自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

子爵府

原來好多媽媽都好抗拒同2歲以下bb去旅行,利伸,我都未試過。
但我早幾年都見好多父母同bb去旅行,機票唔洗錢掛,又兩公婆一同照顧。

樓主應該係辛苦但幾好既回憶,如果係我只會去商場唔會要行的㬌點

侯爵府

2024年龍年勳章

哇 好勇

伯爵府

2024年龍年勳章

watericeice 發表於 24-5-19 23:07
孭住BB去大阪旅行4日,由於只有我同bb去,就無帶bb車。因為一個人嘅話推住bb車加埋個喼嘅話都幾辛苦,如果 ...

佩服

侯爵府

回覆樓主:

佩服! 但老公同長老冇反對咩?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

阿BB咁細、你帶佢去邊都唔會記得、自己攞嚟辛苦

複式洋房

大宅

好勁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

watericeice 發表於 24-5-20 13:39
或者咁講啦,喺香港我都有同bb週圍去,孭佢又有推bb車又有,搭車搭船都有,所以佢喺街外嘅表現係點我大概 ...

真係好癲,我講班網民,樓主上嚟分享吓就要俾人鬧,你唔得唔代表人哋唔得呀,未出發又話驚病又話水土不服,其實咁驚法喺香港都唔應該出街,咁唔出街其實係咪又可以話你哋剝削BB見識嘅機會呀
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

amych 發表於 24-5-20 00:45
唔識欣賞,bb咁細,有咩事點算,周圍去又多菌,搭飛機對bb都唔好, 唔去旅行住唔得咩
...

x2

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我會等佢大D、行得走得、 自己食到飯、先帶佢去。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

sillything 發表於 24-5-20 15:26
真係好癲,我講班網民,樓主上嚟分享吓就要俾人鬧,你唔得唔代表人哋唔得呀,未出發又話驚病又話水土不服 ...

我都估唔到某些jm會咁激動,可能佢哋喺現實生活中有非常巨大壓力需要發洩,算啦由得佢哋啦

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

watericeice 發表於 24-5-19 23:07
孭住BB去大阪旅行4日,由於只有我同bb去,就無帶bb車。因為一個人嘅話推住bb車加埋個喼嘅話都幾辛苦,如果 ...

請問單人帶21個月bb去旅行的原因? 無人湊? 不捨得?有無諗過萬一自己出意外時bb點算?

子爵府

watericeice 發表於 24-5-20 13:39
或者咁講啦,喺香港我都有同bb週圍去,孭佢又有推bb車又有,搭車搭船都有,所以佢喺街外嘅表現係點我大概 ...

姊妹,

你獲得一個愉快回憶算了, 世界就是這樣...批評論調, 好容易發出.

旅途中最難忘的是甚麼呢? 可否分享...例如發現原來BB 會知道XXX?

日本對於帶有幼兒的設備, 有甚麼令你覺得他們有貼心設計?

聊你傾下閒計罷了, 無惡意的.

珍珠宮

2024年龍年勳章

sillything 發表於 24-5-20 15:26
真係好癲,我講班網民,樓主上嚟分享吓就要俾人鬧,你唔得唔代表人哋唔得呀,未出發又話驚病又話水土不服 ...

點都不及樓主癲,如果換轉係99話要帶bb去街唔洗去旅行,睇吓有幾千萬個理由唔畀。

見識機會都要等bb大啲,識行識走先可講見識,而家擺明你樓主想去玩,要bb同佢一齊癲。
做咗人阿媽做每一件事都要深思熟慮,仔女第一,樓主思想太唔成熟,玩完就算,post上嚟為咩?曬命呃like, 覺得自己好叻,好威,好勁。

複式洋房

Horsebbj 發表於 24-5-20 16:49
請問單人帶21個月bb去旅行的原因? 無人湊? 不捨得?有無諗過萬一自己出意外時bb點算?
...

原因係無人得閒湊,前面內文有寫,請細看

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

佩服D 帶BB周圍去既媽媽
仲要一個人帶 去旅行帶B 得自己既回憶同相,
BB 3歲以下基本上無記憶, 完全無印象
自己就唔一個人帶B離開香港, 連北上都唔會
最多都只會香港出去行下
要離開香港太冒險覺得,
一上機又怕佢喊嘈住人地, 成個千古罪人
最麻煩係萬一有事唔知call 邊個, 雞同鴨講

男爵府

kk1979 發表於 24-5-20 13:08
唔使理班人啦, 自己HANDLE 到BB, 又可以比BB去外見識下, 總好過日日係屋企對住四面牆啦!
有時另一半無假期 ...

bb咁細未識乜嘢叫見識,我而家問返中學仔之前小學去過泰國及大板,佢都唔記得,其實而家流感咁勁唔驚就假,我記得之前有個孕婦去日本玩,無預備之下產子,結果醫院埋單要過百萬,要上網眾籌,又喊苦喊忽,始終人在外地,只能說我覺得樓主罔顧BB安全,太唔成熟

複式洋房

蜜蜂糖 發表於 24-5-20 17:02
點都不及樓主癲,如果換轉係99話要帶bb去街唔洗去旅行,睇吓有幾千萬個理由唔畀。

見識機會都要等bb大啲 ...

發帖只係想分享吓這次的經驗及吸取其他jm帶小孩子外遊嘅經驗,前面回覆有寫。請細看。
D相片只供我自己及家人睇,在這討論區我只發咗一張相。在其他社交媒體無人會揾到呢d相因為我根本無post過,咁何來曬命呃like呢?jm太枱舉我了

伯爵府

回覆樓主:

可能你後生,條腰頂得住,佩服,同埋你老公都對你幾有信心。

複式洋房

peru 發表於 24-5-20 16:55
姊妹,

首先多謝jm。
經過今次我先知原來bb識得聊女仔,佢捉住隔離台灣姐姐隻手指好耐,聊人傾計咁,當然如果個台灣女仔唔鍾意我會抱開d個bb

peru    發表於 24-5-20 17:42

首頁
45678...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊