嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睛靈勳章

想請問如果BB生眼瘡, 有咩食物或飲料可治痊, 不用割! 因為只得2歲咋:-(
剛睇完眼科醫院, 比眼藥水及眼膏, 但亞囡唔合作好擔心, 請問有經驗的媽咪可指教, 謝謝!

子爵府

沒有食物可以治癒的啦~ 有既西醫都同你講啦~
當然油利的東西你唔好比bb食, 費事咁多油份囉.
想唔駛割, 用多點熱full, 希望佢自己爆開, 情況好似暗創咁, 都有好幾日時間先得架. 眼水同眼膏都要用, 有消炎作用, 但要同佢滴真係會難, 只能等她訓著覺快手快腳去滴, 滴時係要滴在下眼瞼內就沒咁易醒.
唔係大到阻住視線/勁痛既就望唔好割囉...
原文章由 pikpik719 於 07-7-16 19:04 發表
想請問如果BB生眼瘡, 有咩食物或飲料可治痊, 不用割! 因為只得2歲咋:-(
剛睇完眼科醫院, 比眼藥水及眼膏, 但亞囡唔合作好擔心, 請問有經驗的媽咪可指教, 謝謝!
I support autism acceptance!

民房

我仔仔都試過好多次生眼瘡, 我都是煲熟隻雞蛋, 去殼後趁熱(不要十分熱, 你要試一試溫度)用毛巾包住, 在眼睛生瘡的周圍碌, 大概碌5-10分鐘, 一日碌3次(早, 午, 晚), 幾日後粒瘡會開始"謝謝地", 粒瘡爆左, 好快就會好。如果你不想bb要割, 就快d行動。祝早日康復!

複式洋房

睛靈勳章

但亞女唔肯比我"full", 一知道用熱毛巾"full"佢隻眼, 就用手擋住自己,我同佢鬥過, 都只可以"full"幾秒咁多, 真係無辦法! 不過我都唔放棄, keep住再試, 好多謝關心!!!

原文章由 Yim-ping 於 07-7-16 23:23 發表
我仔仔都試過好多次生眼瘡, 我都是煲熟隻雞蛋, 去殼後趁熱(不要十分熱, 你要試一試溫度)用毛巾包住, 在眼睛生瘡的周圍碌, 大概碌5-10分鐘, 一日碌3次(早, 午, 晚), 幾日後粒瘡會開始"謝謝地", 粒瘡爆左, 好快就 ...

大宅

Hi,我個囡今年已經7歲,但佢大約兩歲時都試過生眼瘡,仲要係半年內生完左眼到右眼,當時我仲未識上BK問點做,就帶佢去左政府眼科,最後都係要割,當時情形係好恐怖嫁 (詳情唔講喇),but 後來同健康院D護士傾開,佢教左D預防方法,就係平時就算無事,都可以幫D小朋友滴眼藥水(記住要用無防腐劑and即日要用完個隻),其實咁做係幫佢洗眼,因為佢地仲細,淚線比較幼同容易塞住,so far 之後我一路keep住同佢滴眼藥水(早午晚或更多),咁又真係無再生眼瘡喎:lol: ,希望幫到你。

[ 本文章最後由 jymwong 於 07-7-17 15:08 編輯 ]

複式洋房

睛靈勳章

jymwong,
可否告知妳買的眼藥水牌子給我,請email:
[email protected]
謝謝!

原文章由 jymwong 於 07-7-17 15:05 發表
Hi,我個囡今年已經7歲,但佢大約兩歲時都試過生眼瘡,仲要係半年內生完左眼到右眼,當時我仲未識上BK問點做,就帶佢去左政府眼科,最後都係要割,當時情形係好恐怖嫁 (詳情唔講喇),but 後來同健康院D護士 ...

大宅

Hi pikpik719,

Please check pm.
原文章由 pikpik719 於 07-7-18 13:45 發表
jymwong,
可否告知妳買的眼藥水牌子給我,請email:
[email protected]
謝謝!

禁止訪問

複式洋房

睛靈勳章

我在你pm中答覆了, 你check下

原文章由 喬媽媽~ 於 07-7-30 14:25 發表
HI ALL,

我囡囡現在2歲多生了眼瘡, 又係唔肯FULL, 滴眼水/膏, 都係等佢訓左先得。
已3星期了, 情況已細了小小, 但硬左, 唔想佢全身麻醉, 點算。

請問可以介紹隻眼水比我嗎?

PIK PIK

你囡囡現在怎樣?

別墅

原文章由 jymwong 於 07-7-17 15:05 發表
Hi,我個囡今年已經7歲,但佢大約兩歲時都試過生眼瘡,仲要係半年內生完左眼到右眼,當時我仲未識上BK問點做,就帶佢去左政府眼科,最後都係要割,當時情形係好恐怖嫁 (詳情唔講喇),but 後來同健康院D護士 ...

我隻眼剛生了粒眼瘡, 睇左兩次醫生都唔得, 醫生話要割, 請問有無好醫生介紹, 及你可唔可以send眼藥水資料比我.

thank

複式洋房

睛靈勳章

你有無用熱full隻眼(用熱雞蛋),full到凍為止, 一日4次, 跟住滴眼水及揸眼膏!

原文章由 cathykp 於 07-8-13 00:52 發表

我隻眼剛生了粒眼瘡, 睇左兩次醫生都唔得, 醫生話要割, 請問有無好醫生介紹, 及你可唔可以send眼藥水資料比我.

thank

禁止訪問

別墅

jymwong
可否告知有關眼藥水info, tks~
我bb在一歲前都生過兩粒大眼瘡, 我都想做好預防工作, 因為個眼科醫生話, 生開眼瘡的人好易再生.

禁止訪問

禁止訪問

A pimple on my eye skin

首頁

尾頁

跳至