醫護健康

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆 Bear1010 的帖子

硬頸+固執=長者通病,佢地通常後生個時好本事。我地唯有盡做,但求無悔。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

_candy_ 發表於 14-3-18 08:42
計下諗下佢有乜可愛既一面,咁會開心d

唉.....煩到咩咁, 仲邊有時間比自己諗呢d呀,
佢肯聽下我地講巳是好好了, 最慘咩都唔肯, 同我對抗!

禁止訪問

大宅

經濟能力可以既話, 請工人在家照顧是必定的了,不再是由她決定才實行;我媽起初都吾肯,但慢慢始終也接受了。

有工人可協助你,減少一些家務上的負擔,如家居清潔,長者的個人清潔,等等。如你沒空,但又在家烹好食物了,也可有她幫忙取回長者家。

其實長者肯多說話也是好事,她內心也有難過的時候,我們多些體諒吧!

AhC  好!  發表於 14-4-20 10:02
小慧星  agree  發表於 14-3-18 23:32

子爵府

回覆:iamnote 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

呢個項目永遠唔會有做好, 只係做到自己無晒意志, 近乎放棄算, 想到遲早長瞓床上, 眼都睜唔開, 到呢個情況, 先至叫痛苦, 去探佢就好似只係睇一睇咁, 這個時候, 其實每個人都只得一個想法

大宅

回覆 iamnote 的帖子

已經去到不能自理, 你一係就請家傭長住, 就算佢現在還可自己做小小野, 好快都乜都做唔到, 倒不如早點安排好, 就算請家傭, 你們在家傭放假日還是要幾乎全日親自照顧她, 你還是衡量到底你可以這樣如此多久日子.

若不, 護老院可以說是唯一方法, 跟你家人商量商量吧, 不要逞強, 今日你還有孝念, 再過一段日子, 你只會痛苦的作出決定, 到時反會令關係變差.

洋房

真心講自己都唔想o甘長命,有資源無所謂,如果又老又無錢就好有問題.連累仔女自己又辛苦,依家醫藥太發達,好似以前d人無甘長命,做人都無甘辛苦.真是好累好累! ,不過如果我是你比雷打我都會送佢入老人院! 因為自己都頂唔順!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

iamnote 發表於 14-3-23 01:15
請人都唔係辨法..
而家每日都勸緊佢去老人院

講真, 勸係無用, 因為一定係答唔去, 倒不如安排好, 佢若唔肯去的話, 當佢再要入醫院, 由醫院出來時就直去護老院, 同佢講話係醫生一定要佢暫住先, 因為要有專業人員24 小時看護住, 住落至再打算, 的確好似好衰, 但其實佢遲早都係要入住, 若唔係以上咁入住, 都會係跌親, 病到嚴重咁先至入住, 咁可能仲痛苦, 因為係病緊, 適應更難, 佢自己都辛苦, 總之大家都痛苦辛苦, 唉 !

若真係都做唔到, 你地要有心理準備佢會好快出事干, 大事小事無人知, 條路佢自己揀, 發生乜事你地都唔好怪自己, 咁會好過 D, 記住你地已經盡晒力, 而老人家都有佢自己的選擇, 所以你地只需要同自己講, 佢發展到點都係佢自己的意思, 唔係你地無理佢.

複式洋房

加油加油

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我爸岩出院, 又係勁固執, E+生活需要某程度的照顧, 但又唔肯住療養院, 又好抗拒屋企多個外人照顧佢, 樣樣旨意媽媽, 我擔心連佢都病埋.

屋企人又好似唔係幾理, 我覺得有D壓力.....

珍珠宮

iamnote 發表於 14-3-23 01:14
請人都唔係辨法..
而家每日勸緊佢去老人院
但有d老人院真係好差

大宅

Luv-em 發表於 14-3-24 16:46
我爸岩出院, 又係勁固執, E+生活需要某程度的照顧, 但又唔肯住療養院, 又好抗拒屋企多個外人照顧佢, 樣樣旨 ...
咁真係好差, 自己身體係差到要專業照顧的, 太太都一樣年紀大了, 又怎能跟專業人士能力相比, 盞做到太太超攰, 做太太的唔識錫自己, 可以話衰係上黎身體仲衰過果老公, 有時我成日覺得D 男人對太太到底有幾愛, 每次見親呢類case, 真係好唔開心, 我自己覺得家人要出句聲, 呀媽已經做左成世全職無假家傭, 到老仲要咁捱, 做女人真係要咁淒涼咩

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:Quote:Luv-em+發表於+14-3-24+16:46+我爸岩

原帖由 lemonon 於 14-03-24 發表
咁真係好差, 自己身體係差到要專業照顧的, 太太都一樣年紀大了, 又怎能跟專業人士能力相比, 盞做到太太 ...
自尊心太強,真係苦了身邊人

大宅

回覆 Luv-em 的帖子

我覺得唔需要諗太多點樣去勸你爸爸, 直接同佢講, 咁樣係一定會做死做病你老婆, 問佢係咪想咁, 佢若果仍然係咁, 你呀媽又忍的話, 老實講, 我係唔會再講乜, 第一, 佢地有佢地嘅選擇自由, 第二, 已經解釋左俾佢地知, 將來呀媽出事, 佢地自己明白就算了, 事實上, 就算係自己父母都係咁話, 有時, 講乜做乜, 幾婉轉幾技巧原來都係無用, 又何苦怪自己做囝囡做得唔夠, 因為實情係講過做過, 實在夠了, 每個人都有自己生活, 自己家庭, 父母都係咁話, 只能話做人幾多歲好, 唔識諗的話, 其他人係幫你唔到.

大宅

回覆:照顧老人真係好累............

好明白樓主苦況,我屋企都有兩個長老,兩個輪住係醫院出出入入,最近都好少少,安時食藥,減少入院次數。但個種辛苦外人好難體會。樓主你要好好保重自己。加油!

男爵府

回覆 lemonon 的帖子

可以請人幫手家務, 讓媽主要照顧爸爸. 可以嗎?

大宅

Golden_Time 發表於 14-3-27 13:43
回覆 lemonon 的帖子

可以請人幫手家務, 讓媽主要照顧爸爸. 可以嗎?
唔係我屋企人, 係另一位會員的家事, 我只係答訕的.

Golden_Time  sorry 我答左先知CLICK 錯左....打擾了....  發表於 14-3-28 08:32

首頁
12345...7

尾頁

跳至