自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

非常支持,難得佢咁上進
護士工作有意義,收入又有保證
你搵到好老婆
Life must go on

大宅

Chowying 發表於 21-7-15 18:18
妹話出左通告,原來推薦去讀 係唔水學費的

你好,我想問下醫護支援3A3B既職位係做d咩工作內容,我都想去讀,但驚40歲先入行勝任唔到

珍珠宮

回覆樓主:

讀護士好辛苦,又要湊仔,加上到時經濟壓力唔少,驚你地會成日嘈交

子爵府

回覆樓主:

你哋供樓咪好辛苦?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

仲討論緊?樓主都唔見左

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

aileen3388 發表於 21-7-17 08:23
你好,我想問下醫護支援3A3B既職位係做d咩工作內容,我都想去讀,但驚40歲先入行勝任唔到
...

我覺得內容好廣泛, 聽阿妹講 可以係坐門口 探熱嗰啲, 可以係喺病房, 可以係日間覆診中心嗰啲, 幫醫生 遞下 檢查 用品, 可以拎嘢去化驗行嚟行去。3b 我就唔知喇。 識人過咗40歲先入行所以都唔緊要 係考試嘅時候保護衣嗰度比較麻煩, 有人三次考試都唔過放棄咗
總有離別的時候

大宅

Chowying 發表於 21-7-17 09:46
我覺得內容好廣泛, 聽阿妹講 可以係坐門口 探熱嗰啲, 可以係喺病房, 可以係日間覆診中心嗰啲, 幫醫生 ...

謝謝你,我再去研究下

男爵府

Edwardcase 發表於 21-7-12 10:29
一直都係我媽湊
每月開支:
13k 供樓

間屋可否加按?

長遠睇,我會盡力支持。

別墅

咁岩睇到個post,我係過來人,可以分享下。
我本身全職媽媽,有二個仔女,因為唔想一世做師奶我都好想自我增值。係我30歲果年收到醫管局護士學校rn offer,決定去讀返書。我係文科人,身邊有啲同學都唔係理科底都收。護士學校係勁chur,冇可能去返part time幫補,啲野又唔識。雖然讀得好辛苦但只要勤力堅持到底一定過到!

因為我地住公屋,亦冇俾家用二邊(有啲不孝,但有能力時一定會回饋返俾佢地!)經濟方面冇問題應付到!呢方面一定要衡量。
老公都好支持我去讀,所以我決定仔女大個啲(8,9歲)就讀書!如1歲就難攪小小。我媽咪都好支持我去讀,所以佢會黎幫手湊孫。但因為疫情變左呢二年都多數係屋企上zoom,所以我係可以自己湊返!!要返學同實習時間先叫媽咪幫手。

其實我見我下一屆師妹都多左媽媽身份去讀護士,如決定左可以去apply下啦!收左再諗,希望個分享幫到你!

ccysj01    發表於 21-7-18 17:45

伯爵府

春季勳章

早幾年,每年都有登記護士課程,取錄免學費,條件喺讀完要兩年喺社福界度做護理工作。當年朋友由也是轉行,依家生活不錯。
如果無經濟負擔當然支持,不過要計掂條數先得。

男爵府

畀面勳章

polliebb 發表於 21-7-17 09:19
仲討論緊?樓主都唔見左

係lol,不使再講

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

做咩個課程好貴?咁都要講背景資料我以為打算移民

首頁

尾頁

跳至