3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

引用:我個仔都一直在公立醫院覆診,最近因為生長

原帖由 chungmingma 於 14-04-17 發表
我個仔都一直在公立醫院覆診,最近因為生長線唔達標之餘仲越來越平,所以兒科話要畀內分泌科醫生睇,不過排 ...
仔仔幾大呀?

男爵府

BK Milk勳章

可以send 醫生資料比我嗎?
thx

男爵府

BK Milk勳章

可以send 醫生資料比我嗎?
thx

複式洋房

引用:Quote:原帖由 chungmingma 於 14-04-17 發

原帖由 wwc 於 14-04-22 發表
仔仔幾大呀?
八個月

男爵府

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+wwc+於+14-04-22+發表仔仔幾

原帖由 chungmingma 於 14-04-24 發表
八個月
如果生長線唔升,咁要跟進的,因為同荷爾蒙好有關,我女兩歳開始在醫院跟進,參不多十年了.

侯爵府

畀面勳章

可以CHECK到D咩架????

男爵府

大廚勳章

引用:可以CHECK到D咩架????

原帖由 ff520 於 14-04-24 發表
可以CHECK到D咩架????
最主要觀察成長線,如幾年都是每年高少過4cm,要Check 荷爾蒙,肝腎指數等,或照下個腦,因腦下垂體是控制成長激素的,仲有照下骨齡等。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 chungmingma 於 14-04-24 發

原帖由 wwc 於 14-04-24 發表
如果生長線唔升,咁要跟進的,因為同荷爾蒙好有關,我女兩歳開始在醫院跟進,參不多十年了.

...
十年??

一直跟進咁會點?醫生會唔會做d咩"治療"之類?

我都唔知其實會做d咩。。。

大宅

回覆:hannalam 的帖子

我朋友個女就是在政府看,如你所講做了很多測試,找出不高原因,因為佢五歲,得兩歲高度,都幾煩及時間很長,最後找到!現在要每日打針直至十幾歲,醫生話頭一年會高得快d,之後慢番!

大宅

回覆:想搵兒科內分泌專科

請問各位:我上星期啱啱帶咗4歲半嘅仔去健康院視力普查,度高得98.2cm,重就16.85kg,其實我知道個仔係算矮,嗰日我都有問健康院e生同姑娘,而佢地都話因為我唔高(150cm),老公就170cm,所以係遺傳喎!我有問有無後天可能補救,佢地話無,其實我係咪應該再帶阿仔去睇e生check下,因為健康院成日都話無問題,但係喺私家check又好貴,請問有無其他辦法呀?

大宅

佐敦238buildingdr. 余則文

複式洋房

回覆:hannalam 的帖子

我都想搵,你睇完可否同我們分享。

男爵府

引用:我都想知,仔仔12歲得142cm高,60磅真係超

原帖由 Issac媽 於 14-04-17 發表
我都想知,仔仔12歲得142cm高,60磅真係超細粒,早幾年body check過又無事,營養師跟進過2年都無進展,今年 ...
我仔重勁,12.5歲得139cm 60磅,跌出生長線,響威EC睇兒科,都係得個睇字冇野跟進,E生話佢每年都有高。不過我仔由一年班至六年班都有嚴重濕疹,今年中一就好返好多,我一路有睇中E,之前E濕疹而家就調理,但情況都差不多。如果係女仔我覺得冇所謂,但男仔就真係麻煩d。好頭痛呀!!

大宅

回覆 tracy668899 的帖子

亞仔之前係瑪麗睇,但醫生話每年都有差不多2cm增長,2-3磅重,屬正常生長喎,所以前年開始話唔使返去覆診了!

複式洋房

我都頭痛中………

複式洋房

亞仔4歲得95cm

伯爵府

好媽媽勳章

Issac媽 發表於 14-5-9 12:00
回覆 tracy668899 的帖子

亞仔之前係瑪麗睇,但醫生話每年都有差不多2cm增長,2-3磅重,屬正常生長喎,所 ...

2cm o甘少﹖好似要4cm先達標。。。我個女就係年年剛好達標。。。84個月118cm.

大宅

舊年因仔眼有嚴重敏感加上老爺患末期癌,擱置左呢件事成大半年。 昨天帶仔睇完兒科內分泌專科,軒照左骨齢,等報告。
醫生話:仔出世得5磅半,過左兩歲都追唔返生長線,即使佢有長高,但將來追返機會好微,即是話,將來會細粒過爸爸(佢已經係細碼)。呢種屬於出世小於胎齢,美國有研究呢類人將來有新陳代謝綜合症機會亦較大,所以一定要比一般人更注意運動及飲食,運動要加倍!身體要密啲監察。
因為仔有長高,唔似生長激素缺乏,但如果骨齢仲係細,佢仲會有時候停留係一年長4cm階段,既是我地仲可以觀察,未使咁快展開生長激素治療。
現在第一步照骨齢
下一步再驗血剔除其他引至個子細少既問題如甲狀腺素等
至於連續抽血驗生長激素及檢查腦下垂體擺到最後。醫生總括仔有各樣問題,都應該係基因。

大宅

引用:Quote:原帖由 Issac媽 於 14-04-17 發表我

原帖由 tracy668899 於 14-05-09 發表
我仔重勁,12.5歲得139cm 60磅,跌出生長線,響威EC睇兒科,都係得個睇字冇野跟進,E生話佢每年都有高。不 ...
咁你會唔會帶仔出去check?一到發育期,要治療就好難

大宅

實在太好,終於搵到人講奀b比較深入既野,阿女出世4磅,而家16個月,只得6.3kg, 66cm高,我諗應該係全港最細粒,之前有係呢區留言,但老實講,一般所謂奀b既家長根本唔明白我。。。我地係QE兒科同遺傳科跟緊,九龍醫院做緊物理治療同職業治療(佢其他發展都有d遲),佢既DNA仲已經自費send左去外國驗等報告。我都算係有d研究同經驗,仲好想真係搵班同道中人既媽媽互相支持,不過我唔係成日上bk,如果媽咪唔介意pm我丫,我地可以whatsapp聯絡,多謝大家

首頁

尾頁

跳至