自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

象牙宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一定會讓

ngannatalie    發表於 11-12-28 00:27

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:搭車遇到有需要人士, 大家會否主動讓位??

我反而覺得抱住亞b唔洗人讓位喎不過有人讓會多謝人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:rilley+發表於+11-12-22+12:10+我有

原帖由 yly2 於 11-12-22 發表
哈哈, 我無要求人地讓位俾我, 只係有感而發, 有時我抱住囡囡坐, 見到阿婆、阿伯, 我都會起身俾阿婆阿伯坐 ...
搵d可以挨嘅位企

侯爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

大肚, 老人家同手抱bb 一定讓, 湊小朋友就唔一定, 因為好多細路都唔坐凈係顧住玩

大宅

yly2 發表於 11-12-22 12:15
哈哈, 我無要求人地讓位俾我, 只係有感而發, 有時我抱住囡囡坐, 見到阿婆、阿伯, 我都會起身俾阿婆阿伯坐 ...

我見有d女人抱住bb, 我都會主動讓位, 但人家讓位比你, 你都要講句"唔該"架, 好多時都一句聲都唔出, 好似"老馮"咁, 面口仲好衰咁 (尢其大陸人), 反而d老人家就唔該前, 唔該後.

瑪瑙宮

不過有d人好攪笑,有次我同老公搭mtr,我坐老公企,無耐有對夫婦上車,個女人大肚嘅,但無人讓比佢坐,佢老公走去我附近但唔係正面,而係以單打嘅態度比說話我聽,意思係話我唔讓座比佢老婆,其實果刻我打算起身,但我老公即禁住我,好大聲講'你都有bb,你自己坐啦'
果刻果個男人即閃

其實我陀b係陀得好輕鬆,我企無問題,但我老公唔扺得果個老人嘅態度

瑪瑙宮

引用:我會,通常都係讓俾d老人家同大肚婆,我遇過

原帖由 June127 於 11-12-22 發表
我會,通常都係讓俾d老人家同大肚婆,我遇過兩種老人家都幾可愛,一種佢會報以微笑話自己下個站落車唔使喇!另 ...
我搭mtr讓比一個伯伯坐,佢話唔洗後,竟然表演埋玩雙桿我睇

ngannatalie    發表於 11-12-28 00:28

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:Jasper_lo的帖子

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

呢方面澳門人做得比較好

ngannatalie    發表於 11-12-28 00:29

大宅

老人家,孕婦,傷殘人士,手抱唔識行的bb的都會讓,3歲以上的一定唔讓,小朋友企下對腳唔會傷,當做下運動,鍛鍊肌肉。

別墅

下 老人家我係一定讓 見到d一副老奉樣眼卑卑既就一定5讓 5好話你大5大肚 各有各需要姐

公爵府

除非我自己真係好累或者唔舒服,唔係既都會

ngannatalie    發表於 11-12-28 00:29

珍珠宮

畀面勳章

自私囉。
我就算大肚時,都會讓位俾D公公婆婆

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

友子蜜 發表於 11-12-22 14:44
我又試過讓位俾個7-8個月既大肚婆,結果佢俾咗個7-8歲既仔仔坐.

至鬼憎 d 人讓位俾個7-8個月既大肚婆,結果佢俾咗個7-8歲既仔仔坐,跟住又要人讓埋比佢!!

友子蜜    發表於 11-12-23 12:57
seaheart88  呢點極憎,讓被長者又比左個孫, 好嬲,細路企下係迷會死???  發表於 11-12-22 22:37
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

會.但係小朋友一定唔會讓...

琥珀宮

畀面勳章

我成日都唔明點解要讓位俾小朋友坐,一兩歲就話啫,有d自己平時都跑來跑去,又覺得搭M丅R危險要坐,咁大人可以拖住又或者攬住佢地架嘛,咁怕佢地企親應該坐私家車好d囉

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:我大緊肚呀!但我唔會牛咁眼望住人想人讓,

原帖由 iczzzz 於 11-12-22 發表
我大緊肚呀!但我唔會牛咁眼望住人想人讓,我多數會企門口玻璃位,呢個位多數冇人會睇到我...... 但我覺得 ...
依加好多香港人已變質了,唔讓座俾人,唔緊要,但佢地咁話人,我都覺過份了。難道大肚婆唔搭的士,就唔可以出街?

ngannatalie    發表於 11-12-28 00:30

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:yly2+發表於+11-12-22+12:15+哈哈,+

原帖由 鳳梨 於 11-12-22 發表
我見有d女人抱住bb, 我都會主動讓位, 但人家讓位比你, 你都要講句"唔該"架, 好多時都一句聲都唔出, 好似" ...
我遇到讓座俾我BB的人,我一定會唔該前晤該後,如果我比讓座的人早落車,我一定會叫返當事者坐

男爵府

畀面勳章

莫強求~
其實香港仲有好多有美德既人
我爸每次坐巴士同地鐵都有好心人講座

只係每個人心中把尺唔同,唔讓比你~可能覺得你未必有咁既需要
唔好強求於他人,做好自己

JM12    發表於 11-12-23 14:59

首頁
45678...9

尾頁

跳至