自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-6-26 15:07
我唔好彩,菲印都多要求,試過菲做半年唔做,原因係我唔俾佢出去瞓,守法都係我唔啱,又試過印,做做下嘢 ...

我啲菲都係短命,多數6個月到9個月就話唔做,要求多多,得一個完約,做3年幾。印,至少都做到1年以上,同襟捱啲。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Vengerov 發表於 23-6-26 15:13
我啲菲都係短命,多數6個月到9個月就話唔做,要求多多,得一個完約,做3年幾。印,至少都做到1年以上,同襟捱啲。

我都係喎,好多做唔完約的,最近嗰個,舊年11月上工,跟住1月同我講想8月放假(一年內俾佢出境一次),咁我順口問下佢,放完假會返來吧?佢諗咗一陣,話佢唔會返嚟,本來佢就冇諗做2年約,只係想揾多半年錢就返菲,不過還好佢早同我講,否則放假之後唔返,我仲揾唔切人,根本好多工人都冇諗住做完約。

你睇下,哩啲工人,我用萬2蚊Agent Fee請佢只係嚟做半年,跟住同一間Agent,就算佢當換人俾我,我都要俾多8千Agent Fee,仲要唔擔保下個工人係好同做完約,哩半年,我駛咗2萬蚊,跟住嚟嗰個3月上工,好似後底乸咁,成日話唔做俾信我,但轉頭扮冇事,有一次我嬲嬲哋,佢上晝同我講完俾信我,我下晝追佢封信幾時俾我,佢話晚上,到晚上我都冇收到佢封信,而家又話留喺度做喎,都痴痴哋,年紀又唔係細,做嘢又唔快又唔叻,仲要扮上賓,攞命。

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-6-26 15:27
我都係喎,好多做唔完約的,最近嗰個,舊年11月上工,跟住1月同我講想8月放假(一年內俾佢出境一次),咁 ...

而家請工人心態真係冇諗住佢完約-0-做到一年當執到啦,圍返每月成本7-8000,叫做可以接受了

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Vengerov 發表於 23-6-26 15:42
而家請工人心態真係冇諗住佢完約-0-做到一年當執到啦,圍返每月成本7-8000,叫做可以接受了
...

而家哩個後底乸,如果換佢再請人,我又要俾多萬2蚊Agent Fee去揾人,即係9個月內,我用咗3萬幾蚊Agent Fee,都仲未有個好工人。請工人,點只啲人話,只係月薪4千幾。

我都唔知菲印領事館點樣去保證佢哋啲姐姐嘅質素,一方面就要求僱主食晒所有費用,但另一方面菲印國冇做任何嘢去保證佢哋姐姐質素,香港政府又唔敢有要求,就要我哋香港僱主硬食。

公爵府

2024勳章

Winniecml 發表於 23-6-25 16:48
工人姐姐約滿(8年)返印尼結婚,現在是瞓廳,晚上用布圍空間給她。現在需要請新姐姐,但agent話必需要有房 ...

未聽過無房係違法喎

象牙宮

tszchungmama 發表於 23-6-26 15:57
未聽過無房係違法喎

我都無聽過,哩度會員話係Agent話,我又唔聽到過入境處勞工處有發放哩啲消息,合約規條都仲有"沒有房"的選項,話入境處審批嚴格未必個個冇房都批我會信,但話係違法,我覺得未至於。

會唔會係Agent試過失敗個案,於是索性唔接哩啲申請,因為第一單已經批唔到冇錢收? 跟住都唔會有翻單再請到工人,所以索性話違法。

伯爵府

AX21 發表於 23-6-25 20:36
無錯,唔駛理人單打
我工人都有獨立房,但佢要求不要床,要打地鋪,依家都第3張約啦,即係6年都係 ...

咪係囉! 有頭髮邊個想做癩痢?
而家唔係間屋大到有幾個房都唔畀工人瞓
而係佢冇地方啫!
當然將心比己自己都想有一個舒適嘅工作環境何放是晚上嘅睡眠?
不過香港地周圍都咁細
而家啲工人更會比較, 其實你請咗佢都冇用, 如果有另一家能提供一間獨立房就自然會跳槽
比著褸樓主你都會啦!
而家真係越嚟越難請工人, 好多要求, 成日比較, 仲有好多僱主大把錢, 成日抬高個價嚟到去爭人
特別有錢人, 人哋能夠提供一間獨立房獨立廁所, 仲出到六七千蚊實在好吸引!

大宅

無房都係唔好請

男爵府

AX21 發表於 23-6-25 22:28
哦....唔好意思,真係我睇錯另外一位寫的???

係呀。我工人打地舖㗎。本身喺百貨公司買左張木摺床俾佢,佢嫌煩,寧願就咁瞓厚床墊。

男爵府

20170101 發表於 23-6-26 17:57
係呀。我工人打地舖㗎。本身喺百貨公司買左張木摺床俾佢,佢嫌煩,寧願就咁瞓厚床墊。
...

我工人做左4年完約返菲律賓。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Winniecml 發表於 23-6-25 17:50
但agent 話返嚟規定要有自己嘅房間,所以如果冇的話,Agent話唔會幫我哋申請因為知法犯法。另一方面,都擔 ...

唔咪獨立空間就得咩? 香港地有幾多家庭可以俾工人姐姐獨立一間房?

公爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-6-25 20:37
又會唔會只係你個Agent唔做呢?你見唔見前面有個會員先講佢6299 冇房,年頭先請咗工人?

無房之外可以有好多個options
如同同性別share room
如同細個八歲share room
如係廳櫃上加個上架床 有拉布
都可以係一個選擇
暫時聽 都仍然可以批到
但係廳度朝行晚拆
由十幾年前申請時
入境已話唔批
無人被人告 工人唔發爛
只係呢呢次問題

大宅

Winniecml 發表於 23-6-25 16:48
工人姐姐約滿(8年)返印尼結婚,現在是瞓廳,晚上用布圍空間給她。現在需要請新姐姐,但agent話必需要有房 ...

你都係全職返工㗎啦,咁換樓或者租樓啦

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

cbeyond 發表於 23-6-25 17:42
打地舖, 好刻薄

x2

翡翠宮

peony_so_hk 發表於 23-6-25 18:21
冇房係難請啲
希望你請比啦

即保安若個盤無冷氣都難請人一樣。

大宅

anniellm 發表於 23-6-25 19:24
比張床工人瞓都叫做壞市場,講真真係眼界大開,刻薄都呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

咁係廳間一間房

男爵府

CCHINGC 發表於 23-6-26 08:40
我地係share room,工人姐姐瞓上格,大女瞓下格,另外,俾櫃姐姐放私人物品,不過,請之前我地詳細說明休息 ...

我哋有間storeroom,工人姐姐瞓上格,也有櫃桶俾佢放衣物。不過間房下格也會放其他家中雜物,都算share用。佢做緊第4張約(6年幾,雖然表現每況越下)。我哋有兩個廁所,因為主要用主人房個廁所(有窗),另一間客廁佢放咗好多自己啲個人護理用品,當私人廁所咁(emoji)。

子爵府

睇到樓主呢個case,更覺得要plan好自己年老後的住所,確保有多間房請工人。如果間樓得兩房,兩個老人慣咗一人一間房,咁即係婆婆要同工人share一間房…… 唔想嘅話,就要預間樓有三間房。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

AX21 發表於 23-6-25 22:28
哦....唔好意思,真係我睇錯另外一位寫的???

不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊