想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

公司有得睇婦產科專科,但係關於懷孕既就唔包。想睇中醫或者試滴雞精之前,檢查吓有無肌瘤,多囊等等,知唔知點樣可以CLAIM到保險呢...話晒啲檢查加加埋埋都幾千蚊...

有無JM知道係咪可以用月經不規則或者類似既原因去過咗保險公司批核果關呢?或者有冇保險公司做既可以幫手答吓

大宅

引用:公司有得睇婦產科專科,但係關於懷孕既就唔

原帖由 josephine_bebe 於 14-05-29 發表
公司有得睇婦產科專科,但係關於懷孕既就唔包。想睇中醫或者試滴雞精之前,檢查吓有無肌瘤,多囊等等,知唔知點 ...
可以,我連開刀做子宮肌瘤都claim到,因為係婦科問題唔係產科

大宅

引用:Quote:原帖由 josephine_bebe 於 14-05-29

原帖由 happycheungc9 於 14-05-29 發表
可以,我連開刀做子宮肌瘤都claim到,因為係婦科問題唔係產科
我係claim公司保險的

禁止訪問

別墅

mandyunqiue 發表於 14-5-29 21:38
回覆 josephine_bebe 的帖子

其實一定要有病徴,及醫生認為你因為某些原因而你須要作子宮,卵巢檢查,保險 ...
我平時又無咩痛,剩係period好唔準,流量亦都一時好多一時好少,咁醫生會唔會因為咁而幫我檢查子宮,卵巢架?

別墅

happycheungc9 發表於 14-5-29 21:35
子宮肌瘤有咩病徵,你點樣發現?

禁止訪問

回覆:josephine_bebe 的帖子

大宅

引用:Quote:mandyunqiue 發表於 14-5-29 21:38

原帖由 josephine_bebe 於 14-05-29 發表
我平時又無咩痛,剩係period好唔準,流量亦都一時好多一時好少,咁醫生會唔會因為咁而幫我檢查子宮,卵巢架? ...
唔準就ok, 我本身係多囊(pcos),m唔準,去睇婦科就算iui都係請醫生寫pcos, 照claim

別墅

森蝶 發表於 14-5-29 21:52
唔準就ok, 我本身係多囊(pcos),m唔準,去睇婦科就算iui都係請醫生寫pcos, 照claim

...
你果個就好喇,肯幫你寫PCOS,我果啲係network入面既醫生,都唔知肯唔肯幫我CLAIM檢查...你睇邊個架?

大宅

引用:Quote:happycheungc9 發表於 14-5-29 21:35

子宮肌瘤有咩病徵,你點樣發現?
我係打算生b所以去檢查,點知check到我有個7.Xcm肌瘤,睇了兩個醫生後就決定手術。我未check前係完全冇徵狀,冇m痛冇過多經血,連醫生都話我應該有尿頻我都唔覺。

大宅

回覆:(請教)檢查子宮,卵巢,點樣可以CLAIM保險

直接同普通科醫生講你經痛得好嚴重,叫佢寫轉介信去婦科做檢查。

最好寫referral letter 嗰個都係你公司panel doctor 啦,咁就實有效。

大宅

引用:Quote:森蝶 發表於 14-5-29 21:52 唔準就ok

你果個就好喇,肯幫你寫PCOS,我果啲係network入面既醫生,都唔知肯唔肯幫我CLAIM檢查...你睇邊個架? ...
唔怕,network入面嘅醫生先想你做多啲檢查,佢先賺到錢

別墅

引用:直接同普通科醫生講你經痛得好嚴重,叫佢寫

原帖由 dearborn 於 14-05-29 發表
直接同普通科醫生講你經痛得好嚴重,叫佢寫轉介信去婦科做檢查。

最好寫referral letter 嗰個都係你公司pa ...
普通科醫生己經寫咗信俾我去睇專科,我book咗嚟緊去睇巫少慈。佢有婦科亦都有產科,我諗緊點同佢講我其實想做懷孕前檢查,但係claim 公司醫療囉

別墅

引用:Quote:原帖由+josephine_bebe+於+14-05-29+

原帖由 森蝶 於 14-05-30 發表
唔怕,network入面嘅醫生先想你做多啲檢查,佢先賺到錢
原來係咁架?

大宅

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+josephine_bebe+於+14-05-29+

原帖由 森蝶 於 14-05-29 發表

...
我都有 pcos, 想做 iui. 你可唔可以 pm 你個醫生俾我 tks tks

大宅

引用:Quote:原帖由 dearborn 於 14-05-29 發表直

原帖由 josephine_bebe 於 14-05-30 發表
普通科醫生己經寫咗信俾我去睇專科,我book咗嚟緊去睇巫少慈。佢有婦科亦都有產科,我諗緊點同佢講我其實想 ...
你話做超聲波。

除咗輸卵管之外,子宮,卵巢都照到。可以睇到有無肌瘤,朱古力瘤。
子宮同卵巢都無問題,就可以嘗試懷孕。

如果之前未同先生做過婚前檢查,就要自己去驗血。

別墅

dearborn 發表於 14-5-30 14:07
你話做超聲波。

除咗輸卵管之外,子宮,卵巢都照到。可以睇到有無肌瘤,朱古力瘤。
咁超聲波係咪可以照到有無多囊?

大宅

引用:Quote:原帖由 dearborn 於 14-05-29 發表直

原帖由 josephine_bebe 於 14-05-30 發表
普通科醫生己經寫咗信俾我去睇專科,我book咗嚟緊去睇巫少慈。佢有婦科亦都有產科,我諗緊點同佢講我其實想 ...
你咪話period 唔準想check 有無問題,令外講埋準備preg,應該無問題架,醫生識寫架啦

首頁

尾頁

跳至