,當將來有兒女時,放工倦到就死,再買食送煮飯教功課後,仲有氣力去照顧佢地?除非有經濟能力請工人,又好命見請到個聽話正常既工人唔入老人院又好似無出路。

珍珠宮

NikoChan 發表於 14-7-16 21:56
睇得出嫁,十個八個睇傷口,同好似蝦米咁
仲有1種係爆曬粗同動粗個d(據資深同事講,因為係老人院俾人打得多,所 ...
我個都有腦退化症架,佢會成日唔記得野,講完又講我就聽完又聽,答完又答

珍珠宮

NikoChan 發表於 14-7-16 22:01
有洗面同刷牙,1人1盤水,除左唔識旭個d會同佢洗口,
如果本身病人手可以旭,自理度,係可以要求佢俾多盤水刷牙 ...
咁即係我阿婆只記得有人同佢洗過面,唔記得有刷牙所以我次次去都同佢刷牙,驚佢個口臭左

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-16 21:56 睇得

我個都有腦退化症架,佢會成日唔記得野,講完又講我就聽完又聽,答完又答 ...
有時我都會聽下佢地講故仔

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-16 22:01 有洗

咁即係我阿婆只記得有人同佢洗過面,唔記得有刷牙所以我次次去都同佢刷牙,驚佢個口臭左 ...
係喔,咁咪好囉,好老實佢都年纪大,抽到時間要探多d,陪下佢!
唔好好似我咁,後悔一世

珍珠宮

NikoChan 發表於 14-7-16 22:26
係喔,咁咪好囉,好老實佢都年纪大,抽到時間要探多d,陪下佢!
唔好好似我咁,後悔一世
係呀,我好錫佢,有時帶佢去街街 (被人當我係菲傭),佢仲有本相薄,得閒會同佢睇下,講下以前去邊去邊,有乜得意野 (不過佢都唔記得曬,得我講,佢聽)

大宅

_candy_ 發表於 14-7-16 22:08
如果撐得住就唔使上網問啦其實我都擔心過呢d問題,當將來有兒女時,放工倦到就死,再買食送煮飯教功 ...
好實際咁計, 若果真係有兒女, 初生BB到初中, 已經唔講再大點的兒女, 你計下, 你仲要番工的話, 就算係ftm, 佢地俾晒全副心機去睇小朋友, 我真係好衰咁夠膽講句, 睇怕一個禮拜都無幾多粒鐘會專登去照顧上一輩, 所以若與這老人的感情很深的, 真係內心會好痛苦, 所以我只能話盡你認為做到嘅能力做, 如請到工人就請, 係最好的安排, 工人好唔好係後話了. 請左工人自己都係要照顧的, 工人都要放假, 經濟緊張的, 再節檢點, 畢竟跟朋友吃喝玩樂的並非必要, 衣服多少, 夠用便好, 再唔得, 就找人搵手, 唔好為難自己, 因為為難自己係無用. 有些人是獨子獨女的, 一個人包攬一對父母年老事宜, 你諗下幾困難, 兩公婆就睇四個長者, 真係一個接一個咁睇, 自己筆退休金都花光, 唔係個個都係咁有錢, 可以請工人, 所以別人話要送家人入老人院真係唔好係唔係都批評人地不孝.

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-7-16 22:26 係喔

係呀,我好錫佢,有時帶佢去街街 (被人當我係菲傭),佢仲有本相薄,得閒會同佢睇下,講下以前去邊 ...
係喔,其實唔好當係一種病!有時佢地夜晚唔肯訓覺
我會話:你早d訓啦,聽朝同你飲茶
雖然工作體力上係辛苦,不過有時聽下佢地講嘢,自己都有所得著

大宅

candy, 你婆婆真幸福, 有你呢粒孫, 我家中長者現在都是呢秒講完, 下秒已經唔知了, 次次見都係咁重覆果幾句, 慣嘅啫, 其實佢現在只係老人記性機能問題, 係最易照顧了, 有病痛行唔郁, 更難.

大宅

_candy_ 發表於 14-7-16 22:11
咁即係我阿婆只記得有人同佢洗過面,唔記得有刷牙所以我次次去都同佢刷牙,驚佢個口臭左 ...
如果刷唔到牙就會用棉花棒沾少少藥水,濕吓個口
對外就會話每日都有做,實際上......

男爵府

引用:Quote:_candy_ 發表於 14-7-16 22:11 咁即

原帖由 andysin 於 14-07-17 發表
如果刷唔到牙就會用棉花棒沾少少藥水,濕吓個口
對外就會話每日都有做,實際上......
...
因為口腔護理都係屬於工作範圍,仲有“藍盒”装住d,洗口工具,
一人一盒,而且一日換一盒!
洗口個d係for 癱瘓個d病人,早晚各1次
而刷牙係for手腳旭得,而且仲係一人俾盤暖水刷牙洗面
有d我地同佢洗完都會有口氣,姑娘有時埋身做嘢聞到,都會話我地@@
而且有本簿,做完要簽名作實(問責制嫁wo)
你個間係邊間嚟嫁....咁寬鬆ge!

lemonon  洗完有口氣都未必關洗得唔乾淨事架  發表於 14-7-17 21:43

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

lemonon 發表於 14-7-16 22:34
好實際咁計, 若果真係有兒女, 初生BB到初中, 已經唔講再大點的兒女, 你計下, 你仲要番工的話, 就算係ft ...
唉~~講中晒......

珍珠宮

lemonon 發表於 14-7-16 22:34
好實際咁計, 若果真係有兒女, 初生BB到初中, 已經唔講再大點的兒女, 你計下, 你仲要番工的話, 就算係ft ...
如果獨子獨女只睇父母已經4個,再加上一代婆婆麻麻,真係俾你睇

珍珠宮

lemonon 發表於 14-7-16 22:40
candy, 你婆婆真幸福, 有你呢粒孫, 我家中長者現在都是呢秒講完, 下秒已經唔知了, 次次見都係咁重覆果幾句 ...
我個都係呢頭講完,唔使一陣已經唔記得佢唔記得咪再講再講再講再講再講再講再講再講再講再講再講再講再講再講再講再講再講.........................有邊個老左唔多病痛呀,好多時唔係呢樣病就到個樣病

首頁
45678...13

尾頁

跳至