自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

minisheep 發表於 23-11-30 14:19
回覆 caryfox 的帖子

呢個抽血檢查係參加政府的計劃免費做.

好奇

你肯定真係政府計劃?
會叫中醫講解同sell 保健品咁得意?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

即係佢解釋咗你報告內容未?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁驚嚇!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

minisheep 發表於 23-11-30 14:35
回覆 minisheep 的帖子

(續)

我都覺得報告內有啲奇怪,

血糖:3· 5 9(應該係血糖低)
我認同你醫生話:有啲項目需要再驗。

子爵府

回覆 QQ_panda 的帖子

係呀. 因為係經地區健康中心預約的. 一定係政府.唔可以話係 hard sell, 只係叫我可以買嚟食 (好彩係電話講解), 我當然無買啦.

子爵府

解釋咗.不過唔知點解覺得唔係好可靠.

子爵府

唉....諗住免費, 又話治未病.結果浪費咗幾個月, 結果份報告又有d奇怪, 又無人跟進.

唔明個計劃想點. (仲諗住政府搞呢個計劃真係好好)

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

heiheiada 發表於 23-11-30 11:34
LDL/HDL = 3.89/2.24 = 1.736 細過2好健康喎
Total cholesterol/ HDL = 6.27/2.24 = 2.8 低過3.5都是健康的 ...

想請教
點解 LDL/HDL?
Range 係點?

子爵府

JChan 發表於 23-11-30 16:29
想請教
點解 LDL/HDL?
Range 係點?

Delete

小朋友放暑假比平日更忙!

子爵府

JChan 發表於 23-11-30 16:29
想請教
點解 LDL/HDL?
Range 係點?

近年醫學研究認為膽固醇係人體內嘅運輸工具, LD L負責運出營養物質, HD L就是空車回廠。所以完美的比例是一比一,但當然這是不可能。LD L越多表示部份LD L可能被氧化而不能被身體使用,所以這些才是壞了的膽固醇。
膽固醇嘅理論好複雜,詳情可以參考「營養謬誤」作者袁為康,實體書香港公立圖書館可以借到,亦可以上公立圖書館嘅網站睇電子書。書局都有得買。

https://www.healthline.com/health/cholesterol-ratio

Total cholesterol HDL ratio = total cholesterol ÷ HDL[p=26, null, left]To obtain their total cholesterol HDL ratio, a person can divide their total cholesterol level by their HDL level. A higher ratio means a higher risk of heart disease.
[p=26, null, left]For example: 240 (total cholesterol) ÷ 60 (HDL) = 4 (total cholesterol HDL ratio).
[p=26, null, left]Health experts designate the following total cholesterol HDL ratios as follows:
  • ideal: under 3.5
  • good: under 5
  • bad: over 5
LDL-HDL ratio = LDL ÷ HDL[p=26, null, left]People can work out their LDL-HDL ratio by dividing their LDL level by their HDL level. This ratio is one of the most popular measures to see a person’s risk of heart disease.
[p=26, null, left]For example: 100 (LDL) ÷ 55 (55) = 1.8 (LDL-HDL ratio).
[p=26, null, left]Health experts designate the following LDL-HDL ratios as follows:
  • ideal: under 2.0
  • good: under 5.0
  • bad: over 5.0

水晶宮

heiheiada 發表於 23-11-30 22:52
公立圖書館嘅網站睇電子書。
..

多謝資訊
又識多樣嘢

子爵府

回覆 JChan 的帖子

首先你要有公立圖書館嘅圖書證,然後download app”Hyread”,在app內加入「香港公共圖書館」,然後用公立圖書證號碼登入。

水晶宮

heiheiada 發表於 23-12-1 11:26
首先你要有公立圖書館嘅圖書證,然後download app”Hyread”,在app內加入「香港公共圖書館」,然後用公立圖書證號碼登入。 ...

搵咗好耐 用左
https://mmis.hkpl.gov.hk/e-books?from_menu=Y&dummy=

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主,八卦想問問你
間地區醫療係同邊個機構合作,
我去過博愛同信義會的,暫時正常

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

minisheep 發表於 23-11-30 16:26

唉....諗住免費, 又話治未病.結果浪費咗幾個月, 結果份報告又有d奇怪, 又無人跟進.

什麼計劃?

子爵府

回覆 JoannaD 的帖子

嘉X體檢中心

子爵府

回覆 Horsebbj 的帖子

我唔記得個計劃名.
佢有兩款可以揀:
驗50樣嘢 (我揀咗呢個)
cancer 篩查

大宅

minisheep 發表於 23-11-30 16:26

有疑問的話,約政府門診,到時直接拎份部告比醫生,佢地睇完會再幫你做一次

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我記得讀書時曾經有講過,唔同lab 或者唔同儀器,所得出的數值會有所不同。所以一定要根據驗血報告所給予的正常範圍作參考。
你的血糖有點低,不過是否可能因為空腹血糖,長時間未食嘢所以低咗?膽固醇都超標喎

子爵府

回覆 lovelycats1 的帖子

長期空腹血糖係.因為驗血嗰日我七點起身, 但由於安排混亂, 等到下午二時先輪到我抽血.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊