自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

owen2012 發表於 23-3-10 08:29
我上兩個星期上網做咗兩個申請,分別3-5日收到取証email,叫我晌指個日子內取証,都幾快。

到可取証日子前 ...
報告返,用自助機真係好快,老人家早到了,在職員幫助下好快就攞到証,我就由於要去櫃檯,攞咗飛,張飛話預計一個鐘後到我,咁食個飯再返去攞,時時啱啱好。

伯爵府

owen2012 發表於 23-3-10 08:29
我上兩個星期上網做咗兩個申請,分別3-5日收到取証email,叫我晌指個日子內取証,都幾快。

到可取証日子前 ...

請問取證你話用自助機
係取證張收據已經咁講
定係邊度說明可以用自助機?謝謝

子爵府

anteater 發表於 23-2-25 18:13
我今日直接去詢問處問,終於攪掂咗,下星期有得攞

請問係咪即係直接踩上去人民入境事務處問?

男爵府

rabbitboyboy 發表於 23-4-10 08:56
請問係咪即係直接踩上去人民入境事務處問?

係,如果你網上申請完好耐都冇消息的話

子爵府

anteater 發表於 23-4-10 08:57
係,如果你網上申請完好耐都冇消息的話

收到,謝謝

洋房

我老公14/3親自去灣仔辦理遺失護照,到依家都仲未收到領證通知書,個申請編號已經唔見咗,申請時只留郵寄地址,前幾日e-mail過去,又話轉去相關部門跟進,依家等定直接去取件辦事處火炭果度問?

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

M.Y.P 發表於 23-2-24 18:58
我就係知道網上申請張相好嚴謹,多數吾合格先去自助服務機申請

又唔會呀 我用apps 整兩整就得 拎埋添

男爵府

hellomiki 發表於 23-2-27 19:21
我今日去左入境處了,佢叫我email 補相,因我無實體相片

請問點解已經親自去到入境處都唔即刻用自助機影相?同埋補相電郵係咩 Email ?我又係收到要補相但系統入話冇資料補唔到

珍珠宮

梁阿太 發表於 23-4-27 07:56
請問點解已經親自去到入境處都唔即刻用自助機影相?同埋補相電郵係咩 Email ?我又係收到要補相但系統入話冇 ...

因當事人不在港,補相email 系癈的,寄左都無用!等左成星期都無任何回覆!補相系統又系冇資料補唔到相,呢點政府IT好鬼差!好啦,Email 無回覆,我又試下入補相系統,居然又得左 ,咁我咁系即補相啦!補完第二日即收到email 通知我一星期後可以拎護照!即系補相email 系廢的。
點知,過左n日又寄email 通知我,話要我出示當事人11歲身份證文件 叫我去系統補交,入去系統又再話無資料囉!天呀,煩到嘔血,感覺不停被人刁難,政府硬件軟件都唔掂

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

okamandy 發表於 23-4-27 04:34
我老公14/3親自去灣仔辦理遺失護照,到依家都仲未收到領證通知書,個申請編號已經唔見咗,申請時只留郵寄地 ...

有好多人都是收不到領證通知書的,根本上就沒有寄出過,邊有咁多封是寄失?
而send E-mail去問都沒有用,如有人回覆的話真的好好彩。
要親自去詢問處問才可解決到問題,排詢問處不會太久,約10分鐘就可排到,如已經有得攞,可順便攞籌取証。

洋房

fishballbaby 發表於 23-4-27 11:12
有好多人都是收不到領證通知書的,根本上就沒有寄出過,邊有咁多封是寄失?
而send E-mail去問都沒有用, ...

多謝你,我哋親自去火炭辦事處,用身份證一查話可以有得攞,仲即時俾埋籌我哋攞,好快就搞掂!

翡翠宮

回覆樓主:

搭單一問,我網上申請時選左係自助領取護照服務站取証,係咪即係唔駛攞籌,去到自己用機取証就得,有冇人知,thx

洋房

bb2 發表於 23-5-3 10:50
搭單一問,我網上申請時選左係自助領取護照服務站取証,係咪即係唔駛攞籌,去到自己用機取証就得,有冇人知 ...

咁咪喺返自助機度攞籌取護照

翡翠宮

okamandy 發表於 23-5-3 12:04
咁咪喺返自助機度攞籌取護照

原來自助機都有籌架...明白,thx

首頁

尾頁

跳至