醫護健康

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

引用:Quote:Bear1010+發表於+14-3-29+08:49+係呀

原帖由 _candy_ 於 14-03-29 發表
你有工人都好d啦
工人完約後話唔做,佢話好辛苦,我正努力揾第2個

大宅

Bear1010 發表於 14-3-30 09:36
你講得好啱,我經歷過,有3個月無親人肯照顧,好在有同事既女兒正好放暑假肯幫手,那2個月撲黎撲去既痛苦同徬徨經歷令我下定決心幫佢排老人
無錯, 其實係要自己親身試過至知原來唔係話下定決心就乜都堅持到,
所以, 當我朋友有類似問題, 我都會好殘酷坦白現實咁話佢知遲D 會係點, 等佢自己衡量, 有 D 人係要試過至明白, 所以有 D 朋友我係唔會咁直接, 無謂人地覺得做乜你咁唔孝順, 若果佢真係可以長久咁做, 講真, 我實在好佩服同好尊敬佢.

大宅

引用:Quote:Bear1010+發表於+14-3-30+09:36+你講

原帖由 lemonon 於 14-03-30 發表
無錯, 其實係要自己親身試過至知原來唔係話下定決心就乜都堅持到,
所以, 當我朋友有類似問題, 我都會 ...
果段時間仲要同唔明白呢個病既親戚們解釋,絕對認為長此下去我一定比佢早死,壓力太大。而且排到老人院最少都3年,佢既退化速度係3年後應該都再難揾到工人肯做

大宅

最近年老親戚大手術後出院, 我暫時24/7照顧, 完全明白病人的痛苦及照顧者的壓力. 我的體會:
1. 千祈唔好隨便批評人不孝, 針唔拮到肉真係唔知痛
2. 現代科技雖進步, 但人命長了不等如開心, 好多時只延長壽命, 令所有在世者痛苦
3. 想不通神為什麼要創造人

大宅

mfund 發表於 14-3-30 13:01
最近年老親戚大手術後出院, 我暫時24/7照顧, 完全明白病人的痛苦及照顧者的壓力. 我的體會:
1. 千祈唔好隨便批評人不孝, 針唔拮到肉真係唔知痛
2. 現代科技雖進步, 但人命長了不等如開心, 好多時只延長壽命, 令所有在世者痛苦
3. 想不通神為什麼要創造人
但, 呢個社會就係會有 D 人未做過又以為自己好堅持好孝順咁批評其他人, 所以做人有時真係只需要對自己負責任就ok , 唔可以太在意D 無謂麻煩人, 若係無得逃避呢種人, 就要佢自己親身做親手做, 唔好怕會傷害到個患者, 因為事實就係咁殘酷, 等呢類麻煩人同患者都要明白現實到底如何, 唔忍心而唔俾佢地知, 就只有你自己一個遲早壓力爆煲, 真係唔知會出乜事, 到時 , 對患者, 對麻煩人, 對你自己都係死路一條, 又何必苦苦糾纏, 既然自己盡力了, 做唔到, 人地又得把聲, 又多多藉口做唔到, 患者又情緒完全已經配合唔到, 試問這個你還可以做什麼, 難度做到自己變精神病患者嗎?

珍珠宮

見到私營安老院裡面既野,又唔忍心俾佢入我已經試過單對單照顧佢,係就係倦d,無覺好訓,但能力仲得既話都死頂住。(未有仔女前應該仲ok)

大宅

引用:見到私營安老院裡面既野,又唔忍心俾佢入我

原帖由 _candy_ 於 14-03-31 發表
見到私營安老院裡面既野,又唔忍心俾佢入我已經試過單對單照顧佢,係就係倦d,無覺好訓,但能力 ...
試下排東華,上佢網站好似會揾到申請表格

珍珠宮

Bear1010 發表於 14-4-1 06:13
試下排東華,上佢網站好似會揾到申請表格
都唔想排,頂唔順到時至算

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:Bear1010+發表於+14-4-1+06:13+試下

原帖由 _candy_ 於 14-04-02 發表
都唔想排,頂唔順到時至算
如不準備,到有需要時只可入私院。

別墅

回覆:iamnote 的帖子

D飯餸睇落唔差喎,食呢D咪仲健康,又有人送飯唔駛煩

男爵府

可以排左先,排到可以唔去住。
我老爺一發現有老人癡呆症就開始排。
排左幾年就有位,正正屋企樓下。不過無去住,但可以隨時安排。
因老爺易湊,請個工人照顧,每日他去老人中心,留在屋企老人家會較易適應。
最後老爺都無住過老人院。

但排左先,以備所需。

大宅

以上各位都講得啱, 排左先無壞, 世事無常, 你成日話頂得幾耐就幾耐, 但你有冇諗過人生好多變數, 唔止話你父母的情況會變壞, 就係你自己或你自己家人都有任何事情會發生, 健康啦, 任可事故啦, 到時係咪倒瀉籮蟹咁, 講真, 我都幾肯定, 到時你一定係寧放棄你父母, 會睇番自己老公或囝囡先, 無辦法, 人性一定係咁, 除非你同你老公感情好差, 若果係囝囡, 就唔使諗, 一定全面睇囝囡, 之前話乜堅持都完全抛諸腦後.

根本已知將來會轉到有幾壞, 明知應該做打算但唔做, 咁先至係問題, 我就覺得完全係唔理智, 咁你自己覺得咁叫孝順嗎?

你要明白, 長者有較嚴重問題時, 根本係要人24 hrs 睇, 你又番工又睇佢, 我倒不明了, 你不怕他們出事? 其實D 老人一開始有事, 就好容易第二鑊, 而且會金過上鑊好多, 到時佢自己都後悔唔聽人講, 亦會覺得自己超無用, 累到你地添, 內心更痛苦更難受, 而你自己又後悔又自責, 咪又係另一樣唔對路,

你咁樣話頂得幾耐就幾耐, 我反而覺得係等佢出大事就睇住黎做, 唔係你親手安排佢入住老人院, 看起來好似好過點.

係就係好似好衰咁諗, 但事實真係有機會, 唔好意思, 不過我一向係呢類事情都好直接, 因覺得無必要作無謂的婉轉.

大宅

回覆 lemonon 的帖子

同意. 長者如果合資格就要排公營, 排3-5年先有位, 到時唔需要可以唔要, 但人生流流長, 話唔埋到時真係有需要.

大宅

我媽咪都有腦退化, 但暫時不是嚴重, 我都想排政府安老院, 正如上面jm所講, 就算排咗都可以唔要, 我當然唔想老人家入去啦, 但世事話唔埋, 有個後備都好呀

請問點排架, 去邊度拿表?

大宅

引用:我媽咪都有腦退化, 但暫時不是嚴重, 我都想

原帖由 daddy12345 於 14-04-03 發表
我媽咪都有腦退化, 但暫時不是嚴重, 我都想排政府安老院, 正如上面jm所講, 就算排咗都可以唔要, 我當然唔想 ...
你試下打去明愛問下,我上次都揾左明愛做排政府老人院個評估,另外我再申請左排東華三院,又係上網站揾下會揾到希望幫到你
腦退化真係可以係好短時間差得好快,早點預備比較好

珍珠宮

我照顧個個唔係我父母係我阿婆黎架我未有仔女,到我結婚生仔女應該仲有一斷長時間

珍珠宮

lemonon 發表於 14-4-3 02:11
以上各位都講得啱, 排左先無壞, 世事無常, 你成日話頂得幾耐就幾耐, 但你有冇諗過人生好多變數, 唔止 ...
直接講唔緊要我都知有有預期老人一開始有事就好容易第二鑊,仲要鑊鑊新鮮鑊鑊金佢張病歷清單已經水蛇春咁長宜家我都驚佢覺得自已無用,每次佢做到少少野我會讚佢好叻最叻係你,好彩佢宜家仲好聽我話

大宅

_candy_ 發表於 14-4-4 12:36
我照顧個個唔係我父母係我阿婆黎架我未有仔女,到我結婚生仔女應該仲有一斷長時間 ...
咁睇黎你同婆婆關係好好 你果case完全唔同了 因為年紀還輕 未有自己家庭負擔同責任 你婆婆有你這粒孫 很幸福㖿

大宅

回覆:照顧老人真係好累............

我和你差唔多, 我媽媽要洗腎(肚),仲係50幾歲。上個月20號在家昏迷入左院,之後冇事,出返院3日, 又入過去, 佢出院後我要全力照顧佢, 媽而家連行都行唔到,冇記性,仲有幻覺。我份工都辭埋。 老人院又唔肯入, 我搬回娘家住一人照顧佢, 我也沒有其他兄弟姐妹可幫手, 親戚就一味話我,千萬唔好送佢入老人院,但個個都唔體諒下我。覺得我體力/精神完全攪得掂。

florence.w0819  照顧者永遠先知照顧家人係幾辛苦, 你呢個情況.. 一係工人, 一係老人院..  發表於 14-5-12 10:45
lemonon  其實你唔應該辭左份工咁安排,  其他手足係唔識體諒別人的,  一定話之你.  發表於 14-4-11 01:30

珍珠宮

lemonon 發表於 14-4-4 14:42
咁睇黎你同婆婆關係好好 你果case完全唔同了 因為年紀還輕 未有自己家庭負擔同責任 你婆婆有你這粒 ...
係呀,我好錫佢雖然佢成日乜都唔記得,有時仲激到我跳起不過都一樣咁錫佢不過帶佢去街,成日被人以為我係菲傭

首頁
23456...7

尾頁

跳至