嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

amon28,
定期gathering好呀, 我想囝囝多d同朋友玩. 另外, 你可唔可PM個playgroup名比我呢?

男爵府

Podi

pm了
8月幾時得閒gathering呀,我可能會同囝囝搞生日會,暫時未知搞唔搞,邀請你們,你會帶囝囝來嗎?

原文章由 podi 於 07-7-23 15:15 發表
amon28,
定期gathering好呀, 我想囝囝多d同朋友玩. 另外, 你可唔可PM個playgroup名比我呢?

[ 本文章最後由 amon28 於 07-7-23 18:00 編輯 ]

大宅

原文章由 podi 於 07-7-23 13:37 發表
好多謝你地咁鼓勵我. 其實我之前同囝囝安排左幼兒訓練同埋言語訓練(私人), 上左一堂幼兒訓練後(我媽咪, 老爺同奶奶都有去), 老師只係話我囝囝仲細只係玩玩具先, so我地最後都無再上堂, 反而同佢玩下互動遊戲, ...

podi,

關於言語治療方面, 你要有多 d 信心. 我有一個朋友的的兒子, 2 歲多還不懂說話, 最初到健康院時, 姑娘說小朋友學說話有快有慢, 毋須強迫他. 但我的朋友很心急, 於是自己找了言語治療師去幫兒子, 兒子進步得很快, 現在已是 "開籠雀", 說個不停. 所以你絕對不用擔心!
熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

大宅

原文章由 FionaBB 於 07-7-23 12:36 發表
但係我孖囝都無早期訓練GA??

FionaBB,

你的 bb 出世時多大, 在那間醫院出世, 現在多大? 是不是有其他跟進? 按照 QE 醫生所說, 如果 bb 一切如常, 就毋需特別訓練.

禁止訪問

複式洋房

HI, 各位,
我早2天才發現你們轉了這裡, 我B都係瑪嘉烈出世, 都有排早期訓練, 原先排荃灣仁濟, 但有個媽媽同我講, 仁濟仲處理緊05年的排期, 所以於6月轉了排葵興基督教中心, 她BB向10月出世, 向6月就排到了, 同Petrina 差不多時間.

Podi, 我見社工時, 社工比左d center 我揀, 之後上網search, 發現左條link,希望對你有用la, 果度有唔同區的早期訓練中心, 雖然要社工轉介, 但都有d活動是公開的, 你可以睇下, 其中葵涌區有個語言訓練中心, 唔知同唔同普通中心, 你加油呀, 我同事個仔都有自閉, 佢b情況比你差, 3歲時都只時ee, 呀呀, 但訓練後已改善好多, 努力.

我b向上個月做物理治療時, 個物理治療師話阿b 比正常發展遲了10幾天, 但唔知點解, 我唔多在意, 唔知係咪經歷了太多野, 我只想bb平平安安, 開開心心.

Petrina, 唔知第時會唔會向訓練中心見到你呢, 向醫院時見過你bb, 但睇左post 張相, 唔同左好多, 好得意.

熊仔仔媽, 都明你擔心你bb, 我朋友個b都係向4個月左右厭奶, 上個月仲比醫生安排佢去見營養師(因為佢一日食得18oz + 輕左). 個營養師提議佢轉奶粉, 佢轉左雪印話有d改善, 如果你bb無改善, 不況試下呀, 醫生唔建議佢食糊仔同開奶茶, 因為bb太小, 話對個腎唔好喎. (營養師話雪印d味好d)

早期訓練中心
http://www.swd.gov.hk/doc/downseclist/EETC.pdf

禁止訪問

大宅

hihi~~~
very long time no see la~~~
my baby get sick last two day...poor lady....
one day she sweat a lot when she sleep next to me,
then crying and crying.....but tired...
when i wake up look at her,then huge her,
she vomit her face turn pink to white
then i pick up all the thing and decided to go hospital,
i wait 10 mins and my helper coming........
my baby like forget the sickness....
want to play and feel hungry:mrgreen:
i think she is better after vomit~~
talk later ,my new maid just come~
bye
----------------------------------------------------------
oh my god~~!! my baby poopoo have blood~~
thank god that DR say not serious~~~~
only take the pills is ok~~~

[ 本文章最後由 leungwaimin 於 07-7-26 19:39 編輯 ]

大宅

原文章由 leungwaimin 於 07-7-26 10:09 發表
hihi~~~
very long time no see la~~~
my baby get sick last two day...poor lady....
one day she sweat a lot when she sleep next to me,
then crying and crying.....but tired...
when i wake up lo ...

希望你囡囡快 d 好番. 點解poo poo 會有血的呢? 醫生點講?

大宅

原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-7-26 20:10 發表

希望你囡囡快 d 好番. 點解poo poo 會有血的呢? 醫生點講?

DR say now she drink the bean formula two days,may change the poopoo patern,its not because the 'intestine'problem,because the poopoo too hard~
btw,i ask DR ,he not allow me to change abbott premature baby formula~~i want to know any mama's baby drink it without DR recommand?
My baby 6 months old(-3months)only aroung12lbs ja........
Nurse say her head is big,can catch the lowest line,but the weight didnt move to the lowest line...still keeping very low!!!! Is it mean that her body will not enough energy to turn over ma?
I'm so worry about her weight!!~~

禁止訪問

複式洋房

Hi, Petrina,

係呀, 你有見過我架, 最後個次向你bb出院時呀, 我成日同1N(之後係#26呀--近護士檯)個mami傾計的. 我bb向深切治療係6N, 當時你B已經出左特別護理了.

無呀, 我趕唔切申請呀, 因為我搬左去MAMA到住, 當回家收到資料時已經遲左了.希望下次有機會再見... 好想見你BB.

我未排到早期訓練, 因為之前我排仁濟, 但後來轉左, 要重新排過, 我諗仲要過多2-3個月先有.

禁止訪問

大宅

原文章由 leungwaimin 於 07-7-26 21:19 發表

DR say now she drink the bean formula two days,may change the poopoo patern,its not because the 'intestine'problem,because the poopoo too hard~
btw,i ask DR ,he not allow me to change abbott ...

leungwaimin,

其實你 bb 足月計 3 個月有 12 磅並唔係太差啫, 我個 bb 而家足月計差不多 4 個月, 都係得 13 磅, 健康院姑娘話足月計係 3-10% 生長線, 屬正常. 我都有問過姑娘係唔係最好催谷 bb 多 d, 將條生長線推高 d 會好 d 呢? 姑娘答我, 話只要 bb 一直喺自己條生長線度繼續成長, 已經 ok 啦. 況且 bb 的身高體重好視乎遺傳因子, 唔需要太刻意幫 bb 增肥. 姑娘又話, 有時 bb 如果一下子升幾條生長線, 反而要擔心係咪有咩問題, 唔一定係好事. 不過, 如果 bb 突然間跌落咗一條生長線, 咁又要睇吓係咩事嘞. 總而言之, 只要 bb 健健康康就 ok 啦. 我本來都好努力催谷 bb 架, 但係搞到 bb 有時一食奶就喊同扭計, 而家我改為一日食 5 餐左右, bb 反而食得開心, 份量又冇咩點減到. 你唔好俾自己同 bb 太大壓力啦, 放鬆 d 效果仲好 d 架.

大宅

Ha ha. I am doing the same as you.
My BB is now also 足月計差不多 4 個月, 都係得 13 磅. Before we forced him to drink in every meal, this make him afraid of being feed. Everytime, we hold the milk bottle next to him, he started to cry, and make him drink lesser. I feel very upset. Now, I will not force him anymore. Instead, I will play with him before every meal to make him tired. Then, make him fall asleep, then start to feed. This method seems quite good. Now, he drinks 5 times everyday and 5.5 - 6 oz each time.

[quote]原文章由 熊仔仔媽咪 於 07-7-27 09:55 發表

leungwaimin,

其實你 bb 足月計 3 個月有 12 磅並唔係太差

別墅

原文章由 petrina_to 於 07-7-26 21:29 發表
我囝囝前一個月突然間肚瀉,一天4次大便,又有潺,仲有點燒37.6度,當佢瀉了4次後(當時晚上7點幾,囝囝的體溫是37.3度),我都擔心佢不知有什麼問題,有些衝動想立即帶囝囝去睇急症,後來我打比我個醫生朋友告訴 ...

你囝囝仲有無事呀?
呢個時期步入口腔期,bb好鍾意將d嘢放入口咬,尤其佢出牙仔,牙癢&牙痛,平日小心d佢咬既嘢,要玩d安全既玩具,仲有地方&玩具都要定期清潔,可以比d牙膠佢咬,雪凍既牙膠效果仲好,又可以比佢食cheese,高鈣嘛!

別墅

Conniesm
Hi,呢排忙什麼呢?
你開始幫孖囡介片未呀?
我囡囡已經識得每次同我講要去wee wee & poo poo 啦!真係無白費我幾個月o黎既心機,嘻嘻!不過我呢個月都係同佢著輕鬆穿,以防萬一呀嘛!

複式洋房

hello amon 28, podi and all mama,

i m now in xiamen. will come back next friday. very miss my ella and my son. how are you?

男爵府

wong bb & podi

please check pm

wong bb

long time no see ,how are you

大宅

thankyou 呀媽媽們.....
不過有唔少同預產期嘅bb已經有十四五磅......
我都明既.....早產bb会慢d
蝦米妹沈晚十二點疴一粒粒嘅屎,
疴到一泡眼淚,仲第一次用最多嘅bb話同daddy mami話
好痛...我疴唔到....
不過今日食三歺三歺都有正常便便啦,
仲餓到5分鐘食6安.....
好開心呀~

首頁

尾頁

跳至