嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Hi coco媽咪,
好耐無見啦!你囝囝肥嘟嘟好可愛。
哇!有18磅重咁囝囝依家幾多個月大呀!
嗯,佢咁肥都唔洗食維他命啦!佢都已經夠哂營養。
小小傷風唔怕嫁!我囡囡睇開o個個醫生成日都咁講,仲叫我唔好比咁多藥佢食,不過,囡囡細細個o個陣時,醫生知道囡囡係早產b都好小心check嫁,仲比定d藥我看門口,話唔洗食著,等病情惡化咗先食。
依家d天氣太熱&出入冷氣地方既溫差都較大,要小心bb凍親呀!

[ 本文章最後由 dorischung 於 07-7-30 14:35 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 NgoNgoMa 於 07-7-30 13:49 發表

CoCo媽咪,

你bb好得意呀, 幾大呀, 我bb都18LB ....
你咁放佢落浴缸, 佢有無踢下踢下....佢個樣好enjoy...

catcatchong~
哈哈!thank you!:loveliness:

NgoNgoMa~
我BB而家4個月零9日!更正歲數係2個月零18日!:loveliness: 你個BB而家幾大喇?
我果日係第一次比佢用水泡係浴缸玩! 佢都有踢踢下架!但可能始終係第一次啦!所以佢既表情就好似以為我整估佢咁lo!

大宅

原文章由 dorischung 於 07-7-30 14:33 發表
Hi coco媽咪,
好耐無見啦!你囝囝肥嘟嘟好可愛。
哇!有18磅重咁囝囝依家幾多個月大呀!
嗯,佢咁肥都唔洗食維他命啦!佢都已經夠哂營養。
小小傷風唔怕嫁!我囡囡睇開o個個醫生成日都咁講 ...

hihi dorischung~
係呀!好耐無見喇! 我bb真係幾肥下架!哈哈! 佢而家得4個月零9日,更正歲數得2個月零18日咋! 但醫生話佢自己吸收都無辦法!只係唔再比維他命佢食! 而佢傷風果到,今日已經睇多一次醫生!醫生話因為早產BB唔會好似足月BB咁有抵抗力!:( 所以叫我要小心d!但睇佢就只係普通傷風,叫我比一日藥佢食先,無事就唔需要再食!希望佢快d好番啦! 因為已經夠期要打針架喇!

大宅

各位媽媽和bb好嗎,

bb不經不覺已住醫院2個多月,有差不多6磅,比出世時2.5磅有肉好多,但透氣唔好醫生話可能出院都要用氧氣(租機),我只想問各位媽媽有人知道回家用氧氣機係點? 是否不能出街? 出街要點帶氧氣呢? 希望bb快d透氣叻d,唔好再趺機啦!!

複式洋房

原文章由 coco媽咪 於 07-7-30 22:00 發表

catcatchong~
哈哈!thank you!:loveliness:

NgoNgoMa~
我BB而家4個月零9日!更正歲數係2個月零18日!:loveliness: 你個BB而家幾大喇?
我果日係第一次比佢用水泡係浴缸玩! 佢都有踢踢下架!但可 ...

嘩...真係好犀利呀...我BB更正歲數5個月才有18LB....完全睇唔出有 2.5個月.....醫生除了減維他命, 有無要求BB減磅呀...真係好得意....

複式洋房

原文章由 DICK9999DICK 於 07-7-30 22:43 發表
各位媽媽和bb好嗎,

bb不經不覺已住醫院2個多月,有差不多6磅,比出世時2.5磅有肉好多,但透氣唔好醫生話可能出院都要用氧氣(租機),我只想問各位媽媽有人知道回家用氧氣機係點? 是否不能出街? 出街要點帶氧氣呢? ...

HI, Dick9999Dick,

我都有租機, 用法同向醫院用的氧氣機差唔多, 都係用貓"蘇", 佢最多供 2L x 100%O2, 只調較O2供氣量, 另出行要帶一筒氧氣(SIZE 好似細裝滅火筒咁大), 我覺得清潔比較麻煩同好擔心自己清理得唔好, 同出街好唔方便.

我BB只用晚上, 因為我租機時佢還需用1L 氣氛, 本來諗住出院, 但後來佢發燒兼發現小腸氣, 醫生唔比, 咁就租左放向HOME了, 等醫生批出院時, 佢已經唔使時時用了.

你試下要求租部機向醫院試下用先, (我向醫院時都有試過部機, 同姑娘會教點用同清潔) 你覺得OK 先租,

還有回家用氣氧就要小心D空氣, 要清新D.

你BB依家向醫院用機多氧氣?

大宅

coco媽咪 & NgoNgoMa,

好犀利呀, 你哋的 bb 都肥肥白白, 勁! 熊仔仔都要加油, 佢 d 肥肉俾哂媽咪呀...
熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

大宅

原文章由 DICK9999DICK 於 07-7-30 22:43 發表
各位媽媽和bb好嗎,

bb不經不覺已住醫院2個多月,有差不多6磅,比出世時2.5磅有肉好多,但透氣唔好醫生話可能出院都要用氧氣(租機),我只想問各位媽媽有人知道回家用氧氣機係點? 是否不能出街? 出街要點帶氧氣呢? ...

hihi DICK9999DICK~
早產BB抖氣係比較差!慢慢黎啦! 我覺得最好買定部"空氣清新機"我BB出院前我已經買定!我覺得隔下d微塵對BB氣管會好d架!:loveliness:

大宅

原文章由 NgoNgoMa 於 07-7-30 23:48 發表

嘩...真係好犀利呀...我BB更正歲數5個月才有18LB....完全睇唔出有 2.5個月.....醫生除了減維他命, 有無要求BB減磅呀...真係好得意....

哈哈...暫時醫生都只係cut哂佢d維他命,仲未需要佢減肥住! 希望唔洗減啦!

大宅

原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-7-31 00:23 發表

好犀利呀, 你哋的 bb 都肥肥白白, 勁! 熊仔仔都要加油, 佢 d 肥肉俾哂媽咪呀...

熊仔仔媽咪~
熊仔仔一定會加油努力架!

複式洋房

乾咳

各位早產媽咪.,
我個仔仔叫Timothy,28Dec06出世<30.1weeks>,原預產期為6Mar07.出世時有1.36kgs. 現時7個月,但體重只有14lbs.因為他飲奶得4安半左右.
現想請教各位媽咪,仔仔在晚上and早上經常乾咳,而且有很多痰,上星期已經睇了一次醫生. 醫生說是因空氣問題.但食藥至今還末好.不知應否再看多次醫生,因仔仔是早產B,又怕他有氣管問題.但時常食藥又不好.不知點算好.請問有冇意見提供以作參考。

煩惱媽咪

男爵府

cecily 1012

你試吓早上起身比些水佢飲,最好用氣空清新機,如果唔想食西藥可試猴棗末

原文章由 cecily1012 於 07-7-31 13:32 發表
各位早產媽咪.,
我個仔仔叫Timothy,在28Dec06出世,原預產期為6Mar07.出世時有1.36kgs. 現時7個月,但體重只有14lbs.因為他飲奶得4安半左右.
現想請教各位媽咪,仔仔在晚上and早上經常乾咳,而且有很多痰,上星期 ...

複式洋房

Petrina,
我還未登記智力評估, 因為我見要到一歲先做, 同公司太忙, 所以未有時間, 不過依1-2星期內一定會去,

我諗pinky 覆診都係覆輕磅科, 不過咁啱撞唔正d 醫生, 但我都叫佢問多d, 免漏左檢查.

複式洋房

原文章由 amon28 於 07-7-31 13:55 發表
cecily 1012

你試吓早上起身比些水佢飲,最好用氣空清新機,如果唔想食西藥可試猴棗末

對, 我早上都有比少少水bb飲, 飲完仲拍拍佢背, 睇下好唔好d,

我bb都勁多痰, 不過見覆診醫生話無野, 無開藥, 所以無特別帶佢看醫生同食藥....

複式洋房

熊仔仔媽咪,
睇你bb張相都幾好呀,... 我其實一路都好擔心比醫生叫佢減肥, 因為佢唔餓得, 一餓就鬧人....

別墅

Petrina_to
係呀!一齊食飯囝囝會食得開心d,投入d嫁!不過你就辛苦啦!
最好買張high chair 比佢食飯既時候用,等佢坐定定,唔好比佢周圍走呀!
仲有bb大約7個月時,要讓佢學習自己食飯啦!開始食飯時,佢感到肚餓,所以要將飯碗拿得遠d,用匙餵食,餵咗一陣,已唔覺餓時,就讓佢自己食,但係你仍要繼續餵食。如果佢搶著拿匙羮,你要用2隻匙羮餵,1隻匙羮裝好食物放係碗裡,讓佢拿,另1隻亦都裝上食物準備著,當佢o個隻打翻時,就立即張呢隻匙羮送入佢口中,再裝滿佢o個隻匙羮,等佢可以再試。手裡準備幾隻乾淨既匙羮,當佢o個隻匙羮趺咗時換既。
係佢未熟練自己進食之前,佢係會搞到亂七八糟嫁! 你要預咗佢會將食物搞到臉上,衣服上,頭髮上&地上,仲會張食飯既時間拖長,不過,你要忍耐,鼓勵佢呀,因為呢個係佢走上獨立既第一步嘛!對佢o黎講,感到我自己能吃係好重要嫁,會增加佢既自信心,動作會更靈巧。

別墅

熊仔仔媽咪,
睇熊仔仔張相都幾好肉喎!

大宅

原文章由 cecily1012 於 07-7-31 13:32 發表
各位早產媽咪.,
我個仔仔叫Timothy,在28Dec06出世,原預產期為6Mar07.出世時有1.36kgs. 現時7個月,但體重只有14lbs.因為他飲奶得4安半左右.
現想請教各位媽咪,仔仔在晚上and早上經常乾咳,而且有很多痰,上星期 ...

我個 bb 初初出院又係好多痰, 搞到佢食完奶好易嘔, 有時一日會嘔一兩次. 以下係我喺不同途徑問醫生/姑娘的意見:

1. 睇第一個私家醫生, 話佢係鼻敏感, 分泌多所以有痰. 滴鼻滴過 2 個星期左右, 但係冇咩好轉, 咁我就停咗.

2. 去健康院, 醫生話多痰就飲多 d 水.

3. 去小樹苗, 姑娘話多痰係因為 bb 之前用得耐呼吸機, 所以肺功能唔太好至會多痰 (當時我聽完後心中一沉, 好唔開心).

4. 我再帶 bb 去睇另一個私家醫生, 佢就話好多 bb 都會多痰, 但呢個醫生唔主張食藥, 佢覺得有時 bb 嘔番 d 痰仲好, 始終 bb 太細唔好成日食藥. 呢個醫生話要等 bb 真係再大個 d 至會改善.

5. 早幾個星期我去 QE 覆診, 咁啱係 bb 之前個主診醫生見我哋, 佢話聽過 bb 個肺好清, d 痰並唔嚴重, 唔需要食藥.

其實我都幾認同 4 同 5 的講法, 因為最近我的 bb 很明顯地, 嘔同痰都少咗好多, 就算有痰都係嘔少少奶, 仲要好間唔中至會嘔. 我覺得真係等 bb 大少少就會自自然然好轉, 如果醫生睇過都冇咩大礙, 唔駛太擔心.

至於猴棗末, 本來我都有俾 bb 食 (當時佢大概足月 2 個月左右), 但係小樹苗的姑娘叫我唔好. 佢話任何藥物都需要經肝臟分解, 始終早產 bb 比較弱, 唔好增加佢哋的負擔, 所以我食咗 1 小樽之後就即刻停咗啦.

[ 本文章最後由 熊仔仔媽咪 於 07-7-31 17:25 編輯 ]
熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

首頁

尾頁

跳至