親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 Cathyneo 於 09-8-30 13:07 發表
我day 1 行程同你差唔多,
2:30 check in
3:30 orchard road
5:30 vivo city 食海鮮
8:40 song of sea
9:30 返酒店

如果day 1 去 wild wild wet 又好似趕啲。不過你去www個日係唔係星期六、日,如果係可以玩埋隔離個機 ...

如果我放 Wild Wild Wet 在 Day 6, 即星期六, 就可以玩埋個 theme park....但係又係趕囉.

複式洋房

想問各位 , Furama City Centre 質素點呢 ? 最想知係衛生情況點樣 ? 去各大景點方便嗎 ? 急 .... 謝 !

另外 , 動物園裡面玩水嘅 rainforest kidzworld 是否要另外再收費呢 ? zoo 加玩水能否消磨一日呢 ?

大宅

星加坡旅遊日記!

Furama City Centre 質素點呢 ? 唔清楚 , 但係我住個sentosa-siloso beach resort 就麻麻地 ,都既舊, 又冇bathtub及少少黑 , 但好在有個無敵沙灘景同松鼠吃早餐. 夜晚吃完飯過8:00pm 冇monorail, 攪到行餐死去搭suttle,仲要下車後行反酒店.

另外 , 動物園裡面玩水嘅 rainforest kidzworld 是否要另外再收費呢 ?(include in ticket ) zoo 加玩水能否消磨一日呢 ? 我就3.5個鍾走得 , 佢有Tram Rail pacakge s$23 ,有車坐. (這裡的傘既靚 $18.)

男爵府

請問換錢應該在香港換,還是到了新加坡先換?

另到聖淘沙是否要收每人3蚊入場費? 如果搭的士入使唔使俾?

大宅

星加坡旅遊日記!

請問換錢應該在香港換,還是到了新加坡先換? 我就係http://berlincompanyexchangelimited.blogspot.com/ 換 ,看左一星期到, 覺得岩就當日換 , 你可比較下
airport.http://www.changiairport.com/changi/en/index.html?__locale=en 既exchang rate 先 .

另到聖淘沙是否要收每人3蚊入場費? 如果搭的士入使唔使俾? 若你不是住在島的住客 , 是要買monorail既tikcet , 係$3一程. 若在島住可出示証明,就可free.

順帶一提sentosa12:30 有個animal Show 原來得3隻monkey , 約15分鐘 ,跟住可到Dolphin Lagoon 1:30 表演.(早d入場 , 因坐位是膠椅平的,坐後面小朋友較難看到)夜晚個Song of the sea 真係既好看, 不過有噴火表演,個女好驚)

大宅

If playing on the beach @ Sentosa, any place to clean up the body after playing? with warm water or not?

大宅

星加坡旅遊日記!

Sweetiebaby723

你去palawan beach 玩會方便d , 個度有沖身設備及更衣室 , siloso好似冇.熱水就唔知 , 因我反左酒店沖.

你在vivo搭monorail 到beach station 下車,地下有2條龍排隊(1) Siloso beach (2) Palawan beach (*小心上錯車)這處側邊就是看song of the sea.

大宅

首先多謝開呢個topic的版主同提供咁多資料的mami

想問吓:
1. 10月中想帶一大(4歲半)一小(7個月)去星加坡. 有咩地方必去呢?(會去4至5日)
2. 想食地道食物但因為有細b想去d有冷氣乾淨地方, 請問有咩提議?
3. 我見個singapore zoo好吸引, 帶細b去怕唔怕, 會唔會好多蚊同好曬?係咪可以騎象同馬仔?
4. 個rainforest kidzworld似乎就唔適合帶細b去喇, rite?
5. 是否值得去sentosa呢?

大宅

Thank you~

原帖由 virgin_yu 於 09-9-11 10:13 發表
Sweetiebaby723

你去palawan beach 玩會方便d , 個度有沖身設備及更衣室 , siloso好似冇.熱水就唔知 , 因我反左酒店沖.

你在vivo搭monorail 到beach station 下車,地下有2條龍排隊(1) Siloso beach (2) Palawan beac ...

洋房

how much time for custom to Bitan?

I am going to Singapore for 2 days and then Bitan for 2 days. My agency asks me to arrive the pier to Bitan 1.5 hours earlier. Do I really need to go to the pier so early? I thought that it is just like going to Macau...

大宅

Can anyone tell me that I can get some Singapore info @ Wanchai Central Plaza, I forget which floor and the name of the organization ar.

大宅

請問Melvinma 知唔知邊隻牌子鳳李酥好食﹖

記得有一次一個星加坡親戚送了一盒給我們,但不好意思問他們在哪裏買,好似要人地買咁,唔多好意思﹗

有没好的介紹﹖

【x真香】的不太好。

子爵府

原帖由 Sweetiebaby723 於 09-9-23 00:32 發表
Can anyone tell me that I can get some Singapore info @ Wanchai Central Plaza, I forget which floor and the name of the organization ar.

Singapore Tourism Board
Room 2808 Central Plaza
18 Harbour Road
Wanchai
Hong Kong SAR
Tel: (85-2) 2598 9290
Fax: (85-2) 2598 1040
Email: [email protected]

http://www.visitsingapore.com/publish/stbportal/en/home/about_singapore/singapore_tourism0.html#0001110

子爵府

原帖由 Crystal_C 於 09-9-23 11:25 發表
請問Melvinma 知唔知邊隻牌子鳳李酥好食﹖

記得有一次一個星加坡親戚送了一盒給我們,但不好意思問他們在哪裏買,好似要人地買咁,唔多好意思﹗

有没好的介紹﹖

【x真香】的不太好。 ...

星加坡 + 馬來西亞
很多餅店都有
方便d就係賣pandang cake的
bengawan solo
機場也有店舖
http://www.bengawansolo.com.sg/

有2種不同價錢的
貴d那種多d餡料

當地人過年時會自己整來送給人
那種最好吃
用錢也買不到

別墅

有無新加坡 + 民丹酒店建議?

大家好呀!

聖誕前夕會去尋晚新加坡 + 民丹 5d4n....本來想book星航package(A380 ma...), 點知死人康泰一check又話full 晒....之後咪把心一橫直接同航空公司book左就算....

所以而家要自己搵酒店...後尾quote過下..似乎又唔係貴好多....

想問下大家有係酒店推介....兩大一小(5yrs), 諗住各住兩晚:

1. Nirwana Rsort Hotel, Bintan Lagoon 定 Angsana Resort 好d? Spa 我們應該唔會做.....大泳池最緊要....Angsana應該豪d但會唔會唔岩細路玩?

2. 新加坡有乜酒店推介? expect 4 星左右.....

因為對新加坡完全無concept...所以好空泛...不過唔該晒大家先....

生活真係迫人...

大宅

Anyone know how much SGD should I bring for 3d2n? Most likely take taxi after MRT for each tourist attraction. Million Thx!

複式洋房

Hi Victorf,

我見之前佢地推介平靚正既 " M Hotel " 喎~ 你可以去查一下! 我遲D一月都諗住去星加坡,也有考慮過埋民丹。。。我既家庭組合同你一樣~ 睇下你個 Trip 如何,到時我再問下你意見呀~~

原帖由 victorf 於 09-9-25 01:53 PM 發表
大家好呀!

聖誕前夕會去尋晚新加坡 + 民丹 5d4n....本來想book星航package(A380 ma...), 點知死人康泰一check又話full 晒....之後咪把心一橫直接同航空公司book左就算....

所以而家要自己搵酒店...後尾quote過下 ...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想試吓spa fish, 有無人去過, 邊度有, 貴唔貴, 小朋友可唔可以玩.

science center 值得去嗎? 預幾多時間玩好.

我去5日4晚,住渡假村
第一日下午會到, 先去DUCK TOUR
第二日動物園 (日,夜都去)
第三日聖陶沙
第四日玩渡假村設施
第五日回程了

大家覺得OK嗎?

大宅

Anyone can tell if go to Singapore Zoo, which MRT station should get off and take taxi?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

you can take MRT to Choa Chu Kang MRT(Red Line) from there have bus 927 go to the Zoo
原帖由 Sweetiebaby723 於 09-10-20 21:37 發表
Anyone can tell if go to Singapore Zoo, which MRT station should get off and take taxi?

首頁

尾頁

跳至